Power-to-X

Power-to-X

Power-to-X – Den grønne omstilling af overskudsstrøm

Power-to-X dækker over processen med at tage overskydende vedvarende elektricitet fra vind, sol eller vand og omdanne det til andre energibærere (“X”) for at kunne lagre energien til senere brug og absorbere energiudsving. Power-to-X (PtX) defineres som processen, hvor grøn elektricitet omdannes til brint, eller andre PtX-produkter baseret på brint.

Power-to-X (PtX) er en samlebetegnelse for forskellige teknologier, der bruger elektricitet (power) til at producere forskellige stoffer (X). Dette ved hjælp af elektrokemiske processer. Disse teknologier spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling ved at muliggøre omdannelsen af overskudsstrøm fra vedvarende energikilder. Det kunne være sol- og vindkraft, til stoffer, der kan lagres, transporteres og bruges som bæredygtige energibærere.

Leverandører af Power-to-X (PtX) løsninger:

Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

schneider-electric.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Siemens A/S

Borupvang 9
2750 Ballerup
Telefon: +45 44775555
E-mail: ind-presales.dk@siemens.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Teknologisk Institut

Gregersensvej 1
2630 Taastrup
Tlf.: 72 20 20 00

E-mail: info@teknologisk.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Power-to-X (PtX):

Nogle eksempler på Power-to-X-teknologier inkluderer:

Power-to-Hydrogen (PtH)

PtH er en proces, hvor elektricitet bruges til at fremstille brint (hydrogen) ved elektrolyse af vand. Elektrolyse er en reaktion, hvor vandmolekyler opdeles i brint og ilt ved hjælp af elektrisk energi. Den producerede brint kan bruges som brændstof til brintbrændselsceller eller som en energilagringsmetode.

Power-to-Methane (PtM)

PtM-processen involverer omdannelse af elektricitet til methan ved hjælp af elektrokemiske reaktioner. Dette kan gøres gennem en række metoder, herunder methanisering af brint med kuldioxid (CO2) fra atmosfæren (eller fra andre kilder), kaldet "Power-to-Gas" (PtG). Det resulterende metan, også kendt som syntetisk naturgas, kan injiceres i naturgasnettet, bruges som brændstof til naturgasdrevne køretøjer eller lagres til senere brug.

Power-to-Liquids (PtL)

PtL er en proces, hvor elektricitet anvendes til at producere flydende brændstoffer, såsom syntetisk brændstof eller flybrændstoffer. Dette opnås ved elektrolyse af vand for at producere brint og derefter forening af brint med CO2 eller andre kulstofforbindelser for at danne flydende brændstoffer gennem en proces kaldet Fischer-Tropsch-syntese.

Power-to-X-teknologier spiller en vigtig rolle i fremtiden for energilagring og integrering af vedvarende energikilder i energisystemet. De tillader udnyttelse af overskudselektricitet i perioder med høj produktion fra sol- og vindkraft, hvilket gør det muligt at lagre energi i form af brint eller syntetiske brændstoffer, der kan bruges, når efterspørgslen overstiger produktionen fra vedvarende kilder.

Disse teknologier bidrager også til at reducere CO2-emissioner ved at omdanne CO2, der er fanget fra industrielle processer eller atmosfæren, til brugbare brændstoffer. Ved at forvandle elektricitet til brint, metan eller syntetiske brændstoffer muliggør Power-to-X den grønne omstilling i transportsektoren og industrien, hvor fossile brændstoffer traditionelt har domineret.

Power-to-X (PtX) er en teknologi, der muliggør konvertering

En konvertering af elektrisk energi (power) til en anden form (X), hvor X kan repræsentere forskellige kemiske forbindelser eller energibærere. Denne proces spiller en vigtig rolle i bestræbelserne på at integrere vedvarende energikilder, såsom sol- og vindenergi, mere effektivt i energisystemet ved at muliggøre lagring og distribution af energien i mere fleksible og anvendelige formater.

