Betech – Første stol med sidelæns vip

Tilter-beslaget giver helt nye muligheder på arbejdspladsen og kan være med til at mindske spændinger og rygsmerter, mener en specialist i arbejdspladsindretning.

Vi mennesker er ikke skabt til at sidde stille for længe. Derfor producerer den danske virksomhed Betech et vippebeslag til stole, der gør, at man alene med kroppens vægt og bevægelse kan vippe sit stolesæde – og man kan selv vælge, om beslaget skal kunne vippe i alle retninger, eller om sædet kun skal vippe frem og tilbage eventuelt med udslag til siderne.
»En stol bør følge kroppens bevægelser, så man kan få den fornødne bevægelse, mens man sidder ned, uden at man skal rejse sig og forstyrre resten af lokalet,« mener møbeldesigner Svein Asbjørnsen fra firmaet sapDesign AS, der har designet Tilter-beslaget.

Sidelæns vip er en ergonomisk gevinst
Som det eneste beslag på markedet kan Tilter vippe trinløst både frem og tilbage og til siderne, og denne funktion gør Tilter til et nyt spændende produkt inden for blandt andet kontormøbler.
Fysioterapeut Pernille Andersen fra ergomentor.dk har arbejdet med ergonomisk rådgivning i 20 år, og derfor indstillet mange forskellige kontorstole.
»Jeg har aldrig mødt en medarbejder, der sad på en kontorstol eller en mødestol, der kunne vippe til siden. For mig er Tilter derfor et spændende produkt med nye muligheder,« siger Pernille Andersen og uddyber:
»Bevægelse – selv i lille skala – fjerner affaldsstoffer og tilfører ilt og næringsstoffer til ryggens muskler og ledbånd, hvilket giver mindre stivhed og færre smerter. Det er denne mekanisme, man udnytter, når man for eksempel sidder på en træningsbold. Det er min vurdering, at mange vil have gavn af en stol, hvor man kan bevæge sig i alle retninger, samtidig med at ryggen er støttet. Det er netop det, Tilter giver mulighed for,« forklarer Pernille Andersen.

Godt til delestole
Pernille Andersen er positiv over for, at stole med Tilter-beslag ikke skal låses fast i en given position.
»Grundlæggende tror jeg på vigtigheden af, at stolen passer brugeren i størrelsen og er indstillet, så den giver mulighed for hensigtsmæssige siddestillinger. Generelt er vi bare ret dårlige til at få brugt disse indstillingsmuligheder. I det moderne storrumskontor, hvor man deler stole og borde, får endnu færre indstillet stolen, så den passer. Her og i mødelokaler har Tilter en kæmpe fordel – Bevægelse og variation kompenserer i høj grad for manglende individuel tilpasning af stolen,« siger fysioterapeuten.
»Tilter giver nye bevægelses- og variationsmuligheder – både til stole med mange og med få individuelle indstillingsmuligheder, og uanset om indstillingsmulighederne bruges eller ikke bruges,« siger hun.

Knirker ikke
Der er to forskelle på Tilter og de andre eksisterende mekaniske vippebeslag på markedet. Ud over ergonomien drejer det sig om solid konstruktion og enkelhed. Tilter er en sammenbygning af aluminium, stål og vulkaniseret gummi. Det betyder, at der ikke opstår knirkelyde, som det eksempelvis kan ske i en mekanisk fjederkonstruktion. Desuden er Tilter et kompakt beslag, så det også kan bruges på enkle og lette stole som f.eks. skolestole.
Tilter-beslaget er eksempelvis bygget ind i 4000 norske skolestole, og her har det lille kompakte beslag givet mere ro i undervisningen.
»Når stolesædet kan vippe, kan man ændre siddestilling, uden det bemærkes. Når du begynder at føle ubehag i en stilling, vipper du automatisk sædet i en anden retning. På den måde bevares koncentrationen, og der bliver ikke skramlet med stoleben, når folk skifter stilling,« fortæller Svein Asbjørnsen.

Spændende vippestole på vej
Foreløbig levereres Tilter til en tysk og tre skandinaviske stoleproducenter, og der arbejdes på store internationale aftaler.
Tidligere på året modtog Tilter prisen for »High Product Quality« fra interzum-messen i Køln. Denne pris gives for det gode design i form og funktion, og kun produkter, der skiller sig ud fra sammenlignelige produkter, bliver belønnet med denne pris. I dommerpanelet deltager Red Dot designorganisationen og bedømmelseskriterierne er graden af innovation, funktionalitet, materialet kvalitet, design og holdbarhed.

Fakta om Tilter®
• Findes i modellerne Base, Motus, Disc og Rec – og med tre bevægelsesmønstre: ‘Free, ‘Oval og ‘Line.
• Valg af Tilter-model afhænger af, om man ønsker at vippe i alle retninger, ret frem og tilbage eller frem-tilbage med et lille udslag til siderne.
• Leveret på 4.000 skolestole i Norge 
• Funktions- og holdbarhedstestet iht. EN norm.
• Produceres og markedsføres af danske Betech A/S, der er ekspert i, vulkanisering og støbning af formdele i gummi og silikone.

Betech A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger