LE34 – Droner identificerer varmeudslip med ny teknologi

Som de første tilbyder landinspektørvirksomheden LE34 nu målfaste tredimensionelle termografiske modeller af bygninger. Udstyret med varmefølsomme kameraer laver droner termografiske opmålinger, der afslører, hvor varmeudslippet er størst. Hvis der er utætheder i en ejendoms isolering eller andre fejl, der medfører varmetab, spotter dronen det.

– Når vi overflyver og scanner en bygning med vores drone, identificerer vi varmeforskelle på overfladen. Derved kan vi lokalisere skader på ejendommen – for eksempel brud på en fjernvarmeledning eller revner i muren – der skaber temperaturforskelle. Det er effektivt at bruge dronerne, og det er muligt at spare mange penge på varmeregningen i dårligt isolerede bygninger, siger Claus Bloch Houmann, der er salgs- og marketingchef i LE34.

3D-modeller afslører mængden af energispild
En tredimensionel model af en bygning med korrekte mål kombineret med termografiske opmålinger er ud over at lokalisere kilden også anvendelig til at estimere mængden af varmetab. Hidtil har de termografiske billeders relativt lave opløsning dog været en udfordring.
– Nu har vi fundet en metode, hvor vi bruger to kameraer på en måde, der giver os en målfast tredimensionel model med en ekstra termografidimension. Derfor kan vi ved hjælp af almindelig geometri nu måle, hvor stort et areal, der sker energispild på, og vi kan regne det konkrete varmetab fra en given bygning ud, forklarer Claus Bloch Houmann.

En anden fordel ved at bruge droner til disse opgaver er, at de kan opmåle større områder og nå steder, der ellers er utilgængelige.

Fremtidens droner i støbeskeen
Videreudviklingen af dronerne fortsætter hos LE34, og i den nærmeste fremtid vil de kunne måle udsivning af metangas på lossepladser. På længere sigt skal et såkaldt multispektralt kamera blandet andet gøre dronerne i stand til at måle på plantedække og give landmanden idé om, hvorvidt vegetationen er i god vækst.
LE34 på Building Green

Hør mere om mulighederne med tredimensionel termografisk opmåling ved LE34’s stand på erhvervsmessen Building Green, der afholdes i Forum den 2. og 3. november.

Cookie-indstillinger