Derfor skal du anvende krydsfiner til dit næste projekt

Og er du ikke helt erfaren og bekendt inden for udvalget af byggematerialer, og hvad de kan anvendes til? Så skal du læse med her, og finde ud af, hvorfor du skal bruge krydsfiner til dit kommende gør-det-selv projekt.

Der findes i dag mange forskellige plader, både i træ og mange andre forskellige materialer. Plader af krydsfiner fremstilles ved hjælp af en gammel teknik med særligt gode egenskaber. Derfor er det også denne type plade, som de fleste vælger, når der skal bygges undertag til et tag af tagpap, eller lægges nyt trægulv, hvor der skal bruges nogle stærke plader som underlag for gulvbrædderne.

Sådan fremstilles krydsfiner

Krydsfinerplader får deres særlige egenskaber gennem den særlige måde, som pladerne er produceret på. De fremstilles ved, at lange tynde lag skrælles af træstammer, hvorefter de mange lag limes sammen oven på hinanden. Når lagene limes lægges hvert lag forskudt vinkelret ovenpå det underliggende lag, sådan at retningen på træfibrene krydser over hinanden. Navnet krydsfiner kommer altså af de tynde lag finer, som er limet sammen, så fibrene krydser hinanden.

Teknologien til fremstillingen af krydsfiner har eksisteret i mange årtier, og i 1930’erne og op gennem 2. verdenskrig blev processen stærkt effektiviseret, da der opstod en stor efterspørgsel på de stærke krydsfinerplader. Pladerne blev brugt til alt fra huse, biler og bombefly, hvilket er et godt billede på hvor mange forskellige ting, pladerne egner sig til.

Krydsfinerplader, som sælges i Danmark er typisk fremstillet af skandinaviske grantræer, fyrretræer og birketræer. Disse sorter er meget almindelige i Skandinavien. Det er dog ikke de eneste, som er anvendelige til fremstillingen. Østenfiner er eksempelvis fremstillet af hårde træsorter fra Asien, hvilken har givet dem deres navn. De hårde træsorter er mere modstandsdygtige overfor fugt, da træet er mere massivt og olieholdigt end de skandinaviske træsorter.

Typisk vil finer af den højeste kvalitet blive anvendt til de yderste lag i en krydsfinerplade, mens træ af lavere kvalitet anvendes til de inderste lag – både ved almindelige krydsfinerplader og mere specielle plader, som østenfiner.

Anvendelsen af krydsfiner

I dag anvendes pladerne ikke længere til biler og bombefly, men inden for byggebranchen og hos gør-det-selv folk anvendes de stadig i stor udstrækning. På grund af måden, som krydsfiner er fremstillet på, får man en plade, som både er robust og holdbar, men samtidig fleksibel. Derfor er krydsfiner ideel til brug i vægge, gulve og som undertag under tagkonstruktioner med tagpap. Her er der nemlig høje krav til robusthed og styrke, da pladerne ofte skal bære en stor vægt, og til fleksibilitet, da de sidder steder hvor der er store udsving i temperatur og der er brug for en plade, der kan give sig.

Der findes mange varianter af krydsfinerplader, som hver især er produceret med et særligt formål for øje. Krydsfiner kan derfor bruges til alt fra konstruktion af møbler, som bundplade i din trailer, til beklædning af din gavl og som underlag under tage og gulve. Krydsfiner er derfor et godt valg, når du skal bruge træplader, der både har stor styrke og stor fleksibilitet.

LÆS også: Gode grunde til at få opsat en altan
Derfor skal du anvende krydsfiner til dit næste projekt's Firmaprofil
Cookie-indstillinger