Her udkonkurrerer vestjysk gummiløsning stål på holdbarhed og slidstyrke

Sammenligner man gummi og stål, vil de fleste højst sandsynligt antage, at stålet slår gummiet på holdbarhed og slidstyrke. Men i nogle tilfælde kan gummi faktisk opnå en holdbarhed og slidstyrke som udkonkurrerer stål med længder, og dette viser den vestjyske virksomhed RG Rom Gummi et godt eksempel på. 

Eksemplet er denne store rørbøjning som tilhører Kroghs A/S, og til dagligt er en del af et stort pumpeanlæg der bruges til udvinding og sortering af sten og grus fra havet. Det betyder at der løber store mængder sand, sten og vand gennem rørbøjningen, hvilket danner et enormt indvendigt slid.

Inden Kroghs A/S kendte til den vestjyske gummiløsning svejsede man stål på rørbøjningens indvendige side som beskyttelse. Problemet var bare, at stålet kun holdte i 4-5 måneder før det var slidt væk igen.
RG Rom Gummi har siden 1983 udviklet og produceret ekstra holdbare gummiløsninger, og tog også ihærdigt udfordringen op, da de var overbeviste om, at de sagtens kunne skabe en mere holdbar løsning til rørbøjningen med varmvulkaniseret gummi.

Og en holdbar gummiløsning er det også blevet til. Faktisk er løsningen så holdbar, at gummiet stadig sidder i en rørbøjning selvom den har været i brug i 2,5 år. Sammenlignet med stålet, er det en forlængelse af driftstiden på 2 år.

– RG Rom Gummi har med deres gummiløsning forlænget driftstiden for flere af vores rørbøjninger til vores sandpumper. Jeg er meget imponeret over den holdbarhed og slidstyrke deres gummiløsninger har vist. Takket være deres gummiløsning kan vi bruge vores rørbøjninger uafbrudt i 2-3 år, hvilket er en kæmpe forskel ift. hvad vi var vant til før, og jeg vil klart anbefale deres gummiløsning til lignende komponenter eller sliddele, da det virkelig gør en forskel for drifts- og levetid, udtaler direktør for Kroghs A/S, Steen M. Krogh.  

Hvad er varmvulkaniseret gummi?

Kort fortalt er varmvulkaniseret gummi en proces, hvor rågummiet udsættes for varme og tryk i en såkaldt autoklave. RG Rom Gummi har specialiseret sig i denne teknik siden 1938, hvor de også allerede dengang gik i gang med at udvikle en helt speciel gummikvalitet, der er ekstra slidstærk. 

– Når rågummi varmvulkaniseres, opnår det så stærk en vedhæftning at det er umuligt at adskille fra emnet. Gummiet forsvinder først når, eller hvis det efter lang tid slides væk. Denne metode til at vedhæfte gummi på et stål- eller metal er langt mere holdbar sammenlignet med, hvis det bliver limet på, fortæller direktør for RG Rom Gummi, Jesper Berg Kristensen.

Det er ikke kun rørbøjninger den vestjyske gummiproducent smider i deres autoklaver. RG Rom Gummi varmvulkaniserer hver dag masser af forskellige gummiløsninger til forskellige industrier, hvor især vindmølleindustrien efterspørger virksomhedens varmvulkaniserede løsninger til havmølle-fundamenter. Her er det nemlig et krav at gummiet bliver varmvulkaniseret, da det er den eneste løsning der er holdbar nok. Virksomheden har leveret sine varmvulkaniserede løsninger til mere end 3.300 havmølle-fundamenter fordelt på 56 havmølleparker, og er blandt de eneste i verden der kan varmvulkanisere gummi i den størrelsesorden og kvalitet der er påkrævet. – Vi er glade for at have udviklet og leveret en løsning der må siges at have gjort en forskel for rørbøjningens holdbarhed, driftstid og effektivitet. Hvor rørbøjningen før kun kunne holde i 4-5 måneder, svarende til ca. 360.000m3 blandet sand, sten og vand, kan det med vores løsning holde i minimum 2 år, svarende til 1.728.000m3 blandet sand, sten og vand, siger Jesper Berg Kristensen.

Se Leverandører af Teknisk Gummi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.