ABB vinder vigtig kontrakt på levering af elektrificering af ny norsk hybridfærge

ABB, som er førende inden for kraft- og automations- teknologi, skal levere det elektriske system til en hybrid bilfærge som sejler på en vigtig passagerrute i norsk farvand. Skibet er designet med henblik på fleksibilitet og skal operere som en hybridfærge, men kan modificeres til at sejle som en ren elektrisk drevet færge med landstrømsforsyning. Ordren er endnu en succes for ABB i Nordeuropa, hvor lovgivningen får skibsredere til at kigge efter grønne løsninger.

“Dette er endnu et eksempel på, hvordan ABB er på forkant med energivenlige batteriløsninger i den maritime branche” siger Sindre Sætre, ABB’s direktør for Marine & Ports i Norge. “Skibsredere i Skandinavien har erfaret, at ABB har fleksible elsystemer til hybrid- og eldrevne skibe.”

Denne nyhed kommer blot få måneder efter at ABB fik ordren på at levere det elektriske system til den ikoniske batteridrevne sightseeing færge Seasight, som sejler i Nærøyfjord, der står på UNESCO’s verdensarvsliste.

Hovedleverancen er et Onboard DC Grid-system, et prisvindende modulært jævnstrømsdistributions- system der forbinder energikilder med konsumenter. Det forenkler integrationen af energilagring, i dette tilfælde to 270 kWh batteripakker, og gør det muligt for motorerne at køre mere energieffektivt med variabel hastighed, hvilket bidrager til at reducere energiforbrug og CO2-udledning væsentligt. Batterierne vil blive brugt til “peak shaving”, dvs. batterierne vil hjælpe med at dække energibehovet ved høj last og således give generatorerne mulighed for at arbejde på et optimalt niveau. Ejeren Torghatten Trafikkselskap vil få mulighed for at tilføje yderligere 16 batteripakker og en landstrøms- anlæg, så færgen kan sejle på ren el.

“Energilagring er et af de vigtigste fokusområder for vores forsknings- og udviklingsteam,” siger Juha Koskela, direktør for ABB’s Marine & Ports. “Batterier spiller en vigtig rolle på en række skibe, og det er en teknologi, der kan bruges i dag og i fremtiden.”

ABB’s leverance er en del af det samlede elektriske system, som leveres via Acel. Den såkaldte MM63 færge, designet af Multi Maritime, vil blive bygget på Fiskarstrand Verft i det vestlige Norge. Færgen vil have en kapacitet på 60 biler og 250 passagerer.

Om ABB
ABB  er førende inden for kraft- og automationsteknologier, der forbedrer ydeevnen inden for forsyning, industri, transport og infrastruktur med mindst mulig påvirkning af miljøet. ABB-koncernen opererer i omkring 100 lande og beskæftiger ca. 135.000 medarbejdere. I Danmark tæller ABB ca. 500 medarbejdere.

Cookie-indstillinger