Universal Robots – Unge danske robot-talenter får billet til EM i TallinnI år består Strandskolens valghold – Team Robtop – af 12 elever fra 7. og 8. Klasse. I efteråret 2017 vandt de den lokale First Lego League turnering i Aarhus og fortsatte til den skandinaviske finale i Oslo, hvor de vandt robotkonkurrencen i december 2017. Næste skridt er dermed ”Open European Championship”, som foregår i Tallinn i Estland 6. til 8. juni 2018. Den tur er nu sikret med et solidt sponsorat fra Universal Robots i ryggen.

”Vi sender et stærkt team af sted med lige mange piger og drenge, der alle glæder sig helt vildt til at møde hold fra hele verden. Eleverne har bestemt at de, der tager af sted, skal være nogen, der vil deltage på næste års hold, så alle på holdet kan bruge det, de lærer i Tallinn. De har desuden prioriteret, at deltagerene skal repræsentere både kørere, programmører, forskere og marketingsfolk. Det bliver rigtigt lærerigt,” fortæller lærer Thomas Kryger fra Strandskolen, der de sidste fire år har deltaget i First Lego League konkurrencen. Han fortsætter:

”I år er det overordnede tema i konkurrencen Hydro Dynamics. Det handler om vand og om hvordan, vi skaffer, opbevarer og anvender vand – og hvordan vi skaffer os af med spildevand. Vores bud er genbrug af vand fra håndvask og bruser til toiletskyl.

På Team Robtop arbejder vi sammen på tværs af årgange og køn. I år har vi specielt haft fokus på at lære hinanden godt at kende og blive et bedre hold. Vi har lært meget fra de andre hold og de konkurrencer, vi har været med til. Vi har også undervist andre hold. Det har givet flere elever blod på tanden, så de gerne vil arbejde mere med robotter. Selvom vi har opbrugt de timer, der var til faget, fortsætter eleverne med at komme, selvom de i princippet har fri. De har også spurgt, om ikke vi kunne mødes flere gange om ugen.”

First Lego League er en teknologi og innovationskonkurrence for børn fra 10 til 16 år. I konkurrencen deltager 255.000 børn fra 88 lande, fordelt på 32.000 hold. Konkurrencen har fem forskellige kategorier: robot, teknologi, forskning, marketing og kerneværdier. Det hold, der har udført alle kategorierne bedst, vinder den samlede pris og pokal. Team Robtop fokuserer specielt på robotkonkurrencen. Her skal man bygge og programmere en robot, der kan løse flest mulige opgaver på 2,5 minut. Det er vigtigt at bygge sine egne dele til robotten. På den måde kan man selv bestemme hvordan, man vil løse opgaven.

Gennem de sidste 15 år er der blevet skabt et blomstrende robotmiljø i Danmark. Men dette miljø risikerer at visne, fordi der mangler fagfolk på området. Derfor involverer Universal Robots sig i en målrettet satsning på at vække flere unges interesse for uddannelses- og jobmulighederne inden for robotteknologi.

”Vi vil gerne gøde jorden for at videreudvikle Danmarks i forvejen unikke position i den globale robotindustri- og forskning. For os er det meningsfyldt at agere visionært og langsigtet ved at investere midler og kræfter i dette initiativ”, siger Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director, Universal Robots

Se leverandører af robotter her