FORCE – Vores termiske vakuumkammer er blevet revitaliseret

Af Hans Fhær Larsen og Susanne Otto

Denne gruppe er i de seneste år blevet udvidet med virksomheder, der udvikler og producerer cube- eller nanosatellitter, heriblandt GomSpace og Space Inventor.

Disse små meget billige satellitter vinder frem overalt. Datakraften er stor, og kun fantasien sætter grænser for anvendelsesmulighederne. De er bygget af moduler på 10 x 10 cm og er så billige, at de bliver tilgængelige på et kommercielt marked.

Strenge krav til satellitterne

På trods af den billige pris er der strenge krav til satellitternes evne til at fungere i det ekstremt hårde miljø, som karakteriserer rummet.

FORCE Technology har i mange år udført test af udstyr til rummet, fx termisk vakuum, vibrations- og EMC-test. Senest har FORCE Technology i forbindelse med vores resultatkontrakt-projekt ”Udnyttelse af rummet til øget vækst” arbejdet på at udvide vores kompetencer inden for levetidsestimering af moduler til nanosatellitter for rummet.

Her er der nemlig et ønske om at udvide levetiden fra 2-3 år til 5 år. I forbindelse med arbejdet opstod der behov for etablering af faciliteter til robusthedstest, bl.a. øget termisk vakuumkammerkapacitet i Danmark.

Nye vakuum-testfaciliteter

Derfor har vi i løbet af det seneste år renoveret vores eksisterende termiske vakuumtestfacilitet. Kølesystemet er opdateret med de nyeste miljørigtige kølemidler, og Polycold, der sikrer, at vi når de krævede 1.3 ⸱ 10-4 Pa, er helt udskiftet.

Instrumenteringen til turbomolekylarpumperne er opdateret. Desuden er der foretaget andre forbedringer, så det termiske vakuumkammer nu fremstår klar til kundeopgaver.

Temperaturområdet på base plate og skjold, som kan styres uafhængigt af hinanden, er -50 °C til +85 °C. Sluttrykket er 1.3 ⸱ 10-4 Pa.

Der kan umiddelbart testes produkter, som er op til 700 mm (længde) x 550 mm (bredde) x 550 mm (højde) og vejer op til 20 kg.

Kom gerne forbi og se kammeret hos FORCE Technology, Venlighedsvej 4, 2970 Hørsholm.

LÆS også: FORCE – Når fuldskala systemtest bliver kæmpestore
FORCE Technology's Firmaprofil
Cookie-indstillinger