Støberibranchen går sammen om at tiltrække flere hænder

5.000 kroner til lærlinge og mere til

Det bliver i fremtiden gratis for lærlinge hos de danske støberier at være medlem af Danmarks Støberitekniske Forening (DSF) og deltage i medarbejderforeningens arrangementer – bl.a. 5.000 kroner til deltagelse i DSF’s årsmøde. Tiltaget er det seneste i en større kampagne lanceret af DSF og brancheforeningen Danske Støberiers Brancheforening (DSBF) for at løse den udbredte mangel på medarbejdere i støberibranchen. Hos Nordeuropas største støberikoncern Vald. Birn glæder man sig over samarbejdet og håber, det kan skabe interesse for branchen.

Sidste år tog de danske jernstøberier et stort skridt mod at løse den udbredte mangel på medarbejdere i branchen, da den første og indtil videre eneste støberiteknikeruddannelse i Danmark åbnede på UCH i Holstebro. Siden da er flere initiativer sat i søen, og nu tager støberierne endnu et skridt i jagten på fremtidige medarbejdere.

Brancheforeningen Danske Støberiers Brancheforening (DSBF) og medarbejderforeningen Danmarks Støberitekniske Forening (DSF) vil nemlig fremadrettet gøre medlemskab af DSF gratis for studerende på uddannelsen samt betale for deltagelse i alle medarbejderforeningens arrangementer. Formand for DSBF, Dion Brun, glæder sig over tiltaget, og at virksomheder og medarbejdere står sammen om at løse branchens nok største udfordring:

Vi har i branchen altid været gode til at samarbejde med hinanden, og det seneste tiltag vidner endnu en gang om det stærke sammenhold. Håbet med tiltaget er at gøre det mere attraktivt at læse til støberitekniker og dermed fastholde de nuværende studerende på uddannelsen samt tiltrække flere. Og det er jo ikke småpenge, vi bidrager med. Eksempelvis koster deltagelsen i DSF’s årsmøde her til september på Hotel Sønderborg Strand 5.000 kroner per deltager, siger han og fortsætter:

– Det seneste tiltag skal ses i sammenhæng med en storstilet indsats, vi i branchen har lanceret. Der er eksempelvis mulighed for at skifte mellem virksomhederne i sin praktikperiode, så man som studerende kan prøve kræfter med forskellige specialiseringer, og der er i det hele taget god mulighed for at specialisere og videreuddanne sig for ikke at nævne garanti for job efter endt uddannelse, fortæller Dion Brun.

Hos Nordeuropas største støberikoncern Vald. Birn. mærker man også til manglen på arbejdskraft.  Koncernens danske datterselskaber oplever alle udfordringer med at rekruttere lærlinge og faste medarbejdere, fortæller koncerndirektør Claus Beier:

– Selvom vi kan tilbyde udveksling på tværs af vores datterselskaber i ind- og udland og et væld af fagligt spændende opgaver, så oplever vi – som stort set alle andre virksomheder i vores branche – alligevel mangel på lærlinge. På rekrutteringssiden ser vi et lignende billede. Der kommer ikke så mange ansøgninger ind, som vi godt kunne ønske os, selvom vi på mange måder er en attraktiv arbejdsplads, siger han.

Ledighed og energiforbrug gør det svært

Ifølge Claus Beier bunder manglen på arbejdskraft først og fremmest i den fortsat lave ledighed i Danmark, mens færre samtidig uddanner sig inden for håndværksfagene, og store årgange går på pension. Derudover skyldes det også, at støberibranchen de seneste år har fået et blakket ry. Det er nemlig energitungt at drive et støberi med store smeltekar og -ovne, og det kan gøre det svært for særligt de unge at se sig selv arbejde i branchen.

Men vil man for alvor gøre en forskel for klimaet, er det netop støberibranchen, man skal søge mod, siger koncerndirektøren og afslører, at de kommende år kommer til at stå i bæredygtighedens tegn for Birn-koncernen:– Vi står ved vores ansvar og kommer i fremtiden til at arbejde hårdt på at nedbringe vores energiforbrug. Blandt andet deltager Vald. Birn i udviklingen af et nyt Power-to-X anlæg og brintknudepunkt i Holstebro, som skal levere brint til vores fabrik og på sigt fjerne vores forbrug af naturgas for ikke at nævne vores datterselskab Tasso, som er blandt de ledende støberier indenfor den grønne omstilling, forklarer Claus Beier afslutningsvist

LÆS også: ComSystem udstiller på Automatik 2022
Støberibranchen går sammen om at tiltrække flere hænder's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger