WindowMaster – Banebrydende ventilationsløsning vinder årets ELFORSK pris

Udvikling af energiteknologi er en særlig dansk styrke, så traditionelt er der hård konkurrence om at vinde ELFORSK Prisen. I år var ingen undtagelse, og tre nominerede projekter præsenterede yderst spændende løsninger til ELFORSK Prisen 2017. Fælles for dem er, at de kan effektivisere energiforbruget i Danmark og dermed bidrage til den grønne omstilling og øge eksportmulighederne af klimavenlige løsninger til det globale marked.
 
Det stærke felt til trods var der alligevel ét projekt, der særligt udmærkede sig. Professor og projektleder Per Heiselberg fra Aalborg Universitet har i samarbejde med WindowMaster A/S, Troldtekt og Spæncom kombineret tre kendte teknologier: Naturlig ventilation, diffuse loftplader og termoaktive betondæk. Til sammen giver de tre elementer en ny løsning, der kan reducere energiforbruget til køling med op til 90% i et typisk 2020-byggeri.
 
Projektet havde vakt stor interesse i branchen, og kunne i går høste frugten af deres arbejde, da de i torsdags modtog den prestigefyldte ELFORSK pris, der blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.
 
“Hvert skridt vi tager i retning mod en grønnere hverdag, er et skridt i den rigtige retning. Det har hele tiden været WindowMasters vision at bidrage til denne udvikling, hvorfor vi også dedikerer ressourcer til forskning i bæredygtig ventilation og indeklima. Derfor er det også fantastisk, når det lykkedes, og vores projekter både anerkendes og med succes kan implementeres,” udtaler Erik Boyter, CEO hos WindowMaster A/S.
 
Projektet har haft til formål at udvikle en ny løsning til naturlig køling og ventilation af kontorbyggeri. Moderne lavenergi-kontorbyggeri er meget velisoleret og lufttæt, hvilket har resulteret i et behov for køling året rundt. I mange kontorbygninger bruges mekanisk ventilation og frikøling for at opnå et tilfredsstillende indeklima. Men for at undgå træk må udeluften i vinterperioden opvarmes, hvilket tydeligt kan ses på det samlede elforbrug. Det er der nu en energirigtig løsning på.
 
WindowMaster A/S og resten af holdets vinderløsning kombinerer nemlig naturlig ventilation med diffus loftsindblæsning og udnyttelse af aktive betondæks termiske egenskaber, som muliggør ventilation såvel som køling til kontorbyggeri året rundt. Løsningen eliminerer el-behovet til lufttransport, optimerer udnyttelsen af udeluftens kølingspotentiale hele året og udnytter via natkøling bygningens termiske masse i sommermånederne uden at gå på kompromis med akustikken. Resultatet er derfor en bygning med et optimalt indeklima, et mindre energiforbrug og mindre CO2 udledning.
 
Projektets slutrapport (Naturlig køling og ventilation via diffus loftsindblæsning og termoaktive konstruktioner) kan læses her

LÆS også: WindowMaster – Webinar med Per Heiselberg
WindowMaster A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger