Grundfos klar med EPD-dokumentation for ALPHA2-cirkulationspumper
Grundfos klar med EPD-dokumentation for ALPHA2-cirkulationspumper
Vidste du, at en EPD på ALPHA2-cirkulationspumper viser deres lave klimapåvirkning gennem hele pumpens levetid? Det kan hjælpe dig med at vælge de mest miljøvenlige produkter til dine projekter.
Den stigende efterspørgsel på Environmental Product Declarations (EPD) er en klar indikation af markedets bevægelse mod mere klimavenlige byggematerialer. EPD’er, som dokumenterer et produkts miljøpåvirkning gennem dets livscyklus, er blevet en uundgåelig del af byggeriets dokumentationskrav.
Miljøvaredeklarationerne (EPD) er centrale i de livscyklusvurderinger (LCA), som er påkrævet for nybyggeri, særligt for bygninger over 1.000 m², som allerede nu skal dokumentere deres samlede klimapåvirkning. EPD’er hjælper med at sikre, at de anvendte byggematerialers miljøpåvirkning er så lille som mulig gennem hele deres livscyklus – en nødvendighed for at imødekomme de skærpede krav i Bygningsreglementet.
Efterspørgsel og lovkrav
Både private investorer og offentligt byggeri lægger i stigende grad vægt på dokumentation af miljøpåvirkning for at sikre bæredygtige bygningsprojekter. En EPD for ALPHA2-cirkulationspumperne viser, at disse pumper har en lav klimapåvirkning gennem hele deres levetid. Dette gør dem til et oplagt valg for projekter, hvor fokus på et mere bæredygtigt byggeri er en prioritet.
Den seneste ændring i Bygningsreglementet kræver, at nybyggeri over 1.000 m² skal gennemføre en livscyklusvurdering (LCA). Disse krav vil i de kommende år også blive udvidet til nybyggeri under 1.000 m². Beregningerne i disse vurderinger baseres på EPD’er for de anvendte produkter, hvilket understreger vigtigheden af præcise og produktspecifikke EPD’er.
Grundfos’ præcise EPD’er
Dokumentation af produkternes klimapåvirkning er en naturlig forlængelse af Grundfos’ energieffektive og miljøbevidste produktudvikling. Derfor arbejder pumpeproducenten målrettet på at udarbejde EPD’er, der nu omfatter cirkulationspumperne i ALPHA2-serien. “Det er faktisk ikke et krav, at vi som producent udarbejder en EPD for vores produkter, men vi ser det som en investering i fremtiden,” udtaler Martin Baungaard Andersen, salgschef for Grundfos Domestic Building Services. Han forklarer, at rådgivere i dag baserer deres beregninger på generiske værdier for produktgrupper, som oftest stammer fra den tyske Ökobaudat-database. Produkter med specifikt udarbejdede EPD’er præsterer dog ofte bedre end generiske data, da de generiske data bygger på konservative betragtninger på tværs af en branche.
EPD’er som et salgsargument
”Det kræver mange baggrundsdata og en meget stor arbejdsindsats at udarbejde en specifik EPD-dokumentation. Derfor er det meget få pumpeproducenter, der har taget hul på opgaven, så vi oplever, at Grundfos allerede nu står med et stærkt, internationalt salgsargument,” siger Martin Baungaard Andersen, med henvisning til, at EPD’er er indført som gulerod for CO2-forbedringer i byggerier i flere lande. ”I Sverige skal man fx medregne en CO2-straffaktor på ekstra 25%, hvis der anvendes byggevarer uden EPD’er i forbindelse med den obligatoriske klimadeklaration. Og EPD’er udløser også typisk ekstra point, når bygherrer ønsker at certificere deres byggerier gennem den meget anvendte tyske standard for bæredygtighed, DGNB6, som vurderer bygninger og byområders bæredygtighed ud fra et socialt, økonomisk og miljømæssigt perspektiv.”
Og jo mere produktspecifik EPD’erne er, jo mere kan tallene bruges til. Allerede i planlægningsfasen vil det være muligt at sammenligne pumper ved hjælp af EPD og vælge de produkter, der belaster miljøet mindst. ”Og man skal huske på, at vores resultater er kontrolleret af en uvildig tredjepart ,” understreger Martin Baungaard Andersen.
Fakta: Hvad er EPD?
En EPD (Environmental Product Declaration) er en miljøvaredeklaration, der giver detaljerede oplysninger om en byggevares miljøpåvirkning – for eksempel en pumpe. Oplysningerne er præsenteret i et standardiseret format, hvilket gør det lettere at sammenligne forskellige materialer. I beregningerne indgår miljøpåvirkningen i alle byggevarens følgende fem livsfaser:
- Produktionsfasen: Udvinding af råstoffer, transport til fremstilling og fremstilling af produktet
- Byggefasen: Transport til byggepladsen og installation
- Brugsfasen: Brug, vedligehold, reparation, udskiftning, renovering, energi- og vandforbrug
- Bortskaffelsesfasen: Nedtagning, transport til affaldsbehandling, affaldsbehandling og bortskaffelse
- Ny livsfase: Potentiale for genbrug, genanvendelse eller genvinding
Alle EPD’er er tilgængelige på Institut Bauen und Umwelt. Du kan finde Grundfos’ miljøvaredeklarationer ved at filtrere på Grundfos under ‘Manufacturer’.