Rapports krav til nedrivninger bakkes op af DM&E

Brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører bakker op om hovedlinjerne i rapporten, og mener det er på tide at få ind-ført nogle lovmæssige krav på området.

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort en ny rapport fra miljøprojekt nr. 1962 om selektiv nedrivning. Rapporten beskriver blandt andet forslag til, hvorledes krav til bygherre og entreprenører, der udfører nedrivningsopgaver kan fastsættes og implementeres.

Entreprenører skal uddannes og godkendes
Et af forslagene i rapporten går ud på, at virksomheder der udfører nedrivningsopgaver skal have tilknyt-tet en uddannet faglig ansvarlig person, og at virksomheden skal have indført et godkendt kvalitetsledel-sessystem som man eksempelvis kender det fra autorisationsordningerne på VVS- og kloakområdet.
”Vi ser meget positivt på forslagene i Miljøstyrelsens rapport. DM&E har gennem de seneste år selv be-skrevet og foreslået en certificeringsordning som denne. For os er det vigtig, at de mindre entreprenører kan løfte eventuelle nye krav til uddannelse og certificering, hvilket vi ved, kan lade sig gøre med en mo-del, der ligner kloakautorisationen”, fortæller Konsulent i DM&E Søren Christensen.

Rapporten beskriver desuden to eksisterende uddannelser, der kan indgå i uddannelse af faglig ansvarli-ge personer hhv. nedriveruddannelsen og bygnings- og miljøsaneringsuddannelsen.
”DM&E har gennem en årrække arbejdet på at løfte vidensniveauet og kompetencerne på nedrivnings-området. Det er dels sket gennem kurser i regi af brancheforeningen og ved samarbejdet med Learnmark Horsens med etableringen af bygnings- og miljøsaneringsuddannelsen. Derudover har foreningen udar-bejdet et paradigme til kvalitetsledelsessystem, der stilles til rådighed for virksomhederne. Så mange af vores medlemsvirksomheder er klar til at blive godkendt ved indførelse af nye krav”, udtaler Søren Chri-stensen.

Frivillighedens vej er ikke tilstrækkelig
”Skal vi have professionaliseret branchen og have løftet dagsorden om cirkulær økonomi samt bedre genanvendelse af bygge- anlægsaffald, bliver vi nødt til at kigge på lovgivningen. Det gælder både krav til bygherre, myndighederne tilsyn, rådgivere og entreprenører. Vi kan ikke nå i mål af frivillighedens vej, og derfor er det nødvendigt, at der bliver handlet på den rapport som nu foreligger”, fastslår Søren Christensen.

Kortlægning af ressourcer før nedrivning
Miljøstyrelsens rapport foreslår udover regler for godkendelse af entreprenører også at bygherren skal udarbejde en ressourcekortlægning før nedrivning samt ved større nedrivninger indsætte en ressource-koordinator.

Se Leverandører af Nedrivning
Cookie-indstillinger