Dansk IngeniørService – Robotceller får nye visionsystemer

Hos Wavin, der er leverandør af rørsystemer i plast til afløbs-, vand- og VVS-sektoren i Europa, skulle visionsystemer på tre af deres robotceller i sprøjtestøbeproduktionen og i montagen opdateres og strømlines, så maskinernes forskellige visionsystemer blandt andet fik ens brugerflade.

Under opdateringen af de tre robotceller har vidensvirksomheden DIS assisteret med at udvælge og udskifte hardware, designe ny visionsoftware og designe en fælles brugerflade for de tre visionsystemer på trods af systemernes forskellighed.

To af robotcellerne fik opgraderet deres hardware, software og brugerflade og kan nu foretage en komplet 3D-scanning af hele gribepladen på et øjeblik. Ud fra 3D-informationen lokaliseres et emne, og dets koordinater sendes til robotten, der opsamler emnet. Den tredje robotcelle bevarede sin tidssvarende hardware, men fik opgraderet software og brugerfladen.

3D-vision gjort brugervenligt
En stor del af brugerfladen omhandler indlæring af nye emner, hvor der til det formål er udviklet en simpel og ensartet procedure.

– Indlæring af et nyt emne på en maskine kræver kun oprettelsen af en CAD-fil, hvor robottens gribepunkt er markeret samt indstilling af 4-5 parametre, der kan efterlades i default-indstillingen. Visionsystemet tager hånd om resten og sørger for at dirigere robotten ned til gribepunktet med mindre emnet ligger på en måde, der gør, at det overhovedet ikke er gribbart. Her er det til gengæld muligt at indlære et alternativt gribepunkt ved blot at oprette en ekstra CAD-fil, hvor et alternativt gribepunkt er markeret, forklarer Jesper Bjerre, Project Manager hos Wavin.

Et ønske fra Wavin er at kunne flytte svært håndterbare emnetyper over på den ene af de tre maskiner. Dette baner vejen for en kommende opgradering, som går ud på at muliggøre indlæring af et vilkårligt antal alternative gribepunkter, så selv disse emner kan gribes af robotten på én eller anden måde. Hidtil har disse svært håndterbare emner kun været håndteret af menneskehænder.

– Vi har allieret os med DIS flere gange igennem de sidste 10 år, og endnu engang har det været et godt gensidigt samarbejde. Vi valgte DIS til denne opgave på baggrund af deres meget kompetente viden inden for vision, og fordi DIS havde de nødvendige testfaciliteter, som opgaven krævede. At arbejde med visionsystemer er meget spændende men også ret komplekst, det er en teknologi, der hele tiden er i proces, så selv om måden, vi lavede systemet på, allerede nu er ændret, er anlægget blevet, som vi ønskede, siger Jesper Bjerre.

Se Leverandører af Visionsystemer
Cookie-indstillinger