Drejebog for sikker Power-to-X på vej
NIS2: Hvad med forsyningskæden – har du styr på den?
DBI – En ny, omfattende guideline om sikkerhed ved etablering af Power-to-X-anlæg skal afhjælpe hindringer for den spirende branche. Allerede inden ‘Guideline for Safe and Faster PtX’ er udgivet, er den første aktør, H2 Energy Europe, klar til at teste den ved etableringen af et nyt Power-to-X-anlæg.
Potentialet er stort – både for klimaet og erhvervslivet, men vejen til succes risikerer at være brolagt med tøvende myndigheder og protester fra lokale borgere, hvis ikke der er 100 % styr på sikkerheden ved etableringen af nye Power-to-X-anlæg. Det skal den nye næsten 200 siders ‘Guideline for Safe and Faster PtX’ sikre, når den kommer til juni som resultatet af projektet ‘Safe and faster PtX implementation pathways’.
– Guidelinen skal hjælpe industrien hurtigere i gang med etableringen af Power-to-X-anlæg – ved på forhånd at komme omkring alle aspekter af sikkerheden, de tilhørende godkendelsesprocesser og potentielle stopklodser. Det gælder især i forhold til de godkendende myndigheder, for hvem Power-to-X i vid udstrækning stadig er ukendt land. Desuden skal guidelinen kunne hjælpe med at ensarte godkendelsesprocesserne kommunerne imellem ved at give en fælles platform at tale sikkerhed ud fra, siger Jesper Sjørvad.
MissionGreenFuels-partnerskab
Som Principal Consultant Landbased Power-to-X i afdelingen Advanced Fire Engineering, Maritime and Energy hos DBI er Jesper Sjørvad sammen med FORCE Technology tovholder på projektet, hvor HØST PtX Esbjerg, Dansk Standard, DFDS, European Energy, Green Hydrogen Systems, Everfuel, Rønne Havn, Siemens Gamesa Renewable Energy og Skovgaard Invest også er partnere i MissionGreenFuels-partnerskabet.
Netop HØST PtX Esbjerg, der skal producere grøn brint og ammoniak, når de går i drift om ca. fem år, har en central rolle i projektet. Guidelinen tager nemlig bl.a. udgangspunkt i de sikkerhedskrav, -standarder og -godkendelser, som det store Power-to-X-anlæg, der finansieres af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), allerede har forholdt sig til.
– Guidelinen er relevant for alle brancher og sektorer, der producerer, håndterer eller opbevarer nye brændstoffer som brint, ammoniak og metanol, men den henvender sig først og fremmest til producenterne af dem. Guidelinen er ikke i detaljen 100 % dækkende for alle typer af anlæg. Der er nemlig forskel på at bygge et ammoniakanlæg i Esbjerg og et brintanlæg på Fyn, eksemplificerer Jesper Sjørvad.
Pædagogisk opbygget
‘Guideline for Safe and Faster PtX’ er pædagogisk opbygget ved indledningsvis at tage læseren igennem alle de godkendelser, der knytter sig til hver fase af etableringen af et Power-to-X-anlæg. Lige fra idéfase og konceptdesign over ingeniørarbejde og konstruktion til drift og vedligehold.
– Vi har ganske enkelt lavet et flow. Nu har du fået en god idé, hvilke godkendelser skal du så tænke på? Hvilke myndigheder skal du tale med, og hvad skal du have gjort? Nu skal du til at tegne idéen. Hvad er det så, du skal gøre? Hvem er det, du skal tale med i den fase? Når du skal til at bygge, hvad skal du så have på plads, inden du går i gang? Nu skal du teste og producere, hvad sker der så? Vi oplister alle de ting, man skal forholde sig til i forhold til sikkerhed i hver fase af et projekt, forklarer Jesper Sjørvad.
Risiko for modstand i lokalsamfund
Med udgangspunkt i det indledende overblik kan man derefter dykke ned i guidelinens respektive kapitler, hvor myndigheder – ikke mindst kommunerne, der tager stilling til risici ved Power-to-X-projekter, beskrives udførligt. Måske mere overraskende indeholder guidelinen også et helt kapitel om samfund og public perception.
