Rene kølesystemer giver færre produktionsstop på Danfoss

Køletårne og DCW generatorer

DCW-generatorer doserer et bæredygtigt desinfektionsmiddel ind i kølevandet, så køletårnene holdes rene og dyre produktionsstop undgås.

Danfoss har fået renere kølevand, færre produktionsstop og lavere omkostninger, efter en bæredygtig desinfektionsløsning blev monteret på køletårnene i produktionen.

Danfoss i Nordborg bekæmpede tidligere bakterier i kølesystemerne med stærke og dyre klorprodukter, som i dag er væk, fordi virksomheden nu på tiende år har generatorer fra Danish Clean Water (DCW) installeret på seks køletårne. Løsningen giver en mere sikker og stabil køling af maskinerne i produktionen, så de ikke går ned.

”Inden vi begyndte med den løsning, kunne bakterie-kimtallet være mange tusinde per milliliter. Nu er tallet højest en eller to bakterier per milliliter, så kølevandet er faktisk renere end drikkevand. Vi har ingen belægninger i karrene og har aldrig produktionsstop på grund af bakteriebelægninger. Bare ét sparet produktionsstop på et år gør, at omkostningerne ved denne løsning er tjent hjem. Den konstante oppetid er altafgørende for os,” siger Martin Brander, der er Senior Manager for Global Section Integration på Danfoss.

Tidligere oplevede Danfoss dyre produktionsstop, fordi kølesystemets vekslere blev stoppet af alger og biofilm. Det sker ikke længere, fordi systemet løbende holdes rent af desinfektionsgeneratorerne.

Sikkert arbejdsmiljø og lavere omkostninger

Martin Brander fremhæver også, at løsningen giver et mere sikkert arbejdsmiljø.

”Vi skal ikke længere håndtere stærke kemikalier i køletårnene, og der er samtidig ingen risiko for spredning af Legionella-bakterier i luften, fordi kølevandet er helt rent. Legionella kan ellers dannes i belægninger i kølekar og rør og forstøve sig til omgivelserne, når kølevandet fordamper,” fortæller han.

Danfoss undgår også at købe dyre kemikalier og sparer oveni tid og penge til reparationer af maskiner og vedligehold af køletårne. Løsningen gavner i øvrigt CO2-regnskabet, da kølevandspumperne skal bruge mindre strøm, og der ikke skal transporteres kemikalier til brug i køletårnene.

Løsning med vand, salt og strøm

Generatorerne skaber desinfektionsmidlet NEUTHOX via en elektrolyseproces med vand, salt og elektricitet. Midlet doseres ind i kølevandet i en ultra lav opløsning. Aktivstoffet i det er hypoklorsyre (HOCl), som er effektivt mod bakterier og samtidig skånsomt for mennesker og miljøet.

”De fleste virksomheder bruger i dag stærke kemikalier til køletårne for at reducere bakterier. Det kan de undgå med vores løsning, hvor de hverken skal indkøbe, transportere eller håndtere farlig kemi. Vi producerer den bæredygtige desinfektionsvæske direkte på stedet, der renser vandet for bakterier og fjerner biofilm,” siger Hagbard Clausen, der er adm. direktør for DCW med base i Sønderborg.

Se Leverandører af Køletårne her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger