Aarsleff – Danmarks største strømpeforing installeres i kloakken under letbanen i Odense

Strømpeforingen sker som led i etableringen af letbanen, hvor Vandcenter Syd sikrer, at alle kloakledninger, der krydser eller ligger tæt ved letbanen, lever op til krav om holdbarhed og kvalitet. Strømpeforingen er dimensioneret specifikt til at kunne holde til vægten fra trafikken på letbanen.

Brug for en kloakpumpe?

Den 370 meter lange strømpe med en diameter på 1,5 meter og en vægt på 140 tons lukkede det ene spor på Lillebæltsbroen da den blev transporteret fra Per Aarsleffs fabrik i Hasselager til Odense. Det samlede vogntog vejede 210 tons.

– Kloakrøret er 1,5 meter i diameter og bliver renoveret, fordi det ligger under de kommende letbaneskinner. Det er helt essentielt, at kloakrør, der krydser eller ligger tæt ved Letbanen har en levetid på minimum 50 år, så letbanedriften ikke bliver forstyrret af reparationer i de næste mange årtier, forklarer ingeniør og projektleder Kim Tolstrup Jensen fra forsyningsselskabet Vandcenter Syd.

Strømpen er dimensioneret efter grundvandsbelastningen, jordbelastningen og den trafikale belastning fra Letbanen. Strømpeforingen har en forventet levetid på 100 år.

Det er Aarsleff Rørteknik der har installeret den 370 meter lange strømpe i en hovedledning på en strækning under Ørbækvej. Hovedledningen ligger placeret direkte under Letbanen hele vejen.

Udover at være en central hovedfærdselsåre rent trafikmæssigt, så er det også er en stor færdselsåre under jorden, hvor den transporterer regn og spildevand fra et stort opland af butikker og private husejere.

Undgår stort opgravningsarbejde
– På en strækning som denne her på Ørbækvej kommer strømpeforing virkelig til sin ret. Ledningen ligger placeret mellem 4-6 meter nede i jorden, og hvis vi skulle grave den gamle hovedledning op og lægge nyt, så ville det være et kæmpe arbejde, tage markant længere tid samt blive en langt dyrere løsning, forklarer Martin Vingløv Jensen, projektleder hos Aarsleff Rørteknik.

Selve hovedledningen under Ørbækvej er i alt 620 meter, men er fordelt ud på 5 forskellige strømpeforinger, fordi hovedledningen har forskellige dimensioner på strækningen.

En strømpeforing betyder, at man krænger en polyesterforing ind i eksisterende, nedslidte kloakrør, og derved etablerer et rør inde i det gamle rør. Normalt hærder Aarsleff strømpeforingerne med enten damp eller LED-lys. Men når det er oppe i denne størrelse, så hærder man strømpen ved at pumpe 95 grader varmt vand ind.

– Den største udfordring har egentlig været transporten. Selve håndteringen af installationen er forløbet smertefrit. Strømpen bliver krænget ind i den eksisterende hovedledning direkte fra blokvognen ved hjælp af et specielt transportbånd, fortæller Martin Vingløv Jensen.

Kloakken skal være ren, for at strømpen kan installeres. Derfor har Aarsleff opstillet en række store pumper langs Ørbækvej for at lede regn- og kloakvand over jorden via nogle midlertidige rør.

Pumperne kan med en kapacitet på op til 1700 liter vand i sekundet sikre, at både regn og spildevand ledes hurtigt til Ejby Mølle Renseanlæg.

LÆS også: Per Aarsleff – Digitalt kvantespring på Postgrunden -titusindvis af typekoder synkroniseres automatisk
Per Aarsleff A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger