Festo anvender kunstig intelligens til intelligent komponent- og procesovervågning

På hi Tech & Industry Scandinavia 2019 præsenterer Festo en applikation som viser hvordan systemer automatisk kan finde løsninger på problemer baseret på tilgængelige data.

Ud over de komplekse tjenesteydelser, der kan tilbydes i skyen, ser Festo et stort potentiale i simple realtids-dataanalyser ved hjælp af AI – enten direkte på komponenten (AI on edge) eller i styringen af et produktionsanlæg (AI on premises). Anlægsoperatøren bevarer fuld kontrol over sine maskindata, som ikke behøver at blive overført til skyen via internettet.

Intelligent procesovervågning inden for batteriproduktion
Festo har udvidet sin AI-ekspertise yderligere med opkøbet af Resolto Informatik GmbH i april 2018. Med SCRAITEC har Resolto udviklet en softwareløsning, der analyserer og fortolker data i realtid og identificerer og rapporterer anomalier. Systemet lærer konstant ved hjælp af permanente dataanalyser og udvider sin vidensbase. Denne form for maskinlæring gør intelligent procesovervågning mulig.

De besøgende på messen kan opleve denne softwareløsning live på Festos stand. Applikationen demonstrerer sporingen af defekte batterier. Batterierne løftes af en håndteringsportal og i kombination med den nye CPX-E-CEC-modulstyring og den nye CMMT-AS servodrev-controller er overvågning mulig i realtid. Resolto-overvågningssoftwaren overvåger motorstrømmen og aksens positionsparametre. Hvis der opstår anomalier, f.eks. hvis håndteringsenheden griber fat i det forkerte batteriformat, udstedes en rapport.

Opsamling og overvågning af data via den intelligente softwareløsning kan udføres enten on edge eller on premises eller via IoT-gatewayen CPX-IOT i Festo Clouden. Brugen af AI on edge eller on premises sikrer, at alle data forbliver in-house uden sikkerhedsrisiko eller forsinkelser i datastrømmene på grund af netværkslatency. Det er vigtigt, at tilstrækkeligt strukturerede data er tilgængelige, så meningsfulde analyser kan udføres ved hjælp af AI. Med sin meget stærke beregningskapacitet giver skyen gode evalueringsresultater fordelt over adskillige produktionssteder.

AI reducerer i stort omfang programmeringsarbejdet ved procesovervågning og fejlstyring, og kunden får værdifuld know-how i realtid. Fejlbehæftede dele og processer eller maskinsvigt kan opdages og forhindres tidligt i produktionsprocessen. En anden fordel er den fuldstændige transparens og sporbarhed ved procesanomalier ned til en specifik fremstillet komponent. Omfattende produkttilbagekaldelser af hele produktionsserier, kan fremover undgås, eftersom en defekt komponent kan identificeres præcist og tages ud af partiet.

Intelligent komponentovervågning i CMMT-enheden: AI i skyen
Udstillingsenheden viser, hvordan en læringsalgoritme anvendes til fejlmonitorering af komponenter. Data fra en elektrisk akse registreres og indsamles af CMMT-controlleren. Overvågningsalgoritmen og overvågningen af de indsamlede data udføres udelukkende i Festo Clouden. Data er derfor tilgængelig hvor og når som helst.

Men kunderne nyder ikke kun godt af et reduceret programmeringsarbejde. De normale betingelser for deres individuelle processer føres ind i læringsalgoritmen under driften eller i form af historiske data. Data kan analyseres med det samme via skyen. Brugerne kan dermed hurtigt opdage eventuelle anomalier og spore årsagen til fejlene direkte. Udskiftningskomponenter kan også identificeres hurtigt. Dette sparer tid, reducerer nedetider og mindsker udgifterne til vedligeholdelse. Det kan tænkes, at komponentgrupper, såsom moduler, systemer eller hele maskinenheder, også kan overvåges på denne måde i fremtiden.

De nye muligheder med kunstig intelligens kan opleves live på hi Tech & Industry Scandinavia på stand E-4052.

Find leverandører inden for pneumatik her
Cookie-indstillinger