– Det har vi taget med, fordi grønne projekter kan gå i stå pga. lokale protester, fordi borgerne ikke bliver informeret tilstrækkeligt og ikke føler ejerskab. Det handler ikke nødvendigvis om ‘NIMBY’ (Not In MY BackYard, red.), men om, at nogen kommer udefra og etablerer et stort anlæg, uden at det kommer lokalsamfundet økonomisk til gode. Der er potentielt mange former for modstand, og vi har skrevet et kapitel om, hvordan man håndterer dette proaktivt, siger Jesper Sjørvad.
Testes af schweiziske H2 Energy
Guidelinen indeholder også en liste med eksisterende standarder for sikkerhed, som er relevante ved etableringen af et Power-to-X-anlæg.
– Den liste er næsten lige så lang som selve guidelinen. Alligevel er der stadig områder, hvor man mangler standarder. F.eks. regler for detektering af brint, hvor man i stedet læner sig op ad gasdirektivet. Den slags kan skabe usikkerhed og forsinke et projekt, og derfor beskriver guidelinen, hvordan man kan udføre det på en sikker måde. Der bliver jo allerede produceret brint forskellige steder i udlandet, og her i Danmark har Everfuel etableret brinttankstationer, så det kan jo godt lade sig gøre, siger Jesper Sjørvad og fortsætter:
– Sammen med FORCE Technology har DBI det synspunkt, at standarder og regler ikke nødvendigvis afdækker alle aspekter af sikkerhed. Derfor har guidelinen også et omfattende kapitel om risikovurdering og risikostyringer, herunder hvilke systemer man kan benytte til det. Har man godt styr på den del, giver det ro i maven hos de myndigheder, der skal give godkendelserne.
Allerede inden ‘Guideline for Safe and Faster PtX’ er udgivet, er den første aktør klar til at teste den ved etableringen af et nyt Power-to-x-anlæg. Det drejer sig om schweiziske H2 Energy, der opfører et anlæg til produktion af grøn brint i Esbjerg. H2 Energy Europe har plangrundlag og miljøtilladelse på plads, men bruger guiden som inspiration og opslagsværk i udarbejdelsen af de videre processer frem mod opførelsen af anlægget.
‘Guideline for Safe and Faster PtX’ udkommer i juni. Hvis du vil være blandt de første til at få den, så skriv dit navn og e-mail i formularen herunder. Dermed modtager du et elektronisk eksemplar.
Når du skriver dig op til at modtage ‘Guideline for Safe and Faster PtX’, siger du samtidig Ja tak til at modtage nyheder, information, invitationer til webinarer, events, markedsføring og konkurrencer mm. fra DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk institut inden for vores produktsortiment via oplyste e-mailadresse og digital annoncering via Google og på sociale medier.
Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbreve via “afmeld” i det enkelte nyhedsbrev. Du kan læse mere om vores behandling af dine personoplysninger i vores persondatapolitik.
Bemærk at vi først kan registrere at dit ønske om at modtage ‘Guideline for Safe and Faster PtX’, når du har bekræftet at du vil modtage DBI e-news (dette gælder selvfølgelig ikke hvis du allerede modtager DBI e-news).
Guideline for Safe and Faster PtX
‘Guideline for Safe and Faster PtX’ er ny guideline, der udkommer i juni 2024. Den omfatter alle aspekter af sikkerhed i Power-to-X-anlæg og skal dermed bane vejen for hurtigere etablering. Guidelinen er resultatet af det treårige projekt ‘Safe and faster PtX implementation pathways’, som er finansieret af Innovationsfonden i et MissionGreenFuels-partnerskab og administreres af Energy Cluster Denmark.
DBI og FORCE Technology er projektledere i projektet, der desuden har HØST PtX Esbjerg (CIP), Dansk Standard, DFDS, European Energy, Green Hydrogen Systems, Everfuel, Rønne Havn, Siemens Gamesa Renewable Energy og Skovgaard Invest som partnere.
Ja tak til ‘Guideline for Safe and Faster PtX’
Hej Morten
Du skal ind her og registrere dig https://brandogsikring.dk/nyheder/2024/drejebog-for-sikker-power-to-x-paa-vej/
Mvh
Morten
Altomteknik.dk