Det er vigtigt at bemærke, at effektiviteten og bæredygtigheden af Power-to-X-processer afhænger af flere faktorer, herunder energikilden til elektrolyseprocessen, tilgængeligheden af CO2-kilder, samt effektiviteten af de kemiske processer involveret. Derudover spiller økonomiske faktorer og politiske incitamenter også en stor rolle i udbredelsen af disse teknologier.


AS SCAN – Power-to-X tager form


17.feb 2025


AS SCAN – Power-to-X tager form

De sidste elementer løftes på plads

De sidste hovedelementer er nu løftet på plads, og arbejdet fortsætter med rørmontering og svejsning. Projektet følger tidsplanen, og de næste faser er allerede i gang.

Installationen af de centrale moduler markerer en vigtig milepæl, hvor anlæggets struktur nu er ved at tage sin endelige form. Det kommende arbejde vil fokusere på sammenkobling af rør, svejsning og efterfølgende test- og idriftsættelse for at sikre, at alle komponenter fungerer som forventet.

Power-to-X-teknologien er et vigtigt element i den grønne omstilling, og dette anlæg vil bidrage til udviklingen af fremtidens energiløsninger. Vi fortsætter arbejdet i overensstemmelse med de planlagte mål og ser frem til de næste skridt i projektet.

Se også videon fra da vi flyttede en stor PtX kompressor 


Ny guide skal speede Power-to-X op og minimere uheld, ulykker og katastrofer




Ny guide skal speede Power-to-X op og minimere uheld, ulykker og katastrofer

DBI - Power-to-X-branchen har fået en online guideline, der lægger grunden for en hurtig og sikker implementering af den grønne teknologi. Opslagsværket giver overblik over relevante standarder og nødvendige godkendelser sammen med en opskrift på det nødvendige sikkerhedsarbejde.

Vejen til succes med Power-to-X er brolagt med tøvende myndigheder, lokal modstand og en manglende sikkerhedskultur. DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og FORCE Technology udgiver i dag en ny online guideline med titlen ”Safe and faster Power-to-X”, som kan hjælpe med at rydde nogle af forhindringerne af vejen.

Som titlen siger, skal guidelinen fungere som et opslagsværk til Power-to-X-industrien, myndighederne og samfundet, så omstillingen til den grønne teknologi både kan ske hurtigere og mere sikkert.

Accelererer implementeringen af Power-to-X
”Virksomhederne kan allerede på idestadiet slå op i guidelinen og se, hvilke standarder de skal følge, hvilke godkendelser der er brug for, og hvilket sikkerhedsmæssigt forarbejde et givent projekt kræver. Dermed kan guidelinen hjælpe til at accelerere processen med at projektere, opføre og drive Power-to-X-anlæg,” siger Jesper Sjørvad, der er principal consultant, landbased Power-to-X i DBI.

”Power-to-X befinder sig i den tidlige fase, hvor der endnu ikke findes fuldt dækkende standarder, procedurer eller lovgivning. Det betyder, at myndighederne tøver, for er der nu dokumentation nok til en godkendelse? Investorerne tøver, for hvor god er business casen egentlig? Og borgerne tøver, for er det sikkert at have et brintanlæg i baghaven? Og midt i den tøven står virksomhederne, som egentlig er godt i gang med Power-to-X, men ikke kan udnytte det fulde potentiale, fordi fundamentet mangler. Guiden er en af de første sten i det fundament,” siger Rian Holdstock, der er Project Manager i FORCE Technology.

For at lette arbejdet med at gøre Power-to-X så sikker som mulig, indeholder guidelinen både opskrifter på, hvordan man risikovurderer teknologien, eksempler på HSE-planer (Health, Safety and Environment) og en indføring i, hvordan man kan arbejde med sikkerhedsledelse.

Opbygger sikkerhedskultur på rekordtid
”At følge standarder er ikke det samme som, at noget nødvendigvis er sikkert. Over halvdelen af alle ulykker i brintbranchen skyldes menneskelige fejl, og den slags kan man ikke styre med standarder. Vi prøver at fylde hullerne mellem standarder og godkendelser ud ved også at fokusere på sikkerhed, for en sikkerhedskultur kan ikke umiddelbart overtages fra andre industrier – den skal bygges op,” siger Jesper Sjørvad.

