Nødstop

Nødstop - Både Stærkstrømsbekendtgørelsen SB og Arbejdstilsynets AT bestemmelser foreskriver specielle krav til udformningen, identifikationen, de elektriske/mekaniske- og funktionsmæssige egenskaber og til placeringen af et nødstop.

Leverandører af og viden om nødstop:


ComSystem A/S

Porthusvej 9
3490 Kvistgaard
Tlf.: +45 4913 9693
E-mail: salg@comsystem.dk

www.comsystem.dk

Kompetencer: Adgangskontrol, Alarmsendere, Radiomodems, Radiostyringer, Kranstyringer,Trådløs fjernstyring og nødstop, Video overvågning, Trådløs nødstop, Trådløs datalogger, Trådløs I/O, Trådløs 4-20mA, Trådløse sensorer

Læs mere om ComSystem A/S


SICK A/S

sick

Bregnerødvej 133
3460 Birkerød
Telf: 45 82 64 00
E-mail:  sick@sick.dk

www.sick.dk

Sick er en af verdens førende producenter af sensorer, sikkerhedssystemer og produkter til automatisk identifikation. SICK leverer økonomiske løsninger til både automatisering af fabrikker og optimering af distributionscentre.

Kompetencer: Sensorer, Datafangst, Sikkerhedsudstyr, Automation, Fotoceller

Læs mere om SICK A/S


Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

www.schneider-electric.dk

Kompetencer: Alarmanlæg, Antenneanlæg, Batterier, Belysning, El - og elforsynings produkter, El anlæg, El- og styretavler, El-installation, Elektriske isolationssystemer, Elektromotorer, Generatorer, Elektronikmontage, Elektronikudvikling, Elforsyningsprodukter, Energibesparelser, Energiprojekter, Energisektor - service og vedligehold, EX-udstyr, Flugtvejsarmaturer, Frekvensomformere, Installationsmateriel, Invertere, Ladere, Omformere, strømforsyninger, Kabel- og rørgennemføringer, Kabelrør, Kabelskabe, Kabinetter, Kabler, Koblingskabe, Luftledningsmateriel, Målere, måleinstrumenter, Montage, Muffer, Projektering af energianlæg, Relæer, Samtaleanlæg, Sikkerhedsbelysning, Sikringer, Styringer, Teknisk dokumentation, Tele og svagstrøm, Transformere, Transformerstationer

Læs mere om Schneider Electric Danmark A/S


OEM Klitsø – Styr din maskine ergonomisk og sikker med Zeus betjeningsgreb fra SSP
OEM Automatic Klitsø og SSP - Safety System Products lancerer nu 3-trins betjeningsgreb ZEUS. Det nye betjeningsgreb er både ergonomisk og sikkert for dig som bruger.SSP har fremstillet et 3-trins betjeningsgreb til dig som skal have adgang til din maskine eller dele af den, også når låger og beskyttelsen er fjernet eller sat ud af funktion eks. ved idriftsættelse, service, reparation eller rengøring. Dertil stilles en række krav om at dette gøres på en korrekt og forsvarlig måde. Brugen af 3-trins betjeningsgreb har vist sig at være en effektiv måde løse dette på. Du har her mulighed for at forbikoble visse sikkerhedsanordninger, såsom sikkerhedsdøre, ved at vælge drifttilstand og aktivere nogle af maskinens funktioner, via 3trinsgrebet.

Det vigtigste ved betjeningsgrebet er de tre niveauer. Når trykknappen på grebet er trykket ind i en tydelig midterstilling, er visse farlige bevægelser tilladt. Skulle der ske noget uforudset, kan trykknappen trykkes i bund eller slippes, og derefter sendes et stopsignal til maskinen.

ZEUS garanterer et ergonomisk arbejde, takket være designet, funktion og den lave vægt. Det er velegnet til både højre- og venstrehåndede personer og også når man benytter handsker.

Vigtige funktioner

 • Ergonomisk design
 • Mål 186x70 mm (uden monteringsbeslag og nødstop)
 • Robust kapsling i IP65 og IP67
 • Mulighed for specielle design
 • 10 m kabel leveres som standard
Yderligere funktioner
 • Kan leveres med op til 120 funktioner/aksler
 • LED-diagnosering
 • Beskyttelse mod manipulation af grebet
 • Driftovervågning med aktivitetssensor
 • Skifte-/funktionsknap
 • Stort udvalg af kontakter/switches
Maximal anvendelseskomfort og pålidelig beskyttelse mod manipulering

Med ZEUS-betjeningsgreb kan op til 120 funktioner styres binært, såsom aksler, ventiler eller gribere. Det 7-segmentsdisplay som er integreret i grebet indikerer den valgte funktionen og letter arbejdet for dig. Den udvidede LED-diagnosering giver dig et godt feedback. Den indbyggede sensor giver beskyttelse mod manipulering, da den registrerer din hånd og beskytter mod bypass eller anden manipulering.

ZEUS registrerer via aktiveringssensoren, når den tages ud af montagebeslaget. Først da er den specielle drift tilstand mulig. Dette sikrer, at der ikke opstår uønskede driftsfejl.

ZEUS 3-trins betjeningsgreb kan let integreres i dit system, via den universelle forbindelse, i form af stik eller klemmer.


Hans Følsgaard – Sikkerhedsmodul giver intelligente nødstop
Fra Mitsubishi Electric, der er på Hans Følsgaard A/S’ portefølje af automationsudstyr, kommer der en serie af iQ-F baserede sikkerhedsmoduler, der fungerer sammen med FX5U PLC’erne. Det forener sikkerhedsstop i produktionen med styringen der samtidigt gemme stop information

Down-time er et fy-ord inden for alle slags industrier, ikke mindst i proces- og automationsanlæg, hvor flere linjer er indbyrdes afhængige af hinanden, og hvor utilsigtede stop i anlægget kan give tab eller i værste fald skader på emner eller udstyr. Derfor er sekventielle og planlagte/styrede stop af en proces- eller automationslinje klart at foretrække. En sådan løsning erstatter selvfølgelig ikke de fysiske nødstop, som skal beskytte liv og sikkerhed for operatører og brugere af udstyret.

Mitsubishi Electric, der er på Hans Følsgaard A/S’ portefølje af producenter af automationsudstyr, lancerer nu et system af sikkerhedsmoduler, der fungerer sammen med FX5U PLC’erne fra samme koncern. FX5-SF-MU4T5 hovedmodulet og de efterfølgende FX5-SF-8DI4 input-udvidelsesmoduler kan ved tilslutning til PLC-en give et kontrolleret nødstop af et automationssystem med en samtidig logning af safety modulets fejlkoder og I/O status.

Modulerne giver sikkerhed i henhold til SIL3 / Cat4 / PLe med fire inputs- og outputs (i begge tilfælde to redundante) for hovedmodulet, og otte inputs (heraf fire redundante) for input-udvidelsesmodulet. En opsætning kan eksempelvis give et kontrolleret stop, hvis et sikkerhedsgitters lysstråler bliver brudt, eller et nødstop aktiveres.

Mitsubishi har gjort programmering og opsætning af sikkerhedsmodulerne særdeles let. Hovedmodulet er udstyret med to drejekontakter. Den ene definerer valget af sikkerhedsprogrammet ud af i alt ni muligheder. Det betyder, at man ikke skal udføre egentlig programmering af sikkerhedsfunktionen. Hovedmodulet har desuden en drejeknap for en delay-funktion for trigging af stoppet. Input-udvidelsesmodulet er udstyret med to drejekontakter til forvalg af sikkerhedsprogram, da de 8 input er delt i to grupper, A og B med hvert deres mulighed for programvalg. Der kan i alt monteres to ekstra input udvidelsesmoduler.

Valg af sikkerhedsprogram og dermed sikkerhedsfunktionen kan ses grafisk med beskrivelse af funktionerne for drejekontakterne i et HTML program i Internet explore 11 eller Google Chrome.

Ved brug af Mitsubishis GX Works3 PLC programmeringssoftware kan man desuden monitere informationer fra modulerne som I/O’er, indstillinger og fejlkoder, ligesom der i en buffer-hukommelse kan lagres op til 16 events. Fejl kan ledsages ekstra information ligesom en diagnosefunktion gør fejlsøgningen betydeligt lettere. Informationen vil også kunne hentes frem og vises på et af Mitsubishi Electric GOT betjeningspaneler.

Alt sammen funktioner, der effektivt minimerer down-time i proces- eller automationssystemet i tilfælde af fejl eller stop på linjen.


Steute – ”Trådløs sikkerhed” til fodkontroller og kommandoenheder
Til pressebremser og andre formnings- og bukkemaskiner er fodkontroller den overvejende mand-maskine interface. Fodkontrollen påvirkes meget ofte (op til to millioner påvirkninger pr. år er realistisk for værksteder, der arbejder i tre-skift i døgnet), og det forudsætter en vigtig sikkerhedsfunktion, da operatøren ikke blot bruger fodkontrollen til at udløse en pressegang, men også til at stoppe den.

Som en del af deres GF/GFS serier har steute udviklet en tre-trins sikkerheds fodkontrol specielt til denne opgave. Kontaktens egenskaber omfatter høj stabilitet og lav pedalhøjde, der muliggør en ergonomisk og komfortabel påvirkning, der ikke virker trættende. Dette er især ønskværdigt, når en kontakt skal påvirkes så pedalen skal holdes i midterposition over længere perioder.

På SPS 2019 præsenterede steute deres seneste generation af trådløse sikkerheds fodkontroller, der alle eliminerer behovet for et kabel som forbindelse til pressebremsen. I stedet kommunikerer de via den indbyggede, trådløse sikkerhedsprotokol, sWave 2.4 Ghz-safe®, der er udviklet af steute til dette formål. Garanterede, stabile responstider på under 100 ms kan opnås - uafhængigt af enhver anden trådløs enhed, der er aktiv i samme frekvensbånd. steutes trådløse teknologi, sWave.safe®, stiller en robust og sikker trådløs forbindelse (tilgængelighed) til rådighed med hurtig og garanteret responstid. Protokollen medfører også lavt energiforbrug, hurtige forbindelsestider og lang levetid for batterierne.

Kabelfri signaltransmission giver operatøren større frihed til bevægelser og optimal ergonomisk komfort til enhver tid. Der vil heller ikke være tale om slitage på kabler, når en trådløs fodkontakt er til rådighed.

Den trådløse sikkerheds fodkontakt, med op til tre pedaler, kan bruges i applikationer med Performance Level e (EN ISO 13849-1) og SIL 3 (IEC 61508). Førende fabrikanter af presser tilbyder allerede deres kunder disse kontrolenheder – enten som seriel komponent eller som et ekstra tilvalg, der ofte er et ønske fra klienterne.

Den underliggende teknologi i alle steutes trådløse kontaktenheder og sensorer tillader også brugen af den indbyggede sWave 2.4 Ghz-safe® trådløse protokol som platform til andre serier af kontakt- og kommandoenheder. 


Nye enheder i steute Ex serien
Robuste nødwiretræk- og bæltejusteringskontakter til Ex zoner.

”Extreme” udgaverne af de nye steute ZS 92/ZS 92 SR nødstop trækwire- og bæltejusteringskontakter er allerede blevet afprøvet og testet i praksis. På SPS 2019 viser steute nu for første gang Ex udgaverne af de to kontaktenheder, der begge er udviklet specielt til skadelige omgivelser. Designet omfatter meget robuste, støbte aluminiumshuse med flere beskyttelseslag (passivering, basislag og pulverlakering), høj beskyttelsesklasse (IP 65) og betydelig reduceret kraft til aktivering og aktiveringsvej, sammenlignet med deres forgængere. Det gør det nemmere at aktivere nødstop funktionen, og betyder også, at alle relevante, internationale standarder pålideligt opfyldt (eksempelvis standarder for nødstopkontakter, nødstop trækwirekontakter eller sikkerhed ved kontinuerligt conveyor udstyr).

Nødstop trækwirekontakter i Ex ZS 92 S serien kan leveres med ATEX/IECEx godkendelser til zone 1 (gas Ex) og zone 21 (støv Ex). Bæltejusteringskontakterne i Ex ZS 92 SR serien bliver godkendt til zone 21 (støv Ex).

Begge serier har meget lang levetid, selv i skadelige omgivelser, og er ekstremt alsidige – for eksempel med mange forskellige muligheder for montering. De nye Ex kontakter kan leveres i mange forskellige konfigurationer af både aktiverings- og udløsningsarm. Det betyder, at de kan installeres i så at sige enhver tænkelig position til driften, inklusive – for første gang – på bagsiden af en maskine eller en conveyor.

Enkel justering af aktiveringspunktet i 50 trin (mellem 50 og 350 med to kontaktindsatse) udvider endnu mere alsidigheden af Ex ZS 92 SR i praktiske applikationer. Monteringdimensionerne er ikke alene kompatible med forgængerne, Ex ZS 90 serien, men også med andre bæltejusterings- og nødstop trækwirekontakter, så det er nemt at eftermontere de nye kontakter på eksisterende conveyor- og maskininstallationer.

Ex ZS 92 S kan anvendes i temperaturområder fra -10 til +55 grader C sammen med en maksimal wirelængde på 2 x 100 meter. Bæltejusteringsarmen på Ex ZS 92 SR kan justeres i 120 trin, så individuelle behov kan tilgodeses.

steute har igen udvidet sin palet af robuste ”Extreme” kontaktenheder til eksplosive zoner med disse to serier. Typiske applikationer for disse enheder omfatter international minedrift, samt kemikalieproduktion og materialer til byggeindustrien.


Schneider Electric – Nyt nødstop med lys minimerer nedetid i produktionen
Schneider Electric udvider sortimentet af Harmony-trykknapper

Et nyt nødstop med indbygget lys samt nye skilte med en LED-ring er nemmere at finde og kan bidrage til at genoptage produktionen hurtigere

Uforudsete hændelser, som kræver akut nødstop, er nærmest uundgåelige i enhver form for produktion. Men konsekvenserne af dem afhænger i høj grad af, hvor hurtigt maskinoperatører kan reagere på hændelserne.

Derfor introducerer Schneider Electric nu et nyt Harmony nødstop med integreret LED-lys, som er udviklet med tanke på at minimere varigheden af nødstop og mindske konsekvenserne af dem.

Det nye Harmony XB5 nødstop er forsynet med en lysende ring omkring trykknappen, som gør nødstoppet meget nemt at se - også fra siden og fra længere afstande.

Nyheden suppleres af et nyt nødstopskilt, også med indbygget LED-lys, som kan eftermonteres for at opgradere eksisterende Harmony nødstop med den nye funktionalitet.

"I nogle tilfælde kan det være en udfordring at identificere nødstoppet - for eksempel i mørke omgivelser eller store, komplekse maskiner og procesanlæg. Det er netop dén udfordring, vi imødegår med Harmony XB5 nødstop med indbygget LED-lys," forklarer Jesper Rasmussen, produktchef for Harmony-sortimentet hos Schneider Electric Danmark.

I yderste konsekvens kan nyheden bidrage til at mindske konsekvenserne af et nødstop i produktionen.

"Jo hurtigere stop, jo hurtigere kan man afhjælpe problemet, inden det vokser sig større og udvikler sig til noget mere alvorligt og kostbart. Og jo hurtigere kan man genoptage normal drift," siger Jesper Rasmussen.

Det nye Harmony XB5 nødstop med lys er ikke blot nemt at finde. Dobbelt indikatorlys gør det også nemt for operatøren at se nødstoppets aktuelle status.


Steute – Helt nyt design – Nødstop med wiretræk til ekstreme miljøer
steute afdelingen ”Extreme” præsenterer en ny serie af nødstop med wiretræk -
– ZS 92 S serien – der er specielt designet til ekstreme forhold. Huset, som er fremstillet af støbt aluminium, er f.eks.meget robust og multi-coated (passivering, grundmaling, pulvermaling). I konstruktionsfasen genberegnede udviklerstaben hos steute hele wiretræk systemet, og var i stand til at reducere både kraften og vandringen, der er nødvendige for at aktivere nødstoppet. Det gør det nemmere at aktivere nødstoppet og betyder også, at det meget pålideligt overholder alle relevante, internationale standarder (eksempelvis for nødstop kontakter, nødstop med wiretræk, og til kontinuerlig sikkerhed i transportanlæg). Nødstop kontaktens alsidighed spillede også en vigtig rolle under udviklingen. ZS 92 S kan forsynes med ni forskellige positioner af udløsningsarmen og mekanismen til udløsning af spærring. Dermed kan den mere eller mindre monteres overalt – inklusive, for første gang, på bagsiden af et objekt. Målene på installationen er kompatible med forgængerens, ZS91, og med andre nødstop med wiretræk, så det er nemt og enkelt at erstatte gamle nødstop på eksisterende (transportanlæg) anlæg med det nye nødstop. Brugerne kan som ekstraudstyr til ZS 92 S få den den med en LED indikator lampe og forbindelse af nødstoppet til den selvsikrende ”Dupline Safe” protokol via et integreret plug-in sikkerheds bus modul. ZS 92 S kan anvendes i ekstreme miljøer med temperaturer fra -40 til +85 grader C, og med en længde på wiren på op til maks. 2 x 100 m. Det nye nødstop med wiretræk kan leveres allerede nu, og følges op af et nyt nødstop med BA (Belt Alignment) i ZS 92 serien. Varianter til omgivelser med risiko for gas- og støveksplosioner er under forberedelse.

Schneider – Nyt wirenødstop sætter nye standarder for sikkerhed til lange transportbånd
Schneider Electric sætter nye standarder for sikkerhed på transportbånd med lanceringen af Preventa XY2CED

- der er en serie af dobbelt-sidet wirenødstop, som er udviklet specifikt til lange tansportbånd med en ekstraordinær rækkevidde på 100 meter til hver side. Det gør det nu nemt hurtigt at stoppe transportbåndet i nødsituationer, da sikkerhedsafbryderen altid er inden for rækkevidde.Det dobbelt-sidet wirenødstop er det det længste på markedet, som er UL NISD-certificeret og fuldt kompitabelt med internationale sikkerhedsstandarder.

Nem installation
Preventa XY2CED er designet specifikt til at være hurtigt og nem at installere og montere ved hjælp af det medfølgende tilbehør. Den korrekte tilspænding er let at finde ved hjælp af tydelige markeringer.

Fakta:
• Op til 100 m på hver side
• Temperaturer fra: -25°C til +70°C
• Sikkerhedsklasse: IP65 og IP66
• Certifikater: CE, UL (NISD), CSA, EAC, CCC
• IEC 60947-5-5, EN/ISO 13850
• Maks PLe sikkerhedsniveau, Cat.4 (EN/ISO 13849-1) - SILCL3 (EN/IEC 62061) ved brug af korrekt kontrolsystem


Trådløse nødstop fra ComSystem
ComSystem der igennem mere end 20 år har specialiseret sig i robuste professionelle trådløse løsninger til automatik og processtyring viser blandt andet en række forskellige trådløse nødstop.

Radiofjernstyrings produkterne fra JAY-electronique kan leveres med både én-vejs og to-vejs kommunikation. Man får således mulighed for at få tilbagemeldinger på et display som f.eks.  position,temperatur, vægt, belastning olietryk etc. Udstyret kan leveres med en række forskellige sikkerhedsgodkendelser og helt op til niveauerne SIL3 og PL e. Nogle af produkterne kan også leveres med US godkendelse og i ATEX versioner.

Videre viser vi det trådløse 3-stillings nødstop håndtag (pistol håndtag) som bl.a. giver mulighed for at lave service og fejlfinding på arbejdende farlige maskiner.

Som det sidste nye skud på stammen indenfor nødstop viser vi et lokationsstyret nødstopbælte eller vest med longrange RFID-tags (ligner en brobizz). Bæltet kan benyttes til at beskytte medarbejdere mod at blive fanget af farlige maskiner som f.eks. robotceller og conveyorsystemer.
Nødstopbæltet anvendes for eksempel også til at sikre medarbejderne, hvis de ved et uheld skulle falde ned  i et farligt område. Bæltet eller vesten giver mulighed for at medarbejderne frit kan færdes i de sikre områder. Videre kan systemet kombineres med en adgangskontrol, således at der kun fås adgang til arbejdsområderne, hvis der bæres et bælte eller en vest med gyldige RFID-brikker


Globalisering af nødstop
SICK præsenterer sin nye sikkerhedscontroller UE410-GU, der med en simpel skruetrækker giver mulighed for at konfigurere og integrere nødstops fra flere maskiner til ét samlet system, samtidig med at hver controller også kan håndtere sikkerhed, der kun kører lokalt. Controlleren er et nyt hovedmodul til Flexi Classic systemet, hvor man kun køber de moduler der behov for, og hvor udvidelsesmulighederne er omfangsrige

Flexi Classic controllere af type GU (Global Unit) har alle indbygget muligheden for at integrere nødstop fra selvstændige sikkerhedssystemer til en global nødstopfunktion. De lokale controllermoduler tilsluttes det globale netværk via et dedikeret signal, som så snart teach-in funktionen er aktiveret kommunikerer med de tilstødende systemer.

Det nye GU-modul har en applikationsvælger på fronten, hvor man vælger imellem prædefinerede konfigurationer. Som udgangspunkt har GU-modulet altid en global nødstopskreds, der påvirker den lokale sikkerhedsudgang samt alle sikkerhedsudgangene i hele systemet. Hvis et nødstopstryk aktiveres på et GU-modul, så afbrydes samtlige sikkerhedsudgange på de tilsluttede GU-moduler. For at resette det globale nødstop skal reset funktionen aktiveres på det samme GU-modul, hvor nødstoppet blev udløst (lokal reset). 

Lokal sikkerhedsfunktion
Hvert GU-modul giver, udover globalfunktionen, mulighed for at tilslutte en lokal sikkerhedssensor, der kun har indflydelse på sikkerhedsudgangen på det lokale GU-modul. Reset af denne kan vælges til at ske automatisk eller ved anvendelse af den lokale reset funktion, afhængig den valgte applikation.

Kaskadekobling med Flexi Loop
Sammen med Flexi Loop, der er en sikker kaskadekobling af op til 32 sikkerhedskomponenter, kan Flexi Classic sikkerhedsmoduler sikre selv store applikationer på en kosteffektiv og en simpel måde. Bindeleddet mellem sikkerhedssystemet og sikkerhedskomponenterne er Flexi Loop Masteren, der håndterer kommunikationen på kaskadekoblingen. Derudover er der på master enheden også mulighed for visualisering af status på loop-strengen via 32 LED. Ønskes en mere detaljeret information kan Flexi Loop Masteren også leveres med interfacet, IO-Link


Innovative sikkerhedsdæksler til tryk- og nødstopknapper
Brady præsenterer en innovativ løsning til midlertidig forhindring af tilgang til trykknapper eller nødstopknapper for at øge sikkerheden under servicearbejde på maskiner.

Den nye »drej-for-sikkerhed» løsning kan nemt monteres ved at dreje dækslet på en permanent sokkel, der er anbragt under trykknappen. Dækslet til trykknappen låses på plads med en hængelås indtil servicearbejdet er færdigt. Brady's låseløsning til trykknapper passer til diameteren på alle standard kontrolknapper og er en billig investering, der redder liv!

Bedre sikkerhed ved servicearbejde

For at opnå bedre sikkerhed under servicearbejdet er det muligt at afbryde al energi til maskineriet ved at låse alle energikilder. Mens servicearbejdet pågår, er energikilderne aflåst, og de kan ikke reaktiveres med mindre de bliver låst op af en servicemedarbejder. Brady har et omfattende udvalg af anordninger og hængelåse, der kan sikre og aflåse så godt som enhver type ventil, kontakt eller håndtag. Den nye »drej-for-sikkerhed» spærring giver en effektiv og billig løsning til aflåsning af tryk- og nødstopknapper. Det aftagelige dæksel er et tydeligt, visuelt tegn på at trykknappen ikke må bruges. Dækslet er tilstrækkelig transparent til at man kan se til/fra status på nødstopknappen, så tilstanden nemt kan verificeres af service teamet.

Engangsmontering

Brady's sikkerhedsløsninger til  tryk- og nødstopknapper kræver kun en engangsmontering af en lav og diskret, permanent spærresokkel under trykknappen. Permanente sokler og sikkerhedsdæksler sælges separat, så brugeren kan montere permanente sokler under alle trykknapper i virksomheden med minimale omkostninger. Sokler og dæksler leveres til alle diametre på standard trykknapper.