TESTdinBOLIG.dk – Det bør du vide om skimmelsvamp

Skimmelsvamp er skadeligt for mennesker, og derfor er det en god ide at vide, hvordan du finder ud af, om du har skimmelsvamp i dit hjem, og hvilke fysiske symptomer, du skal være opmærksom på. Aller bedst er det selvfølgelig at forebygge. Læs med her, hvis du vil lære de vigtigste fakta om skimmelsvamp og få et par tommelfingerregler for, hvordan du helt undgår problemet.

Hvad er skimmelsvamp?

Er skimmelsvamp en plante eller et dyr? Ingen af delene, for skimmelsvamp tilhører svamperiget. Det findes i naturen, og desværre også i mange danske hjem og på arbejdspladser. Afhængigt af årstiden vil der næsten altid være skimmelsporer i luften, både udenfor og indenfor.

Skimmelsvamp kan godt lide fugt. Når du ser tegn på fugt i din bolig, skal du derfor være ekstra opmærksom på, om der også er vækst af skimmelsvamp. Du vil typisk kunne fornemme eller lugte fugt i din bolig.

Skimmelsvamp lever primært på overflader, og nedsætter derfor ikke styrken af de konstruktioner, de lever på. Du behøver altså ikke være nervøs for, om dit hus braser sammen efter et skimmelsvamp-angreb.

Hvordan opstår skimmelsvamp?

For at skimmelsvamp kan eksistere kræver det høj luftfugtighed på materialernes overflade – mindst 75% relativ fugtighed. Fugten forekommer på flere måder: Enten fra indeklimaet eller fra selve bygningen, på grund af vandskader eller kuldebroer.

Skimmelsvampe lever af at omsætte organiske materialer. I naturen er det f.eks. visne blade og lignende. I bygninger lever skimmelsvamp af træværk, tapet, lim, maling, kork og andre organiske materialer.

Det skal du gøre, hvis du opdager fugt i din bolig!

  1. Fjern fugten! Den bedste måde at holde vækst af skimmelsvamp nede, er ved at holde fugten ude. Hvis du opdager fugt eller tegn derpå, skal du straks reagere og sørge for at minimere skaderne.
  1. Find ud af, hvor fugten kommer fra! Hvis din bolig er angrebet af skimmelsvamp, er det ikke nok kun at fjerne lugten, du skal også fjerne årsagen dertil. Det tager kun et par uger for skimmelsvamp at opstå under gunstige vilkår – fx hvis der er fugt i boligen.

Skimmelsvamp er skadeligt for mennesker – sådan genkender du symptomerne

Den måde skimmelsvamp formerer sig på, er ved at udsende et stort antal svampesporer til luften. Når svampesporerne lander på et velegnet materiale (se faktaboks), er der grobund for skimmelsvamp. Når der er svampesporer i din indendørsluft, indånder du dem, Det kan skabe en række ubehagelige symptomer, såsom:
– Irriterede øjne, næse og luftveje
– Gentagen bihulebetændelse
Åndedrætsbesvær
– Hovedpine
– Træthed
– Koncentrationsbesvær
– mf.

Hvad kan man gøre for at undgå skimmelsvamp?

Luft ud

– 2-3 gange om dagen af 5-10 minutter

Luk ikke for friskluftventiler i vinduerne

– der sker en automatisk udluftning

Minimer fugt i forbindelse med om- eller tilbygning

– Ved ombygninger bliver der typisk fugtigt i boligen, da der bruges materialer med masser af vand. Luft ekstra godt ud under og efter ombygning, og sæt varmen på.

Maling

Der er meget væske i maling. Luft rigeligt ud, og sæt varme på. Brug gerne affugter i et par dage.

Damp fra madlavning

– Brug altid låg på gryderne, og lad emhætten køre hele tiden – så minimerer du mængde af fugtig damp.

Tøjet bør tørres udenfor eller i tørretumbler

– Det er et stort ”no go” at tørre tøj indenfor. Der afgives rigtig meget fugt. Tør det i stedet uden for, eller brug en tørretumbler.

Andet, du skal holde øje med for at undgå skimmelsvamp;

  • Skader på boligen
  • Fugt fra jorden
  • Kondensvand på vinduerne
  • Ordentlig udluftning på badeværelset
  • Afstand mellem møbler og ydervæg (5-10 cm)
  • Pejsebrænde bør opbevares udenfor
  • Hold hjemmet rent.

Hvis man har mistanke om skimmelsvamp (test, test, test)

Hvis du har mistanke om, at der er skimmelsvamp i din bolig, er der flere ting der kan gøres for at skimmelsvamp teste. Det gode er, at der nu findes en del indikations-gør-det-selv tests på markedet. Du behøver altså ikke som det første, betale for en skimmelkonsulent, der kommer og besøger dig.

Gør-det-selv skimmelsvamp-testene fokuserer groft sagt på to områder; A. Formodet synlig skimmelsvamp B. Formodet ikke synlig skimmelsvamp

Testet af AftenShowet

Ved formodet ikke synlig skimmelsvamp (luft test) findes der ligeledes prisbillige indikationstests (Plate settle). Deres priser starter på lidt over 200 kr per stk. Disse tests måler antallet af skimmelsvamp i indeluften. Giver en enkel gør-det-selv indikation på om der er for meget skimmel eller ej i luften.

Hvis du vil vide mere om skimmelsvamp tests
Klik ind på www.TESTdinBOLIG.dk og læs mere om skimmelsvamp, men også om de forskellige skimmelsvamp tests, der findes på markedet. Som en ekstra bonus kan det oplyses at www.TESTdinBOLIG.dk har de billigste skimmel svamp tests på markedet.

Faktaboks I

FAKTA OM SKIMMELSVAMP!Forskere har identificeret over 50 forskellige skimmelsvamp-arter.De forskellige arter trives på vidt forskellige materialer. De mest almindelige skimmelsvampe i bygninger i Danmark er:
Skimmelsvamp navnHvor vokser de typisk?
AlternariaGror typisk på fugtigt træ
AspergillusGror typisk på træ og puds
CladosporiumGror typisk på fugtigt træ
MucorGror typisk på fugtigt træ
PenicilliumGror typisk på fugtigt tapet, spånplader og isolering
StachybotrysGror typisk på fugtige gipsplader samt stuk


Faktaboks II

HOLD ØJE MED FUGT I DIN BOLIG OG UNDGÅ SKIMMELSVAMP

Fugt kan skyldes forskellige ting. Her er nogle af de mest almindelige årsager:

· I forbindelse med om- eller tilbygning
· I forbindelse med udførelse af malingsarbejde
· Sprungne eller utætte vand- og varmerør
· Utætte afløbs- og nedløbsrør ,og tagrender, der løber over
· Vandskader
· Fugt fra jorden
· Dårlig eller ingen ventilation af tag og lette ydervægge
· Defekte vinduer
· Kuldebroer
· Manglende udluftning

LÆS også: Danmarks billigste radonmålere
Nordisk Radon Måling/TESTdinBOLIG.dk's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger