Polyurethan / PUR

Polyuretan / PUR – Et alsidigt polymermateriale i industrien

Polyurethan / PUR, er et alsidigt polymermateriale, der anvendes bredt i industrien. Dette materiale er kendt for sin holdbarhed og fleksibilitet. Polyurethan kan fremstilles i mange former, herunder skum, elastomerer og hårde plastmaterialer. Dets alsidighed gør det til et populært valg i mange industrielle anvendelser.

En af de mest almindelige anvendelser af polyurethan er som skumisolering. Polyurethanskum anvendes i byggeri og køleskabsindustrien. Det giver fremragende termisk isolering og energieffektivitet. Polyurethanskum bruges også i møbelindustrien til fremstilling af komfortable og holdbare puder og madrasser.

Polyurethan anvendes også i bilindustrien. Det bruges til sæder, instrumentbræt og dørpaneler. Polyurethanens stødabsorberende egenskaber forbedrer køretøjets sikkerhed og komfort. Bilproducenter værdsætter også polyurethanens lette vægt, hvilket bidrager til brændstofeffektivitet.

Leverandører af Polyurethan / PUR:

AAG Aalborg Gummivarefabrik A/S

Sundsholmen 3
9400 Nørresundby
Tlf.: 98 15 80 22
E-mail: info@aag.world

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Dan-Iso A/S

dan-iso

Løgstørvej 146
Haubro
9600 Aars
Telf.: 98 66 40 03
E-mail: mail@dan-iso.dk

www.dan-iso.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Nordisk Plast

Virkevangen 80, Assentoft
8960 Randers SØ
Tlf.: 86484811
E-mail: salg@nordiskplast.dk

www.nordiskplast.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

REMA TIP TOP Danmark A/S

Ambolten 27
6000 Kolding
Tlf.: 75 52 81 33
E-mail: tiptop@tiptop.dk

www.tiptop.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

RG Rom Gummi A/S

Jupitervej 26-30
7620 Lemvig
Tlf.: 97 82 20 33

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Scandiloc a/s

scandiloc

Solvangsvej 15
4681 Herfølge
Tlf.: 56 25 05 00
E-mail: info@scandiloc.dk

www.scandiloc.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Polyurethan / PUR:

Polyurethan (PUR) er en type syntetisk polymer, der tilhører den store familie af polymermaterialer. Det er kendt for sine alsidige egenskaber og anvendes i mange forskellige industrier og applikationer. Polyurethan, PUR - Polyurethaner forekommer som massive termoplast, som celleplast, som kan være stive, halvstive eller fleksible, som termoplastiske elastomerer, som klæbestof, som fugemasse, som overfladebelægning og som elastiske fibre.

Polyurethaner fremstilles gennem en kemisk reaktion mellem isocyanater (isocyanatgrupper) og polyoler (hydroxylgrupper), hvilket danner de lange og fleksible kæder, der udgør polyuretanmolekylerne.

Polyurethaner er opdelt i to hovedkategorier:

  1. Termoplastisk polyuretan (TPU): Termoplastisk polyuretan er en type polyuretan, der kan smeltes og formes gentagne gange, hvilket giver det termoplastiske egenskaber. TPU er kendt for sin fleksibilitet, slidstyrke, stødabsorbering og kemisk modstand. Det bruges i produkter som sko såler, belægninger, tætninger, slanger og elastiske materialer.
  2. Termohærdende polyuretan: Termohærdende polyuretan er en type polyuretan, der hærder irreversibelt, når det udsættes for varme og hærder til en fast form. Denne type polyuretan har høj styrke, slidstyrke og kemisk modstand. Det bruges i produkter som hjul, bøsninger, støddæmpere, belægninger og støbeemner.

Nogle af de vigtigste egenskaber ved polyuretan inkluderer:

  • Fleksibilitet: Polyuretaner er kendt for deres elastiske og fleksible natur, hvilket gør dem velegnede til anvendelser, hvor bevægelse og deformation er påkrævet.
  • Slidstyrke: Polyuretaner er slidstærke materialer, hvilket gør dem velegnede til applikationer, hvor der kræves holdbarhed og modstandsdygtighed over for slid.
  • Isolering: Polyuretaner har gode isolerende egenskaber, hvilket gør dem nyttige i isoleringsapplikationer i bygninger, apparater og elektriske ledninger.
  • Lav vægt: Polyuretaner er lette materialer, hvilket gør dem velegnede til anvendelse i produkter, hvor lav vægt er en vigtig faktor.

Polyuretaner bruges i en bred vifte af industrier, herunder bilindustrien, elektronik, byggeri, medicin, skoindustrien, møbelindustrien og mange andre. Deres alsidighed og unikke egenskaber gør dem til et populært valg inden for moderne produktion og design.

I beklædningsindustrien anvendes polyurethan i fremstillingen af syntetisk læder. Syntetisk læder lavet af polyurethan er holdbart og let at vedligeholde. Det bruges til tøj, sko og møbler, og det tilbyder et dyrevenligt alternativ til ægte læder.

Polyurethan spiller også en vigtig rolle i elektronikindustrien. Det bruges som beskyttende belægning for elektroniske komponenter. Denne anvendelse forlænger levetiden og forbedrer ydeevnen af elektroniske enheder ved at beskytte dem mod fugt og mekaniske skader.

I olie- og gasindustrien bruges polyuretan til rørbelægning

Denne belægning beskytter rør mod korrosion og slid. Polyurethanens kemiske resistens gør det til et ideelt materiale til krævende miljøer.

Polyurethanlim er en anden vigtig anvendelse. Denne lim er kendt for sin stærke binding og modstandsdygtighed over for vand og kemikalier. Polyurethanlim bruges i træbearbejdning, byggeri og bilreparationer. Dens alsidighed gør den til et populært valg i mange industrier.

Polyuretan bruges også i medicinsk udstyr

Det anvendes i fremstillingen af katetre, bandager og implantater. Polyurethanens biokompatibilitet og fleksibilitet gør det til et ideelt materiale til medicinske anvendelser.

I sportsudstyr er polyurethan også almindeligt anvendt. Det bruges til fremstilling af skateboardhjul, løbesko og sportsmåtter. Polyurethanens slidstyrke og stødabsorbering gør det velegnet til krævende sportsaktiviteter.

Polyurethanbelægninger anvendes også i mange industrielle processer. De beskytter overflader mod korrosion, slid og kemiske angreb. Disse belægninger anvendes på gulve, broer og flydele for at forlænge deres levetid og ydeevne.

Opsummering

For at opsummere er polyurethan et ekstremt alsidigt materiale, der anvendes bredt i mange industrier. Dets unikke egenskaber gør det til et uundværligt materiale i alt fra byggeri til medicinsk udstyr. Polyurethan forbedrer ydeevnen og holdbarheden af produkter, samtidig med at det tilbyder innovative løsninger til industrielle udfordringer. Med sin fortsatte udvikling vil polyurethan spille en stadig vigtigere rolle i fremtidens industri.


Teknologisk Institut – Ny dansk-udviklet teknologi skal skabe cirkulær løsning for udbredt plasttype
Teknologisk Institut – Ny dansk-udviklet teknologi skal skabe cirkulær løsning for udbredt plasttype

Nyt projekt skal øge genanvendelse af plast fra køleskabe, madrasser, sko og vindmøllevinger.

PURfection, et nyt projektsamarbejde mellem industri og forskning, skal videreudvikle og afprøve dansk-udviklet banebrydende teknologi til genanvendelse af polyuretan. Grundet polyuretans holdbarhed og høje ydeevne er det en meget udbredt plasttype, der anvendes i mange forskellige produkter. Men efter brug ender 95 procent med at blive brændt af eller deponeret. Innovationsfonden investerer 12 mio. kroner i projektet.

Leverandører af plastpaneler

Polyuretan – også kaldet PUR – indgår i alt fra køleskabe, sko og madrasser til vindmøllevinger og biler. Den alsidige plasttype udgør otte procent af den samlede plastproduktion på verdensplan, men er meget svær at genanvende. Nu går en række store virksomheder og videnspartnere sammen om at gøre brugt PUR-plast genanvendeligt, så det kan erstatte fossilbaseret polyuretan.

Svarer til at tage melet ud af en bagt kage
– Ambitionen med PURfection er at skabe cirkularitet for PUR-affald, så det kan omdannes til ny polyuretan af samme høje kvalitet som den oprindelige. Det er dog ikke helt ukompliceret, for det svarer groft sagt til at tage melet ud af en kage, der allerede er bagt, så man kan bruge det til nyt bagværk. Vi tror på, at vi kan lykkes med dette ved at samle et meget kompetent hold, der dækker hele værdikæden. Når det lykkes, kan teknologien både eliminere en stærkt ophobende og problematisk affaldskilde, sænke brugen af ressourcer fra fossile kilder og reducere CO2-aftrykket fra produktion af PUR, fortæller projektleder Signe Grønborg fra Teknologisk Institut.

Ud over Teknologisk Institut, der er projektleder og videnspartner, tæller konsortiet Aarhus Universitet, de danske virksomheder PLIXXENT, DanFoam, FLSmidth, Tinby A/S, HJ Hansen og Eldan samt Københavns Kommune og den materialevidenskabsbaserede globale virksomhed DOW.

Videreudvikler banebrydende teknologi
I PURfection arbejdes der videre med en opsigtsvækkende teknologi, der tidligere er udviklet og patenteret af Aarhus Universitet og Teknologisk Institut. Her lykkedes det at erstatte ny, virgin polyol med genanvendt polyol fra en skummadras. Polyoler er sammen med isocyanat de to hovedkomponenter i polyuretan.

Flotationsmidler finder du her

I det nye projekt er der fokus på at kunne genbruge begge hovedkomponenter i PUR. Det kræver en kompliceret adskillelsesproces af de to komponenttyper, men det vil muliggøre, at de hver især kan anvendes som nye kemiske byggesten på tværs af produkttyper.

Projektets fokus udvides nu også til andre PUR-holdige produkter, herunder komplekse, blandede affaldsstrømme fra fx kasserede køleskabe og madrasser. Udfordringen er her, at PUR-plasten fra produkt til produkt har vidt forskellig kemisk opbygning. Næste skridt bliver derfor at kunne opsplitte polyol-molekylerne fra PUR til endnu mindre molekyler, såkaldte monomerer. Det er et vigtigt skridt henimod et råmateriale, der er både rent og ensartet på tværs af PUR-typer, så det kan indgå i forskellige polyuretan-typer.

Bred løsning for PUR-genanvendelse
Innovationsfonden har investeret 12 mio. kr. i PURfection-projektet, som skal videreudvikle og opskalere konceptet i teknologien i alle værdikæde-led til en fuld cirkulær løsning for PUR - lige fra produktionen af PUR, indsamling og bearbejdning af PUR-affaldsstrømme til processen med at genskabe grundkemikalier fra udtjent PUR. Derfor er det essentielt, at projektkonsortiet favner alle led i værdikæden for en cirkulær løsning i kombination med førende forskere og teknologiudviklere. Det involverer ikke mindst også repræsentanter for industrien, herunder Dan-Foam der producerer madrasser og puder af PUR-skum.

– Polyuretan er den væsentligste bestanddel i vores madrasser og puder. Derfor spiller genanvendeligheden af netop dét materiale en kritisk rolle for vores grønne omstilling. Ved at deltage i PURfection får vi adgang til innovation og viden i hele PUR-værdikæden. Vi tror på, at det vil bane vej for en mere direkte og skalerbar løsning, hvor vi kan genanvende polyuretanets byggesten til nye kvalitetsprodukter, siger Tom Mikkelsen, Global Sr. Category Leader, Chemicals, hos Dan-Foam.

For at favne en bred løsning på det globale problem med ophobning af PUR-affald på verdensplan arbejdes der i projektet med to overordnede strategier: En for recirkulering af sporbare materialer, fx genanvendelse af PUR-afskær direkte i virksomhedens egen produktion. En anden strategi er rettet mod komplekst, blandet forbrugeraffald, der indeholder polyuretan fra mange forskellige produkter.

Begge løsninger bygger på samme overordnede princip om at udtrække kemiske byggesten fra PUR med det formål at eliminere en global problematisk affaldskilde samt at erstatte jomfruelige materialer i nye PUR-produkter til gavn for både økonomi og klima.

Faktaboks

Polyuretan er en alsidig plast, man finder i mange hverdagsting som møbelpolstring, skosåler, interiør i biler, isolering i køleskabe og skummadrasser. Det laves ved at blande to stoffer produceret ud fra råolie, isocyanat og polyol. Ved at ændre sammensætningen og typerne af polyol og isocyanat kan man lave det til et blødt skum eller en hård plast.

Men polyuretan har også miljømæssige udfordringer. Det kommer fra råolie, og det er ikke let at nedbryde og genanvende. Derfor bliver PUR i dag kun genanvendt i ringe grad – og kun i lavværdianvendelse, såkaldt downcycling, fx som fyldstof i beton. Samlet set ender 95 procent af alt PUR-affald på verdensplan med at blive brændt eller lagt i deponi.

Fakta

Innovationsfondens investering: 12 mio. kr.

Samlet budget: 20 mio. kr.

Varighed: 3 år

Officiel titel: PURfection - Polyurethane recycling - Favorable economic, circular and technical innovation


AAG leverer valse med ny påvulkaniseret PUR
Uanset om du har behov for at få belagt din valse med gummi eller polyurethan (PUR) kan AAG hjælpe dig med en slidstærk og holdbar løsning tilpasset dine kravspecifikationer.

AAG har leveret denne flotte grønne valse til en kunde, som ønskede vulkanisering af grøn PUR på en ny valse.
 
Uanset om du har behov for at få belagt din valse med gummi eller polyurethan (PUR) kan AAG hjælpe dig med en slidstærk og holdbar løsning tilpasset dine kravspecifikationer. AAG har et indgående kendskab til de mange forskellige gummikvaliteter og deres egenskaber, og derfor er du sikret en holdbar og professionel løsning, som kan klare de belastninger, dit projekt kræver. Hvis dine valser er slidte, tilbyder vi desuden at renovere dem.
 
AAG tilbyder hurtig levering uanset om du har behov for nye eller renoverede valser med påvulkaniseret gummi eller PUR.

Kontakt vores salgsafdeling på mail info@aag.world eller telefon +45 98 15 80 22 for et godt tilbud eller yderligere information.


Teknologisk Institut – Danske forskere baner vej for genanvendelse af PUR-plast
Det er lykkedes for danske forskere at nedbryde PUR-plast til dets oprindelige byggesten. Gennembruddet kan potentielt føre til øget genanvendelse af PUR-plast, der er uundværligt i mange hverdagsprodukter, men samtidig svært at genanvende.

Danske forskere, specialister og industripartnere har gennem de sidste to år samarbejdet om at udvikle en holdbar metode til at genanvende polyurethanplast (PUR-plast), der er et uerstatteligt materiale i mange produkter som for eksempel skosåler, madrasser, isoleringsmateriale og som komponenter i vindmøller, fly og medicinsk udstyr. Det er i laboratoriet lykkedes at udvikle en metode til at nedbryde PUR-plast til dets oprindelige byggesten, såkaldte aminer og polyol-fraktioner.

– Vi er meget begejstrede for det her gennembrud, som også har vakt opsigt internationalt. Det skyldes, at PUR-plast længe har været en hovedpine, når det kommer til genanvendelse. Men en række industripartnere er gået sammen og har insisteret på at finde en bæredygtig løsning. Det er rosværdigt og viser, hvor langt vi kan komme ved at samarbejde på tværs, fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet RePURpose.

Mere nyt fra Teknologisk Institut

Kemisk genanvendelse
Den nye metode er baseret på kemisk genanvendelse, der dækker over forskellige teknologier til at upcycle plastaffald, så det kan anvendes i produkter af samme kvalitet som det oprindelige. Kemisk genanvendelse bliver i disse år fremhævet som en oplagt metode til at genanvende den plast, der ikke passer ind i eksisterende genanvendelsesteknologier, hvor man eksempelvis nedknuser og omsmelter plasten.

- PUR-plast kan ikke bare smeltes om. Hvis materialet skal kunne genbruges effektivt, altså uden at blive nedgraderet, så skal det først nedbrydes til enkeltdele. På den måde kan vi opbygge PUR-plast på ny med de egenskaber, der ønskes. Her har kemisk genanvendelse vist sig at være effektivt, og vi håber, at det kan blive vejen frem, også i stor skala. Det er uden tvivl næste skridt, siger Anders Lindhardt, der på konferencen POLYMER21 den 3. november vil præsentere projektets resultater og gå mere i dybden med genanvendelse af polymer-materialer som PUR-plast.

Store klimagevinster ved genanvendelse af PUR-plast
Hvis det lykkes at genanvende PUR-plast i fremtiden, er der potentielt store klimagevinster. Dels spares de store mængder olie, der anvendes til produktion af ny plast, og dels reduceres CO2-udledningen, idet plasten ikke længere vil blive afbrændt til energiudvinding.

Samtidig udgør den nye metode et grønt alternativ til teknologier, der tidligere er demonstreret. Det skyldes, at den kemiske genanvendelse i dette tilfælde finder sted ved relativt lav temperatur og med anvendelse af brint, som kan produceres bæredygtigt, for eksempel ved elektrolyse af vand.

PUR-plast udgør otte procent af den globale plastproduktion og er dermed den sjette mest udbredte plasttype.

RePURpose er støttet af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Aarhus Universitet samt industripartnerne Dan-Foam ApS, ECCO Sko A/S, Logstor A/S, Tinby A/S, PLIXXENT A/S og H. J. Hansen Genindvindingsindustri A/S. Projektet afsluttes i 2022.Cookie-indstillinger