Nordjysk startup dækker hel by med trådløse parkeringssensorer

Sensades trådløse parkeringssensorer leverer data, som giver et præcist og mangefacetteret indblik i parkeringspladserne i Lemvig Kommune. Installationerne gør parkeringsanalysen digital og hjælper både kommunen med at optimere driften og bidrager samtidig til en bedre oplevelse til bilisterne.

Siden oktober 2020 har den aalborgensiske startup-virksomhed Sensade forbundet alle offentlige parkeringspladser i Lemvig med små trådløse sensorer. Udover muligheden for at guide bilister direkte til ledige parkeringspladser har installationen af de trådløse parkeringssensorer givet kommunen mulighed for at digitalisere analyse af parkeringssituationen.

”Med en sensor på hver p-bås i Lemvigs 18 kommunale parkeringsområder får kommunen kontinuerlige og brugbare data. For eksempel har data vist, at en torsdag ikke bare er en torsdag: Parkeringstendenser kan have store variationer gennem hele ugen. Vores digitale parkeringsanalyse kan ikke bare vise nøjagtige tendenser til parkering, vi har også adgang til mange andre datatyper, der giver en meget bedre forståelse af, hvordan bilister bruger parkeringspladser, hvilket kan bruges aktivt i byplanlægningen,” fortæller medstifteren af Sensade, Kenny Lund Lafon.

Fra ineffektiv manuel observation til præcis digital analyse

Lemvig Kommune og andre kommuner har igennem mange år benyttet stikprøver for at identificere parkeringsbelægningen. Men ifølge Kenny Lund Lafon er det en proces, der har et stort potentiale ved at blive digitaliseret:

”De fleste parkeringsrapporter er baseret på manuel optælling med folk, der fysisk står ved parkeringsområdet. Det foregår for eksempel ved observering af et parkeringsområde, hvor der tælles og noteres antal biler i nogle forudbestemte tidspunkter. Hos Sensade har vi hørt lidt af hvert inden for denne metode – for eksempel at man sender en person med et GoPro-kamera til at cykle rundt i gaderne for at indsamle data og efterfølgende transskribere dette. Det er ineffektivt og giver ikke et særlig præcist billede.”

For den manuelle observationsmetode gør det sig ifølge Kenny Lund Lafon også gældende, at parkeringsbelægning den eneste datatype, som observeres og efterfølgende analyse baseres på. Og her adskiller Sensades digitale parkeringsanalyse sig markant:

”Ud over belægningsdata giver systemet adgang til fem datatyper: Vores parkeringsanalyse skelner mellem p-pladstype (f.eks. handicap, el-bil, tidsbegrænset m.fl.) og omfatter blandt andet data på ankomster, afgange, gennemsnitlig parkeringstid, flow og tabt kapacitet. Sidstnævnte dækker altså over et indblik i, om parkanter overholder parkeringsreglerne. Bare i Lemvig indsamler vi 55.000 nye datapunkter hver dag. Det er smart, effektivt og udgør et godt grundlag for en optimering af kommuners parkeringssituation og byplanlægning.”

Find Leverandører af Sensorer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.