Da Power-to-X-branchen stadig træder sine barnesko, har den ikke en lang tradition med sikkerhedskultur at trække på. Olie- og gasindustrien brugte 30 år på at bygge en sikker arbejdskultur, og offshore vind-branchen er efter 15-20 år nået langt men stadig ikke helt i mål. Håbet er, at guidelinen kan bidrage til at skabe et fundament, så sikkerhedskulturen på tværs af Power-to-X-aktørerne kan være acceptabel om blot 5-10 år.

”Safe and faster Power-to-X” adskiller sig fra andre tekniske dokumenter ved også at inddrage et socialt aspekt. Mange PtX-projekter bliver stoppet eller forsinket af modstand fra naboer og lokalmiljø, og derfor indeholder guidelinen også gode ti gode råd til, hvordan man sikrer lokal forankring, opbakning og ejerskab.

Guidelinen lanceres på en intuitiv onlineplatform med flere forskellige indgangsvinkler og henvender sig bredt til Power-to-X-miljøet, så både producenter af grønne brændsler, service- og supply-virksomheder, kommunale godkendelsesmyndigheder og de relevante statslige styrelser kan få glæde af den samlede viden. Der er også mulighed for, at brugerne kan kommentere på de enkelte afsnit, så guidelinen bliver et levende dokument, hvor branchen kan kommentere og foreslå ændringer.

Se guidelinen her

Læs artiklen her

Yderligere oplysninger:

Jesper Sjørvad, Principal consultant, landbased Power-to-X, DBI: jsj@dbigroup.dk, +45 50809633

Rian Holdstock, Project manager, FORCE Technology. rih@forcetechnology.dk, +45 43250612


Om Safe and Faster Power-to-X

Safe and Faster Power-to-X er gennemført af de to GTS-institutter DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og FORCE Technology. Guidelinen er kommet til verden som en del af Energy Cluster Denmarks forsknings- og innovationspartnerskab MissionGreenFuels, der arbejder for at udfase de fossile brændstoffer i hele energisektoren inklusive skibsfart, luftfart og den maritime shippingindustri. Projektet er støttet af Innovationsfonden gennem Innomissions II-programmet.

Copenhagen Infrastructure Partners, DBI, DFDS, Dansk Standard, European Energy, Everfuel, Force Technology, Green Hydrogen Systems, Port of Rønne, Siemens Gamesa Renewable Energy, og Skovgaard Invest har alle bidraget til guidelinens tilblivelse.


Installation af elektrolyse til PtX med AS SCAN




Elektrolyse stak med tanke i baggrunden

Hos AS SCAN har vi udvidet vores produktsortiment inden for Power to X og tilbyder nu installation af elektrolyseanlæg som en del af vores bæredygtige energiløsninger. Vi har også udgivet en ny blog, der forklarer, hvad elektrolyse er, og hvordan teknologien bidrager til den grønne omstilling.

Hos AS SCAN udvider vi vores produktsortiment og tilbyder nu en bred vifte af ydelser inden for Power to X, herunder installation af elektrolyseanlæg. Med denne udvidelse af vores ydelser positionerer vi os som en central aktør i udviklingen af bæredygtige energiløsninger

Elektrolyseanlæg er en vigtig teknologi i omstillingen til grøn energi, og vores ekspertise inden for projektledelse og installation sikrer vores kunder en fleksibel og pålidelig løsning. 

Hvis du ønsker at dykke dybere ned i emnet, har vi udgivet et nyt blogindlæg, hvor vi forklarer, hvad elektrolyse er, og hvordan teknologien anvendes i den grønne omstilling. Artiklen giver indsigt i både de tekniske aspekter og de praktiske anvendelser af elektrolyse.

https://youtube.com/watch?v=HKpqUKaMGyE

Nyheder og Indlæg om Power-to-X


Seneste om Power-to-X









Cookie-indstillinger