Guide til valg af paller fra RAJA PACK

Der findes et væld af forskellige paller. Der er forskellige størrelser, forskellige materialer – og man skal overveje bæreevne, anvendelsesområde samt indkørsler. Læs med her og find svarene på dine spørgsmål.


Palletyper:

Europaller:

Europaller er en standardiseret palle og er mærket med EPAL kvalitetsstemplet (European Pallet Association) på venstre hjørneblok. Dette kvalitetsmærke sikrer, at pallerne kan bruges nationalt og internationalt som byttepaller. Takket være deres faste mål på 1200 × 800 × 144 mm (længde × bredde × højde) er de velegnede til alle gængse gaffeltrucks og palletrucks. Fordi Europallen er en såkaldt fire-vejs-palle, vil det sige, at den kan afhentes og transporteres fra alle fire sider.

Træpaller:

Træpaller er som ordet beskriver lavet af træ og er derfor 100% genanvendelige. De er billige i indkøb og meget robuste. Dog er de ikke stabelbare/indlejrbare som paller af bølgepap eller plastpaller. For at blive godkendt til verdensomspændende eksport skal de også overholde IPPC/ISPM 15-standarden.

Paller af bølgepap:

Bølgepappaller er lette og sikre at håndtere på grund af manglen på splinter eller skarpe søm og kan eksporteres til alle lande uden yderligere behandling. Da pallerne leveres stablet inden i hinanden, er de særligt pladsbesparende under levering og ved opbevaring. De er også ideelle til at præsentere produkter direkte på POS.

Inka paller:

INKA paller fremstilles af affaldstræ eller træflis på en ressource besparende måde. På grund af deres lave vægt og robusthed er de ikke kun velegnede til lastning af containere på skibe, men også særligt til luftfragt – fordi de vejer cirka halvt så meget som en massiv træpalle. 

Denne palletype er praktisk under transporten, og ligeledes ved opbevaring på stedet: Takket være dens stabelbare egenskab, kan de tomme paller stables inde i hinanden for at spare plads. 

En anden fordel: Inka pallerne er velegnede til international eksport, da de overholder ISPM15 standarden. Denne ISPM15-standard sikrer, at ingen skadedyr, der lever i træ, introduceres i andre lande – og derved er hjemmeskovene beskyttet.

Plast Paller:

Paller af plast er meget nemme at stable og sparer dermed plads, sammenlignet med ikke-stabelbare paller kan der spares op til 73% i lagerhøjden. De egner sig naturligvis også til eksport, da materialet gør, at der ikke er behov for parasitbehandling. Derudover er de takket være plastikken særligt sikre og rene at håndtere, da de både kan tåle damprensning og temperaturer fra -20°C til +60°C. Desuden er plastpaller modstandsdygtige over for syrer, fedtstoffer og opløsningsmidler. 

I modsætning til træpaller spiller søm og splinter ingen rolle her. RAJA-serien er lavet af 100% genbrugsplast og kan genbruges igen og igen – hvilket reducerer plastpalle forbruget på råvarer.

Plastpaller

To-vejs og fire-vejs paller 

Palle med to indsatser

To-vejs paller kan kun afhentes med gaffeltrucks eller palleløftere fra to sider. Som følge heraf er der mindre fleksibilitet, men de er meget mere stabile på grund af det gennemgående firkantede tømmer.

Fire-vejs paller kan tilgås fra alle 4 sider og er meget fleksible. De er derfor særligt velegnede til højlagre. Klassikeren blandt 4-vejs pallerne er europallen.


Forskellige typer af belastning:

Statisk belastning

Den statiske belastning er den maksimale belastning på pallen, når den er stationær på gulvet. Hvis en palle f.eks. har en statisk belastning på 4.000 kg, kan den bære en belastning på 4.000 kg. F.eks. 1.000 kg læsses på den nederste palle, som er på gulvet og herefter kan der stables 3 mere, der hver vejer 1.000 kg.

Dynamisk belastning

Den dynamiske lastkapacitet er den maksimale last, som en palle kan bære, når den transporteres med gaffeltruck eller palleløfter. Det er normalt væsentligt lavere end den statiske belastning. En europalle har for eksempel en statisk bæreevne på 4.000 kg, hvorimod den dynamiske bæreevne kun er 1.500 kg.

Hyldebelastning

Nogle gange er hyldebelastningen også angivet. Det betyder den maksimale belastning på en palle når den står på hylden ( med to støttepunkter). Forudsætningen er en jævn fordeling af pallebelastningen. Testene udføres også ved en stuetemperatur på +20 ° C. Bæreevnen afviger ved andre temperaturer.


Palledimensioner:

Inden for pallefamilien er der to formater, som er de mest almindelige på verdensplan. På den ene side har vi US-størrelsen på 1200 x 1000 mm. Disse paller bruges hovedsageligt i USA, Canada og Japan. Bemærk: de passer ofte ikke til dimensionerne på europæiske lastbiler.

Til gengæld har du den europæiske størrelse på 1200 x 800 mm. I Europa findes der også en lidt mindre variant, displaypallen, med en størrelse på 800 x 600 mm. Disse to pallevarianter opfylder specifikationerne fra European Pallet Association og er trykt med EUR- eller EPAL-logoet.

 • US palle = 1200 x 1000 mm
 • Europa palle = 1200 x 800 mm
 • Display palle = 800 x 600 mm (fås også i 600 x 400 mm)

Vælg den rette palle – dine overvejelser:

Volumetrisk vægt: et skridt mod mere kompakte pakker

For at finde den optimale palle skal du gøre dig disse overvejelser:

 • Afklar godsets vægt og hvordan vægten fordeler sig på pallen.
 • Er vægten jævnt fordelt, så kan de fleste standardpaller som udgangspunkt bruges. Hvis vægten er uligevægtig skal det overvejes og det skal testes hvad der virker.
 • Tænk over hvilken transportvej pallen skal: Jernbane, luft, vej eller vand.
 • Træpaller kan som udgangspunkt anvendes til det meste – skal de bruges til eksport skal du sikre dig at de overholder kravene, ISPM mv. .
 • Stiller modtager særlige krav, anbefaler vi følgende:
  • Plastpaller skal anvendes til fødevare eller fugtige miljøer – de er pladsbesparende men ikke egnet til pallereoler.
  • INKA-paller er et billigt alternativ til plastpallen. De er pladsbesparende, men ikke egnet til pallereoler.
  • Pappaller er særligt lette i vægt og lette at bortskaffe da de kan genindvindes. Pappallen er pladsbesparende, men ikke velegnet til pallereoler.

Rent omkostningsteknisk skal pallen i ordets egentlige forstand veje så lidt som muligt. Ud fra dette synspunkt er palletyper af bølgepap eller INKA-paller af genbrugstræflis det rigtige valg. Den afgørende ulempe ved letvægterne er at de ikke (eller kun i begrænset omfang) er fugtbestandige. Hverken INKA-pallen eller bølgepap-pallen egner sig til højlagre eller på transportbånd – og hvis visse hygiejniske standarder skal overholdes, er palletyper lavet af træ, såsom engangs-træpaller eller paller i bølgepap for det meste uegnede.

LÆS også: RAJA PACK – VÆLG DEN RETTE PAKKEFYLDSMASKINE
RAJA PACK's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger