Hjemmeforsøg viser kritiske forskelle på beslag
Robert Jørgensen, key account manager for Simpson Strong-Tie i det sydvestlige Norge, har testet to typer beslag, standard og ZPRO, under meget barske forhold på sin egen bro.
Faglige og personlige interesser går hånd i hånd for Robert Jørgensen fra Simpson Strong-Tie, og derfor har han lavet hjemmeforsøg med to forskellige typer af beslag. Over 3,5 år har beslagene været udsat for hårde forhold, og her blev Robert særligt overrasket over én ting: Forsøgsbeslaget med ZPRO-coating, som kun koster en anelse mere end et standardbeslag, har klaret udfordringerne langt bedre, end han havde turdet håbe på.
Der er visse områder, hvor det på den lange bane ikke kan betale sig at tage det billigste valg fra starten. Det ved Robert Jørgensen, key account manager for Simpson Strong-Tie i det sydvestlige Norge, der som tidligere tømrermester har stor erfaring med at udvælge de rette materialer.
– Der er mange, som ikke forstår, at der er forskel på beslag og skruer og altid vælger det billigste. Det kan blive en dyr lærestreg, for det er ikke der, du skal spare, siger Robert og fortsætter:
– I byggebranchen ser vi, at folk gerne vil bruge penge på beklædning og facader, men de tager let på valget af det, der skal holde byggeriet sammen. Skruer kommer i forskellige kvaliteter, og regner man på omkostningerne pr. kvadratmeter, er det en lille merpris for at få noget meget bedre. Samtidigt koster det en del at gøre om, hvis man vælger forkert, da det ud over de nye produkter også kræver ekstra arbejdskraft. Dermed kan man spare en masse tid ved at vælge de rigtige skruer og beslag til projektet i første omgang.
ZPRO overgår forventningerne
Med sin interesse for holdbare løsninger valgte Robert Jørgensen derfor selv at undersøge sagen, da Simpson Strong-Tie lancerede deres ZPRO-beslag sammen med skruer, som er Impreg+coated. Begge dele anbefales til udendørs brug i det nordiske klima.
– Alle beslag bliver testet grundigt i laboratoriet, og jeg stoler selvfølgelig på disse tests. Jeg synes dog også, det er sjovt selv at opleve styrkerne på første hånd, og derfor kan jeg godt lide at lave mine egne forsøg derhjemme, fortæller Robert og uddyber:
– Jeg lavede forsøg med to typer beslag, standard og ZPRO, under meget barske forhold på min egen bro, hvor beslagene bliver udsat for havvand under tidevand og bølgegang. Jeg kunne se, at standardbeslagene rustede hurtigt som forventet, mens ZPRO holdt sig godt til trods for sit fravær af rustfrit stål. I dette tilfælde ser ZPRO-beslaget efter 3,5 år visuelt stadig næsten ud som nyt!
En lav pris for at undgå skader
Det er ikke kun på broer, at der er brug for solide beslag. Med Norges barske kystlandskab og klima møder de fleste af landets konstruktioner udfordringer med salt og strenge vejrforhold, som vi også kender dem fra Danmark.
– Almindelige beslag kan godt bruges udendørs, men hvad mange ikke ved, er, at de så skal være beskyttet af eksempelvis et tag, hvilket kan være svært i praksis. Derfor kan det betale sig at vælge noget mere modstandsdygtigt. Jeg anbefaler altid de syrefaste A4-beslag til projekter, der er udsat for saltvand. Men er det på land og ikke ved havet, kan ZPRO i de fleste tilfælde være et godt alternativ til rustfri stål, siger Robert.
Selvom pris fortsat er en vigtig faktor for byggeprojekter, er det alligevel ikke altid, at det billigste valg er det smarteste. For i sidste ende kan det nemlig risikere at blive dyrere.
– Håndværkeren mærker hurtigt kvaliteten af beslag og skruer, men det handler om at få de andre med ombord. Jeg håber, mit forsøg viser, at det er klogt at gøre sig nogle overvejelser om valget af beslag og skruer. Det er en lille udgift i det samlede regnskab, og ved at vælge rigtigt og i god kvalitet sparer man sig selv for en masse ekstraarbejde og klager, siger Robert og afslutter:
– Det er en lav pris at betale for at nedbringe risikoen for skader og problemer senere!