Zarges – Entreprenør og producent sætter hårdt ind over for arbejdsulykker

Faldulykker, øjenskader, for tunge løft og stød. De potentielle farer er mange, når håndværkerne dag efter dag møder ind på byggepladsen for at udføre dagens stykke arbejde.

Ifølge Arbejdstilsynet kommer ca. 1.100 ansatte hvert år ud for alvorlige ulykker på byggepladsen. Men heldigvis bliver der flere steder taget hånd om problemet, så risiciene nedbringes til et absolut minimum. Det er omdrejningspunktet for et nyt arbejdsmiljøsamarbejde mellem et af landets førende håndværkerfirmaer, Jakon, og stigeproducenten ZARGES.

– Vi har indgået et tæt samarbejde omkring arbejdsmiljø med Jakon, hvor vi leverer rådgivning inden for stiger. Med vores viden på området og gennemtænkte produkter er vi med til at opnå et mere sikkert arbejdsmiljø. Det er en stor fordel for Jakons mange håndværkere, som ofte skal op i højderne og udføre et stykke arbejde, siger ZARGES’ direktør Jan Fahlgren.

Stor begejstring på byggepladserne
ZARGES har i forbindelse med et pilotprojekt leveret en række forskellige stiger og arbejdsplatforme til Jakon. Heriblandt produkter med trapper, gelændere, aflæggerbakker og hjul. De mange gennemtænkte features sikrer bl.a. et højt niveau af funktionalitet, fleksibilitet og en stor tryghed blandt håndværkerne.

– Vi har anvendt produkterne siden efteråret, og tilbagemeldingerne fra vores ansatte er virkelig positive. De er ellevilde med dem og den sikkerhed, de indebærer. De føler sig mere trygge, når de f.eks. står på en ordentlig platform, som ikke vipper, og når de er omgivet af gelænder, fortæller Catharina Hasselby, arbejdsmiljøleder hos Jakon.

– Jeg lyver ikke, når jeg siger, at der er stjerner i øjnene hos mine kollegaer. De kan på sikker vis arbejde med begge hænder frie, hvilket optimerer arbejdet. Bygherrerne har ligeledes bemærket de nye sikre platforme, og vi fornemmer virkelig en ”wow-effekt” fra dem også, stemmer Jakons arbejdsmiljørepræsentant Brian Larsen i.

Produkterne har base på Jakons hovedkontor i Ballerup, hvorfra de sendes ud til byggepladserne. Lige nu er de at finde på tre forskellige pladser, hvor de flittigt bruges af håndværkerne.

Vi skal de alvorlige faldulykker til livs
Det tætte samarbejde om sikkerhed i højden er med til at sætte endnu større fokus på sikkert arbejdsmiljø og faldulykker.

– Vi er meget fokuserede på at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø uden faldulykker blandt vores ansatte. Her har samarbejdet med ZARGES været helt ideelt. Sammen har vi kunnet finde de allerbedste og mest sikre løsninger for håndværkernes arbejde i højderne, siger Catharina Hasselby og fortsætter:

– Alvorlige faldulykker er heldigvis ikke den type ulykke, vi typisk ser i Jakon, og den positive tendens skal fortsætte. På brancheniveau er det vigtigt, at antallet af faldulykker minimeres og ideelt set bringes helt til livs.

Fald ved arbejde i højden er den hyppigste årsag til alvorlige arbejdsulykker på byggepladserne. Det er en tendens, som også ZARGES vil bekæmpe.

– Desværre har mange af byggebranchens leverandører ikke fokus på stigesikkerhed, hvilket vi synes er rigtig ærgerligt. Heldigvis er et samarbejde som dette klart med til at rykke på tingene, tilføjer Jan Fahlgren afsluttende.

LÆS også: ZARGES går forrest med ny norm for arbejdssikkerhed
Zarges Danmark's Firmaprofil