Danmarks Vindmølleforening – Politikere: Energistyrelsen tænder advarselslampe

Hvis der ikke tages nye initiativer, vil den grønne omstilling og udbygningen med landvindmøller gå i stå frem mod 2020.
Det gælder den eksisterende opstillingsordning for nye vindmøller på land, en række andre EU-støtteordninger og sidst, men ikke mindst Energiforliget, der udløber i 2020. Stort set hele energisektoren har hidtil forgæves opfordret regering og ministeren Lars Chr. Lilleholt til at melde ud, hvad der skal ske efter 2020.

Hvis intet fortsat sker, fortæller Basisfremskrivning 2017 usædvanlig kontant, hvordan det så går: Der er ikke vedtaget nye havvindmølleparker og udbygningen med landvindmøller ventes at stoppe efter bortfaldet af støtte hertil i 2018. Regeringens mål om, at vedvarende energi skal dække mindst halvdelen af energiforbruget i 2030, kræver yderligere energipolitiske initiativer.
Basisfremskrivningen 2017 forudser nu også en markant stigning i elforbruget og advarer om, at det vil blive dækket af øget elimport og kulforbrug – mens andelen af vedvarende energi falder.

Endelig ser det også sort ud for 2030-målet omkring udledning af drivhusgasser og de danske EU-forpligtelser. Basisfremskrivningen viser øget drivhusgasudledning, bl.a. som følge af det stigende kulforbrug.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig i en kommentar på ny over, at ”den grønne omstilling er på rette vej”, men medgiver, at der er brug for nye initiativer frem mod 2030. Og dem vil han præsentere i løbet af efteråret. Forinden vil ministeren se anbefalingerne fra regeringens seneste ekspertudvalg, Energikommissionen, og ifølge ministeren lade dem indgå I beslutningsgrundlaget.

”Danmark kommer flot i mål i 2020, når det gælder vores mål for vedvarende energi, siger direktør i Danmarks Vindmølleforening Christian Kjær. ”Siden 2010 har Danmark øget sin andel af vedvarende energi fra 20 til 29 % i 2015, hovedsageligt med højere produktion af vindkraft og stigende import af biomasse. Vi når også lige akkurat vores klimamål for 2020 med det yderste af neglene. Det er resultaterne af tidligere tiders forudsigelige og stabile rammevilkår i energisektoren som var forankrede i brede politiske aftaler.

Den stabilitet og forudsigelighed er hastigt på retur, og hvad angår vindmøller er usikkerheden total i øjeblikket. Energiforsyningen i Danmark er på vej ind i et hårnålesving, med en stagnerende andel vedvarende energi, en stigning i anvendelsen af fossile brændsler – hovedsageligt kul – og en øget import. Energistyrelsen hejser med sin nye fremskrivning en kraftigt lysende advarselslampe, som bør tages
alvorligt af regering og Folketing. Hvis der ikke reageres hurtigt vil det skade Danmarks økonomi, vores energiforsyningssikkerhed og vores miljø.”

Cookie-indstillinger