T-Systems – Droner er det nye redskab i industrispionage

Ifølge en undersøgelse lavet af Dansk IT rammes hver tredje danske virksomhed af spionageforsøg. Halvdelen lykkes. Selvom udspioneringen oftest udføres af konkurrerende virksomheder, er det næsten lige så almindeligt at organer fra andre nationer eller kriminelle organisationer står bag. Udspioneringen efterlader tit virksomhederne uden nogen viden omkring hændelsen, eller uden mulighed for at nå at reagere, inden følsomme oplysninger er faldet i hænderne på de forkerte.

Oprustning mod dronerne
Som en naturlig følge af lækkede oplysninger vælger mange organisationer at købe omfangsrige it-sikkerhedssystemer for at beskytte deres følsomme oplysninger. Hacking af it-systemer har nemlig længe været, og er stadig, et stort fokus, når det kommer til at stjæle følsomme oplysninger. Men nu er der kommet en ny spiller på banen inden for industrispionage; Droner.

Dronen ses nemlig ikke som en trussel mod it-systemer, men en trussel mod den fysiske sikkerhed. Helt simpelt flyves de små maskiner op foran vinduer til vigtige møder og konferencer for at optage både billede og lyd af konkurrenternes planer. Med avancerede radarsensorer kan de optage lyd gennem tykke ruder og tage skarpe billeder af tavler og præsentationer flere meter væk.

I kampen mod dronerne har Deutsche Telekom og T-Systems Innovation Center udviklet Magenta Drone Defense Shield, som er et omfangsrigt udstyrs- og kontrolprogram, der med den nyeste teknologi skal øge sikkerheden og holde virksomheders oplysninger gemt.

Kontrolprogrammet har indlejret en omfattende drone-alarm, der bimler højt, når en drone er i nærheden. En drone-tracker, der sidder på taget af bygningen monitorerer om der er trusler i nærheden og sender data ind til kontrolrummet og advarer sikkerhedsvagterne. Dette sker, før man overhovedet kan se dronerne og længe før dronerne og deres førere har mulighed for at opfange trackerne. Fra kontrolrummet kan vagterne logge sig ind på dronernes netværk og følge med i, hvad dronerne optager af både billede og lyd, og på den måde reagere på truslen.

”Lynhurtigt at kunne opfange dronerne giver virksomhederne værdifuld tid til at vurdere truslen inden dronen overhovedet er synlig,” siger Innovation Manager Patrick Köhler fra T-systems.
For selvom det er vigtig at kunne se hvad dronerne optager, er det en langt vigtigere faktor at kunne lokalisere droneføreren for at kunne foretage en anholdelse. Tidligere har politi og efterretningstjenester haft svært ved at udpege bagmændene, men med det nye kontrolsystem er det i de fleste tilfælde muligt at finde frem til piloten inden for få minutter – og sikkerhedsteamet kan derefter sende politiet i den rigtige retning.

Ødelæggende spionage
Mange virksomheder bliver først opmærksomme på udspioneringen, når billeder eller følsomme oplysninger ses i pressen eller bliver brugt som afpresning. Lækagerne kan derfor ende med at være enormt kostbare for virksomhederne. Især videnstunge virksomheder rammes hårdt af industrispionage.

Ud over et velfungerende drone-alarm-system til at opfange og afsløre droneførerne, har T-Systems udviklet et drone skjold i form af en avanceret belægning man kan sætte på ruderne f.eks. i det møderum, hvor der afholdes strategisk vigtige møder og konferencer. Belægningen virker sådan, at når droner filmer ind gennem ruden, er det eneste de kan se en refleksion af deres eget spejlbillede. På den måde sikrer man, at dronen ikke kan optage video.

I Danmark er de fleste droner fløjet af privatpersoner og derved relativt harmløse. Men antallet af droner brugt til kommerciel brug stiger stødt. Simpel droneteknologi gør det nemlig muligt at filme, fotografere og optage lyd til stor glæde for både ejendomsmæglere, forsikringsselskaber, landmænd og forskere. De kan være både små og lydløse, og er nemme at navigere fra afstand. Op til flere episoder med droner brugt til industrispionage er for nyligt blevet observeret hos naboerne i Tyskland, og kan derfor snart blive en realitet i Danmark

Se leverandører af droner her
Cookie-indstillinger