Hvilken type trykluftrør passer til dit system?

trykluftrør fra atlas copco

Hvilken type trykluftrør passer til dit system?

Atlas Copco – Rørene til trykluft fås i forskellige materialer, f.eks. plast, stål, kobber og aluminium. Hvilket rørmateriale passer til dit trykluftsystem?

Der findes trykluftrør fremstillet af forskellige materialer til at transportere trykluft til brugsstedet. For at vælge det mest praktiske er det nødvendigt at foretage en evaluering og kende dets egenskaber. I dag har installatører fem typer rør til distribution af trykluft.

Galvaniseret stålrør

Galvaniseret stål er måske det mest almindelige materiale, der anvendes til transport af trykluft. Det er et materiale, som installationsteknikere er meget fortrolige med. Den galvaniserede belægning forlænger rørets levetid og beskytter det mod rust.

Luftrør af galvaniseret stål

Anvendelsen af denne type rør medfører dog nogle ulemper, som omfatter:

  • Det har en højere friktionskoefficient end noget andet materiale, hvilket øger trykfaldet i trykluftnettet.
  • Det er mere udsat for korrosion. Galvanisering forringes med tiden, og kalkaflejringer forårsager blokeringer, der kan føre til ulykker.
  • Det skal håndteres af kvalificerede installatører, da det kræver kendskab til skæring, gevindskæring og brug af maskiner. Hvis svejsning er nødvendigt, skal det udføres af en erfaren svejser.
  • Det er vanskeligt at håndtere, og gevindskårede eller svejsede samlinger er mere udsatte for fejl. Da det er et tungt materiale, kræver det større modstand i ophængnings- og fastgørelsesanordningerne.

Stålrør af rustfrit stål

Den primære fordel ved rustfrit stål er, at der ikke er nogen risiko for korrosion eller nedbrydning indvendigt eller udvendigt. Nogle brancher kræver strenge krav til dette rør. Dette er tilfældet inden for lægemiddelindustrien, hospitaler, forskningslaboratorier, renrum og sundhedsinstitutioner, hvor den anbefalede rørtype er SS304L eller SS316L rustfrit stål. Derudover har NFPA godkendt rustfrit stål til vakuumanvendelser i sundhedsinstitutioner.

Læs om flere typer rør her

LÆS også: Hvordan påvirker en kompressorfilterpatron dit trykluftsystem?
Atlas Copco Rental Denmark's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger