Kobots nomineret til Årets Robotvirksomhed 2019

Kobots – Voice Responsive Robotics er oppe imod 5 andre finalister, der dyster om prisen, der uddeles af Odense Robotics og sponseres af Nykredit Bank.

Danmark har mange innovative robotvirksomheder. En af de nye virksomheder, der tiltrækker sig ekstra megen opmærksomhed, er Kobots i Odense. Virksomheden har specialiseret sig i stemmestyret robotteknologi, også kaldet vobots. Kobots er for øjeblikket fuld gang med at skabe forandringer i en branche og et fag, der stadig foregår meget manuelt og “uautomatiseret”, nemlig byggeriet og tømrerfaget. Den indsats har vakt opsigt, og mange har derfor indstillet Kobots til Årets Robotvirksomhed 2019. 

Prisen er medlemmernes egen pris til et medlem, der i 2019 i særlig grad har udmærket sig eller ydet en indsats indenfor et eller flere af følgende områderne “Talentudvikling”, “Vækst/Vækstpotentiale” og/eller “Samarbejde mellem klyngemedlemmerne”.

Hvem, der vinder, afgøres i en afstemning blandt medlemmerne af CEO Netværk – Odense Robotics. Følgende 6 virksomheder er nominerede: Kobots, Blue Ocean Robotics, Inwatec, Lorenz Technology, Mobile Industrial Robots og Robot Nordic. Den 2. december bliver stemmerne talt op og vinderen afsløret. 

“Vi er stolte over at være i slutspurten til prisen som Årets Robotvirksomhed. Det viser, at verden er klar til opfindelser som Amigo, der kan gøre byggeri tre gange hurtigere og mindske belastningen fra støv, støj og dårlige arbejdsstillinger. Det er teknologi, der gavner både økonomi og miljø,” siger Peter Hartvigsen, CEO og grundlægger af Kobots – Voice Responsive Robotics.

Dirigeres med stemmen

Netop i fag, hvor man bruger hænderne til at løse komplekse opgaver, giver det god mening at bruge stemmen til at betjene software og maskiner. Med Amigo tager tømreren et headset på, så han har hænderne fri til at måle op og montere. Amigo spørger løbende efter de oplysninger, robotten skal bruge. Den spørger for eksempel: “Hvad vil du skære -ende? side? hul?” eller “gentag mål i venstre side”. Tømreren styrer robotten verbalt med en række kommandoer og forudbestemte skabeloner samt talrækken. Ved flere udskæringer af samme plade, fortsætter dialogen, indtil tømreren giver den orden: “Skær”. Derefter bliver pladen hurtigt skåret og er klar til montering. Imens kan tømreren gøre klar til montering, flytte stillads, skrue efter og så videre.

Et testforløb i samarbejde med studerende fra Syddansk Universitet og Designskolen Kolding viser, at udførelsen af et byggeri bliver op mod 3,5 gange hurtigere med Amigo. Dermed kan en tilskæringsopgave, der normalt tager seks til syv timer, nu klares på ca. to timer. Ved inddækning af tagvinduer, døre og brandinddækninger og op under trapezplader er der endnu mere tid at hente. Robotten har nemlig skabeloner på en række standard bygningsdele som for eksempel Velux tagvinduer, så tilskæringsarbejde, der manuelt tager 30 minutter, kan klares på mindre end fem minutter.

Kobots er i gang med salget af Amigo både inden for byggeriet og til uddannelsesinstitutioner, og de første robotter leveres allerede i januar 2020. Måned for måned styrkes Kobots organisation med ekspertise inden for byggeindustri og automations- og robotbranchen, og staben tæller nu 15 medarbejdere.

Se Leverandører af Robotter
Cookie-indstillinger