Bjælkekonstruktioner

Bjælkekonstruktioner er en bærende konstruktion

Bjælkekonstruktioner er en bærende konstruktion inden for byggeriet og skal derfor overholde en række krav og normer. Bjælkekonstruktioner er naturligvis opbygget af bjælker, som enten kan være af stål eller træ. Beregn bæreevne og nedbøjning af bjælkelag, tværbjælker under bjælkelag, bjælkespær, vinduesoverliggere og kipbjælker/tværbjælker under bjælkespær, se her – Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af Bjælkekonstruktioner:

DS Elcobyg A/S

Hadsundvej 8
DK-9500 Hobro
Tlf.: +45 96 57 26 57
E-mail: ds@ds-elcobyg.dk

www.ds-elcobyg.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Give Steel A/S

Sjællandsvej 14
7330 Brande
Tlf.: +45 75731218
E-mail: info@givesteel.com

www.givesteel.com

Se hele vores produktprogram og profil her

​​​Metsä Wood DANMARK

Copenhagen Towers
Ørestads Bouldevard 108
2300 København S.
Mobil: +479 242 7005
E-mail: Jostein.Halvorsen@metsagroup.com

www.metsagroup.com

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Bjælkekonstruktioner refererer til bygningselementer eller rammer, der er konstrueret ved hjælp af bjælker, som er lange, vandrette strukturer, der understøtter bygningsbelastningen og overfører den til understøttende søjler eller vægge. Konstruktioner er en almindelig og effektiv metode inden for bygningsdesign og anvendes i både kommercielle og boligbyggerier. Her er nogle grundlæggende aspekter ved konstruktioner:

 1. Materialer:
  • Træ: Traditionelt blev mange konstruktioner bygget med træbjælker på grund af træets lette vægt og tilgængelighed. Træ er stadig populært i dag, især i boligbyggeri.
  • Stål: Stål er et holdbart og stærkt materiale, der ofte anvendes i kommercielle og industrielle bygninger. Det giver mulighed for større spændvidder og højere bæreevne sammenlignet med træ.
 2. Typer af bjælker:
  • I-formede bjælker: Disse bjælker har formen af bogstavet "I" og er almindelige i stålkonstruktioner. Denne form giver en effektiv fordeling af belastning og øger bæreevnen.
  • Massive træbjælker: Anvendes ofte i traditionelle trækonstruktioner og kan have forskellige former og størrelser afhængigt af designkravene.
 3. Anvendelser:
  • Boligbyggeri: konstruktioner anvendes bredt i boliger, især i enetageshuse eller bygninger med få etager.
  • Kommercielle bygninger: Stål- eller betonbjælker anvendes ofte i større og højere bygninger som kontorbygninger, lagerfaciliteter og indkøbscentre.
  • Broer: konstruktioner er også fundamentale i brodesign, hvor bjælker bærer vejtrafikens belastning.
 4. Fordele:
  • Fleksibilitet: Bjælkekonstruktioner tillader fleksible designmuligheder og tilpasninger til forskellige bygningsformer og størrelser.
  • Hurtig konstruktion: Sammenlignet med nogle andre byggemetoder kan bjælkekonstruktioner muliggøre hurtigere byggeprocesser.
 5. Udfordringer:
  • Spændvidde: Store spændvidder kan kræve ekstra støtteelementer som søjler eller støttemure.
  • Vedligeholdelse: Afhængigt af materialet kræver bjælkekonstruktioner passende vedligeholdelse for at bevare deres integritet over tid.

Bjælkekonstruktioner er en grundlæggende del af bygningsindustrien, og valget af materiale og design afhænger af bygningens formål, størrelse og beliggenhed.


DBI – Ny mulighed for test af belastede bjælker og søjler
Med nyt udstyr til DBI’s store multiovn er det nu muligt at få brandtestet belastede bjælker og søjler op til 80 ton hos DBI. Det nye udstyr er en del af den kontinuerlige udvikling af DBI’s testlaboratorier, som løbende åbner for nye typer af brandtests.

Den nye testmulighed er samtidig et svar på producenternes efterspørgsel på en opdatering af dokumentationen på belastede bjælker og søjler. De producenter, som har klassificerede produkter fra før 2013, hvor standarden blev revideret, har nemlig brug for nye klassifikationer efter den reviderede standard.

Som en konsekvens af den tidligere upræcise standard har belastede bjælker og søjler før opnået en del bedre testresultater end nu, hvor standarden er mere retvisende i forhold til den reelle stålstyrke og således stiller større krav til testemnet.

Et par af de meget væsentlige ændringer i standarden er dels belastningsgraden på de belastede emner og dels størrelsen på de emner, som prøvningerne dækker.

Kontakt: Andreas Norsk, Ingeniør, DBI Brandtest, 50 80 65 50, ano@dbigroup.dk

læs mere herCookie-indstillinger