Norden samlet om spændinger i metal

Virksomheder og vidensinstitutioner fra hele Norden har netop været samlet for at diskutere rest-spændinger og dele praktiske erfaringer.

Virksomheder og vidensinstitutioner fra hele Norden har netop været samlet på Teknologisk Institut for at diskutere rest-spændinger og dele praktiske erfaringer med metallers performance.

Spændinger i metaller er den ”kendte ukendte”, når metalkonstruktioner skal designes og dimensioneres. Spændingerne reducerer materialernes performance, men er svære at måle. Der anvendes derfor ofte konservative sikkerhedsfaktorer, der spilder både materiale og penge.

Arrangement blev afholdt i samarbejde mellem Nordic Residual Stress Group og projektet EASI-STRESS, som ledes af Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut.

”Vi vil gøre de danske virksomheder opmærksomme på de nye muligheder, der er for både at måle, modellere og manipulere spændinger i metaller”, fortæller projektleder Nikolaj Zangenberg, der på seminaret præsenterede det europæiske EASI-STRESS projekt, hvor Teknologisk Institut arbejder sammen med bl.a. Rolls-Royce for at standardisere nye neutron- og synkrotron-teknikker til spændingsmåling.

Arrangementets første dag bød på en hands-on workshop, hvor bl.a. Siemens-Gamesa Renewable Energy og Teknologisk Institut fremviste røntgenudstyr til at måle rest-spændinger i overfladen af metalkomponenter, der fx var blevet shot-peened.

”Vi har indrettet et ”Residual Stress Showroom” på Teknologisk Institut i Aarhus, hvor virksomheder kan få en snak om mulighederne og få målt spændinger på test-komponenter”, siger seniorspecialist Hanna Leemreize, der står for laboratoriet.

Mange store virksomheder havde fundet vej til arrangementet, herunder Grundfos, SSAB, Volvo, Scania, Lesjøfors, SKF og Hydro foruden universiteter og institutter. DAMRC demonstrerede spændingsrelaksation med vibrationteknik og DTU hul-boring.

Andendagen var et seminar afholdt i regi af Nordic Residual Stress Group, der for første gang var uden for Sverige. På arrangementet fortalte Lundin Stress Service om spændingsmåling med ultralyd af toghjul og Siemens-Gamesa berettede om deres arbejde med restspændinger ifm. lejer, støbte komponenter og svejsninger.

LÆS også: Teknologisk Institut – Fibre fra sukkerroer er nøgleingrediens i ny papiremballage
Teknologisk Institut's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.