DAMPA – Metal er robust – Og skaber overraskende god akustik

At hårde metaller i det rette design kan skabe blid akustik, kommer bag på de fleste. Men det er ikke desto mindre tilfældet, lyder det fra DAMPA, der gennem de sidste 70 år har udnyttet princippet til akustikløsninger.

Færger, broer, gravemaskiner og lokomotiver. De er alle bygget i stål, fordi stål er stærkt som bare pokker, og kan tåle lidt af hvert. Men at stål også har engleblide egenskaber, der kan dæmpe uønsket støj og skabe harmoniske omgivelser, kommer bag på de fleste. Men det er ikke desto mindre tilfældet.

I hvert fald, hvis man perforerer stålet og f.eks. kombinerer det med akustikfilt – præcis som den fynske virksomhed DAMPA har gjort det med succes i efterhånden halvfjerdsindstyve år:

– Det er korrekt, at det virker u-intuitivt, at et hårdt metal som stål, kan skabe god akustik, fortæller akustiktekniker hos DAMPA, Miki Hendriksen.

Tvivlen forsvinder

Han har ofte forklaret sammenhængen for folk, der har forelsket sig i stålets designfrihed og robusthed, og som bare er en smule usikker på den overraskende akustiske effekt.

Men det er en usikkerhed, der forsvinder, siger Miki Hendriksen:

– Den mest effektive måde, at overbevise folk på, er, egentlig at lade dem lytte og opleve med deres egne ører.

Jeg kan sagtens komme med en lang teknisk forklaring om trykbølger og forskellige absorbenttyper, men når folk selv har oplevet vores akustikpaneler, er ingen i tvivl, siger han og peger specifikt på de to vægløsninger, DAMPA Silent Board og DAMPA Silent Board Flex.

Komplekst – Men effektivt

Og at Miki Hendriksen helst vil have folk til selv at lytte med, kan man egentlig godt forstå.

For hemmeligheden bag, kan let blive en smule kompleks:

– Det første, lyden møder, er den specialperforering, vi har tilført metalpladen, og som skaber en resonans-absorbent i kombination med en membran-absorbent, siger han og fortsætter:

– Derefter finder lyden vej gennem hullerne, og der opstår svingninger, som medvirker til at absorbere selv lavfrekvent lyd.

Til sidst, når lyden er trængt helt ind i panelet, møder den en blød porøs-absorbent, der f.eks. kan bestå af akustikfilt eller -batts, afhængigt af rummet og den måde, det benyttes på.

– Dermed opnår vi akustikløsninger i klasse A, så akustikken let kan tilpasses rummets brug, og dermed også løsninger, som holder i rigtig mange år.

Derfor er det faktisk også er en rigtig grøn løsning, lyder det fra Miki Hendriksen.

LÆS også: DAMPA – Sikrer fremtiden med øget fokus på trivsel og ledelse
DAMPA ApS's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger