Få et overblik over hvilket lineære drev, du skal vælge til din løsning

Det kan være svært at vælge det rigtige lineære drev til din løsning. For hvordan laver man en bevægelse med lavt slør i vandret eller lodret retning eller med andre ord: fra at rotere til lineær?

Det er vores erfaring, at det kræver en del viden inden for mekaniske drev for at vælge det rigtige lineære drev. 

Derfor har vi lavet et overblik over mulighederne med fordele og ulemper, så det bliver nemmere for dig at vælge. De oftest anvendte lineære drev er: 

Spindel
Tandrem
Tandhjul og tandstænger 
Lineær motor 
Lineære kædedrev

Send din forespørgsel og få et tilbud inden for 24 timer

Spindel

En spindel er en slags gevindaksel, hvor en møtrik bevæger sig frem og tilbage, når akslen drejes, og derved opstår der en lineær bevægelse.  

Møtrikken er ofte udstyret med (små) kugler for at give mindre friktion og højere belastning. Derfor kaldes denne kombination oftest en kugleskruespindel. Hvis der ikke bruges kugleskruer, er tråden ofte “vinklet”, og tråden får navnet “trapez”. 

En spindel er en hurtig, mekanisk måde til at opnå en begrænset lineær justering. Den største ulempe er, at længden på akslen er begrænset, og hastigheden ikke kan være høj på grund af svingninger. En spindel er også ofte hjertet i en ”aktuator”. 

Tandrem

En tandrem strækkes over remskiver og er fortandet for at forhindre, at den skrider. En tandrem er ofte hjertet i et såkaldt lineært modul, hvor enderne af det fortandede bælte forbinder de bevægelige dele.

Fordelen ved en tandrem er, at den er billig og let at bygge. Ulempen er den kræver forspænding og så kan der være en unøjagtighed i forbindelse med (for det meste begrænset) forlængelse af tandremmen.

Et tandremsdrev kan bruges til at fordele en rotation – med eller uden forskellige udvekslinger.

Tandremmen drives af en aksel med remskive, hvilket gør det muligt for at øge momentet betydeligt. Derfor er der monteret en gearkasse til disse drev for at reducere hastigheden og for at øge drejningsmomentet.

Apex Dynamics har introduceret to gear –  PL (planetgear) og PLR (vinkelgear) – som egner sig specielt til tandremdrev. Gearene har tungere lejer og et yderst kompakt design.

LÆS også: Eegholm – Det nye ECOR vægskab er meget mere end en simpel kapsling
Eegholm A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger