Nyt stort samarbejde om fangst og lagring af CO2 i Østdanmark

co2 fangst

Nyt stort samarbejde om fangst og lagring af CO2 i Østdanmark

15 virksomheder er gået sammen i et nyt samarbejde om CO2-fangst og -lagring i Østdanmark. Vi kalder det CCS Zealand. Formålet er at fremme implementeringen af CO₂-fangst, -transport -lagring og –anvendelse i stor skala og herigennem understøtte decarboniseringen i Europa. Samarbejdet skal fungere som et forum for opsamling, etablering og deling af erfaringer om fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO₂. Med oprettelsen af CCS Zealand lukkes C4 – Carbon Capture Cluster Copenhagen.

“Med etableringen af CCS Zealand, vil vi samarbejde om etableringen af CO2-fangst, -transport og -lagring i Østdanmark. Det gør vi, fordi vi ved, at samarbejde er helt nødvendigt, for at vi kan komme i mål med vores projekter og reducere vores omkostninger. Ved at spille hinanden gode, bliver vi også bedre selv,” siger Trine Lindegaard Holmberg, Forperson for CCS Zealand og CEO for ARGO.

Østdanmark er helt central for, at vi i Danmark kan nå vores klimamålsætninger. I Østdanmark ligger mange af de store CO₂-udledere, og i Østdanmark er der ligeledes gode muligheder for at lagre CO₂’en i undergrunden og at anvende overskudsvarme fra processerne i fjernvarmesystemerne. Samtidig har vi mulighed for at hjælpe vores nabolande med at håndtere deres CO2. Det er både godt for klimaet, og kan samtidig holde samfundets omkostninger til at nå klimamålene nede.

Virksomhederne har brug for hinanden for at muliggøre, at fangst, transport og lagring af CO2 sker i en samlet effektiv værdikæde. Ved at skabe CCS Zealand, går vi i fællesskab i gang med at opfylde ambitionerne. Vi vil skabe bedre CCS-løsninger til gavn for både virksomhederne og samfundet ved at dele erfaringer på tværs af værdikæden.

CCS Zealands vision er en fremtid med et reelt marked for CO₂, hvor aktørerne uden større barrierer, kan købe og sælge CO₂ til og fra hinanden. Ligesom andre markeder, kræver CO₂-markedet dog infrastruktur med fælles adgang, for at det kan fungere frit. Et væsentligt element i CCS Zealands vision er derfor, at der etableres CO₂-rørledninger under jorden med tilstrækkelig kapacitet.

“Jeg er glad for at det er lykkes os at få så mange virksomheder og hele CCS-værdikæden med i det nye samarbejde. Det muliggør et tæt samarbejde mellem fangst, transport, lagring samt anvendelse af overskudsvarme, som vil understøtte vores fælles mål om, at mindske CO2-ledningerne i Danmark og i udlandet,” siger Ulrik Olbjørn, næstforperson i CCS Zealand og projektchef ved CO2 Storage Kalundborg

Baggrund og fakta

CCS Zealand har til formål at fremme implementeringen af CO₂-fangst, -transport -lagring og -anvendelse i stor skala og herigennem blandt andet understøtte decarboniseringen i Europa. Samarbejdet skal fungere som et forum for opsamling, etablering og deling af viden, erfaringer samt resultater vedrørende fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO₂.

Bag samarbejdet står virksomhederne AffaldPlus, ARC, ARGO, CarbonCuts, CTR, Evida, Gas Storage Denmark, HOFOR, CO2 Storage Kalundborg, Kalundborg Havn, Novo Nordisk Foundation, Novonesis, VEKS, Vestforbrænding samt Ørsted.

Samarbejdet dækker fjernvarmeproduktion, affaldsenergi, transport af CO2, lagring af CO2, teknologileverandører samt en almennyttig fond.

Samtidig med at CCS Zealand startes, lukkes Carbon Capture Cluster Copenhagen (C4). Erfaringerne fra C4 videreføres i CCS Zealand.

Vision for CCS Zealand

Det er CCS Zealands vision,

  • At der etableres CO₂-fangst på alle større punktkilder i Østdanmark, og at der etableres CO₂-lagre i Østdanmark, som kan lagre den lokale og den importerede CO₂.
  • At omkostningerne til CCUS reduceres i hele værdikæden gennem innovation og udnyttelse af fælles skalafordele.
  • At et marked for CO₂ muliggør fleksibelt køb og salg af CO₂ i Østdanmark og på sigt i hele Europa.
  • At punktkilder, lagre og PtX-producenter kædes sammen med infrastruktur, herunder rør, kompressorstationer og midlertidig lagring. Der etableres tilslutningspunkter, hvor lastbiler, skibe og tog fra Nordeuropa kan overføre CO₂ til og fra rørinfrastrukturen.
  • At overskudsvarme fra fangst, transport og anvendelse af CO2 anvendes til at fjernvarmenettene i Østdanmark kan udvides eller omstilles til mere grøn varme.
  • At sikkerheden er i top, så CCUS i Østdanmark kendes på, at sikkerhed og forretning understøtter hinanden.
  • At parterne i CCS Zealand indsamler ny viden og deler relevant viden med hinanden med henblik på at understøtte de fælles målsætninger.
  • At borgerne i Østdanmark tager godt imod CCUS og understøtter anvendelsen af CCUS som klimaværktøj.
Find firmaer der tilbyder energiløsninger her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger