Belysningsanlæg

Belysningsanlæg- Bygningsreglementet (BR 10) /B6.2/ indeholder en række regler for udførelse af belysningsanlæg i erhvervsbygninger og de tilhørende adgangsveje og udendørsarealer. Reglerne har til formål at begrænse effektbehov og energiforbrug mest muligt under hensyntagen til rummenes udformning og belysningens kvalitet og driftstid.

Leverandører af og viden om belysningsanlæg:


2CTRL ApS

Metalgangen 19E
2690 Karlslunde
Tlf.: +45 2594 4344
E-mail: info@2ctrl.dk

www.2ctrl.dk

Kompetencer: Bygningsautomatik, CTS anlæg, KNX, KNX løsninger, Belysningsanlæg, Belysningsteknik

Læs mere om 2CTRL ApS


Hauberg Technique A/S

Færøgade 6
4690 Haslev
Tel: 56 31 58 15
Email: adminstration@htfire.dk

www.htfire.dk - facebook

Kompetencer: Brandmateriel, Brandudstyr, Brandpumper, lysmaster, Kæde, Skære og Betonsave, Skum sluknings udstyr, Strålerør, Vandkanoner, Slange vinder, Overtryks ventilatorer, Gasudstyr til træning, Miljøvenlige skumvæsker, Skærer slukkere, Højtryk strålerør, Mobile flydespærring, Brandkar, Slukningspulver, Storzkoblinger og armaturer, Termiske Kameraer, Brandslanger, Brandøvelser, Flammedetektere, Gnistslukning, Tågekanoner, Tågerør, Slukningsmidler, Skumgenerator, Slangekurve, Redningsstiger, Belysningsanlæg, Belysningsteknik, LED belysning, LED lamper, LED lygter, Atex - RUBERG, FIRECO lysmaster, FLOWMIX, CTD, PROTEK, Hannay Reels, GROUP LEADER, BIO-EX, TFT, POWERMOON, NORDICLIGHTS

Læs mere om Hauberg Technique A/S


Nipa ApS


Ellehaven 11
5690 Tommerup
Tlf.: 64 75 14 08
E-mail: info@nipa.dk

www.nipa.dk

Kompetencer: Master, belysningsmaster, specialmaster, maste tilbehør, fundamenter, masteindsatse, pullerter, byrum

Læs mere om Nipa ApS


Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

www.schneider-electric.dk

Kompetencer: Alarmanlæg, Antenneanlæg, Batterier, Belysning, El - og elforsynings produkter, El anlæg, El- og styretavler, El-installation, Elektriske isolationssystemer, Elektromotorer, Generatorer, Elektronikmontage, Elektronikudvikling, Elforsyningsprodukter, Energibesparelser, Energiprojekter, Energisektor - service og vedligehold, EX-udstyr, Flugtvejsarmaturer, Frekvensomformere, Installationsmateriel, Invertere, Ladere, Omformere, strømforsyninger, Kabel- og rørgennemføringer, Kabelrør, Kabelskabe, Kabinetter, Kabler, Koblingskabe, Luftledningsmateriel, Målere, måleinstrumenter, Montage, Muffer, Projektering af energianlæg, Relæer, Samtaleanlæg, Sikkerhedsbelysning, Sikringer, Styringer, Teknisk dokumentation, Tele og svagstrøm, Transformere, Transformerstationer

Læs mere om Schneider Electric Danmark A/S


Urban Elements

Strøvej 38
3320 Skævinge, Danmark
Tlf.: 48 28 80 99
E-mail: info@urban-elements.dk

www.urban-elements.dk

Kompetencer: Belysningsmaster, master, affaldsbeholdere, askebægre, belysning, betoninventar, cykelinventar, grill, højsikret byrumsinventar, overdækninger, plantekummer, stativer, riste, pullerter, spærrebomme, siddemøbler, solsejl, sejldugsløsninger

Læs mere om Urban Elements


Vink Moulding

Møgelhøj 13
8520 Lystrup
Tlf.: 86 22 16 88
E-mail: info@vinkmoulding.dk

www.vinkmoulding.dk

Kompetencer: Sprøjtestøbning, vakuumformning, bearbejdning, sparring omkring produkt/-udvikling og design, innovative løsninger (kombination sprøjt/vakuum/CNC), hurtige og agil (fleksibel), store emner, små serier, standardprogram af SEL-lamper og emballeringsmateriale, specielt sprøjtestøbning, teknisk plast, høj automatisering, specielt vakuumformning, klare emner, kraftige emner

Læs mere om Vink Moulding


reEL-installation

Arnold Nielsens Boulevard 66A
2650 Hvidovre
Tlf.: 70 25 00 73
E-mail: kontakt@reel-installation.dk

www.reel-installation.dk

Kompetencer: El-tavler, el-syn, datainstallationer, kontorinstallationer, belysning, flugtvejsbelysning, panikbelysning, intelligente bygningsinstallationer, ABA automatisk brandalarmer, fejlfinding, ladestik hybrid og elbiler, ITV overvågning, El-sikkerhedsattest

Læs mere om reEL-installation


Schneider Electric – ​Nyt sortiment af projektører og belysning til vægge og facader


06.nov 2019


Mureva fra Schneider Electric er belysning i særdeles høj og vejrbestandig kvalitet

Schneider Electric introducerer Mureva - en ny serie lamper til professionel brug. Sortimentet omfatter lamper til væg- og facadebelysning samt kraftige projektører til ethvert udendørs behov.

Mureva-serien skiller sig ud med høj kvalitet, æstetisk, slankt design i antracitgrå, frostet frontglas og IP65-kapsling, der gør, at lamperne tåler al slags vejr og temperaturer fra -30 til +45 grader celsius.

Mureva væg- og facadebelysning fås med og uden sensor til automatisk tænd/sluk, med lys i enten 4000 eller 6500 K farvetemperatur og i fire varianter: 20W/2000 lumen, 30W/3000 lumen, 50W/5000 lumen og 100W/10000 lumen.

De endnu kraftigere Mureva projektører fås i tre varianter, som alle leverer lys i 6500 K: 150W/15.000 lumen, 200W/20.000 lumen og 300W/30.000 lumen

Fælles for hele sortimentet er en lavt placeret bøjle, som gør det nemt at montere lampen.

Mureva belysning kan købes hos grossister og i byggemarkeder nu.


Lemvigh-Müller A/S – Odense idrætspark er et vaskeægte belysningseventyr
Tiden var knap og kravene ekstremt høje, da belysningen i idrætsparken i den fynske hovedstad skulle udskiftes. Fx skulle ishallernes LED-armaturer have RGB-styring, være velegnede til tv-transmission og kunne tåle flyvske pucke, men godt samarbejde fik det hele til at falde i hak

”Belysningen til Odense Idrætspark er et af de projekter, vi har været involveret i, der har fungeret allerbedst set ud fra et udførelseskriterium. Samtidig er det også et af de mest unikke. Det er noget, vi er rigtig stolte af”.

Sådan siger Peter Møller-Bertram, afdelingsleder hos el-installatøren AllTek, der i foråret 2016 vandt entreprisen med installation af ny LED-belysning i Odense Idrætspark. Entreprisen blev budt ud som en del af Odense Kommunes energioptimeringsprojekt ’Energy Lean’, der har til formål at nedbringe CO2-udslippet fra kommunens bygninger – fra børneinstitutioner til skoler, kulturhuse, museer, kontorer og sportsanlæg.

Stram tidsplan uden elastik
Det er ret utroligt, at Odense Idrætspark er endt med at toppe AllTeks liste over bedste projekter, for der var mange udfordringer undervejs, og det kunne så nemt have gået så grueligt galt. Men projektet er et ægte belysningseventyr, og den slags ender som bekendt altid lykkeligt.

En udfordring var, at tidsplanen var uhyre stram - og uden elastik. En anden at der blev stillet meget høje krav til bl.a. belysningsstyrker og belysningens regelmæssighed og jævnhed. Og så var det et temmelig omfattende projekt med udskiftning af belysningen i to ishaller, tre idrætshaller, en cykelarena samt gangarealer, depotrum mv.

Flimmerfjernsyn forbudt
Store sportsbegivenheder fortjener god fjernsynsdækning, og det var et krav fra idrætsparkens side, at den nye belysning skulle være velegnet til tv-transmission. Det kræver høj regelmæssighed i belysningen og et minimum af flicker, så de levende billeder ikke flimrer. Det stillede særlige krav til komponenterne i LED-armaturerne og affødte mange beregninger undervejs – og masser af kommunikation mellem Rambøll, som var rådgiver på projektet, belysningsproducenten Riegens, TV2 og AllTek.

Glem alt om standardarmaturer
I armaturerne til de to ishaller skulle der integreres RGB-styring. Fra idrætsparkens side ønskede man nemlig at skabe lysscenarier i farver – som en ekstra stemningsgiver til ishockeykampe og skøjtestævner. Herudover skulle armaturerne i ishallerne være af en støbning, så de kunne klare flyvske pucke.

Den slags henter man ikke lige ned fra hylderne hos nærmeste grossist. Faktisk fandtes armaturerne slet ikke som LED, så de skulle først udvikles og produceres af Riegens. I alt var der tre måneder til hele forløbet med at få projekteret, produceret og installeret belysningen i ishallerne, og det lagde et vist pres på de involverede, ikke mindst AllTek.

Blinkende Bulldogs
”Isen blev pillet af i seks uger, og det var den tid, vi havde til at tage den gamle belysning ned og sætte den nye op. Hvis tidsplanen skred, og vi ikke kunne aflevere til sæsonstart, ville projektet blive rykket et år. Man kan jo ikke udskifte belysningen, mens der bliver spillet kampe på isen, og man kan heller ikke lukke hallerne for brugerne, for det koster rigtig mange penge i tabt indtjening”, siger Peter Møller-Bertram.

Men det lykkedes altså at blive færdig, inden sæsonen gik i gang. Og i dag kan idrætsparken bryste sig af at have Nordeuropas første ishockeyhal med RGB-belysning. Det farvede lys er en fast del af ishockeyklubben Odense Bulldogs kampe – fx blinker klubbens signaturfarver, rødt og grønt, når der bliver scoret mål.

Tillid mellem tre parter
Spørger man Peter Møller-Bertram, så ligger en stor del af nøglen til belysningsprojektets succes i det gode samarbejde mellem AllTek som installatør, Lemvigh-Müller som leverandør og Riegens som producent. Han fortæller, at de kender hinanden godt fra tidligere projekter, og at der er stor gensidig tillid alle tre parter imellem. Samtidig var der fra alles side fuld forståelse for, at tidsplanen ikke måtte skride, og at hurtighed var afgørende, siger han:

”Lemvigh-Müller stillede tre containere til rådighed på projektpladsen, så vi havde nem og hurtig adgang til armaturer og el-materiel, og hvis jeg havde brug for en pris, fik jeg den af Claus Hansen fra Lemvigh-Müller med et knips med fingrene. Og da der var nogle ophængsbeslag, som ikke fungerede, da vi skulle montere dem i ishallen, kom Riegens forbi med det samme og hjalp med en løsning”.

Hurtighed frem for alt
Normalt går dialogen mellem AllTek og Riegens gennem Lemvigh-Müller, men på dette projekt var der en del direkte kontakt mellem installatøren og producenten:

”Hvis Claus vurderede, at vi kunne løse tingene hurtigere direkte med Riegens, så gjorde vi det. At det kunne lade sig gøre, er udtryk for at der netop er stor gensidig tillid i samarbejdet. Det er helt uvurderligt, ikke mindst i projekter som dette, der kræver en ekstraordinær indsats i forhold til at nå deadlines”.

Projektfakta: Odense Idrætspark
I forbindelse med energioptimeringsprojektet Energy Lean i Odense Kommune, er belysningen i idrætsparkens haller blevet skiftet ud med ny energieffektiv belysning.

Bygherre: Odense Kommune
Rådgiver og lysdesigner: Rambøll
El-installatør: AllTek
Belysningsproducent: Riegens
Belysningsleverandør: Lemvigh-Müller
Lysstyring: Vanpee
Belysningsløsningen: Grundbelysningen i hele projektet er Riegens Corex Sport, som er udviklet i to basisversioner. Til Ishal 1 er der udviklet en IP65-version med RGB – fuldt DALI-dæmpbare og flicker free.
Til de øvrige haller anvendes Corex Sport uden RGB. Begge versioner har 210W, 25.000 lumen, 4.000 kelvin og vandalklasse IK09.
Til cykelbanen anvendes en speciel asymmetrisk version for at opnå optimal belysning af banen.
Til gangarealer, depotrum mv. er anvendt Plash44 LED, 18W og 25W, 4.000 kelvin.

Træningslyset i ishal 1 lå tidligere på 300 lux, i dag ligger det på 350-500 lux. I forbindelse med tv-transmission kan belysningsstyrken komme op på ca. 1.300 lux på gulvet og 1.000 lux vertikalt. Generelt for alle haller er der opnået flere lux med et lavere wattforbrug


Lemvigh-Müller – Unikke armaturer til Dokk1 blev skabt i takt med byggeriet
Et prestigebyggeri som Dokk1 kalder næsten på specialbelysning. Hovedparten af belysningen er da også specialfremstillet. Parkeringsområdets armaturer findes ikke andre steder, men er produceret særlig til Dokk1 – mens byggeriet skred frem

I en arkitekturanmeldelse bliver Dokk1 kaldt for ”velfærdsarkitekturens svar på Versailles-slottet”. Der er da heller ikke tvivl om, at prestigebyggeriet på havnen i Aarhus, som bl.a. rummer Skandinaviens største folkebibliotek, er et arkitektonisk overflødighedshorn af rum og funktioner. Og bygningen bliver brugt – siden åbningen i juni 2015 har der været over 2 mio. besøgende.

Hvad skaber sådan en succes? Det gør blandt andet belysningen! I magasinet LYS skriver Schmidt Hammer Lassen Architects, der er arkitekterne bag, i hvert fald, at ”belysningen af Dokk1 er af stor betydning for husets arkitektoniske succes”.

Alt andet end standard
Det er Lemvigh-Müller, som har leveret størstedelen af belysningen til Dokk1 - og det har været en opgave lidt ud over det sædvanlige. Blandt andet fordi hovedparten af belysningen er specialfremstillet, og det gælder både linjelys, punktlys og lyset til parkeringsområdet, som er en historie for sig. Det fortæller Preben Clemmensen, som er belysningstekniker i Lemvigh-Müller:

”Alle linjearmaturer i byggeriet er i speciallængder. Ser man på punktlyset, så er der fx sorte lofter i strækmetal med downlights, der sidder i specialfremstillede sorte montagesvøb, hvilket får det til at se ud som om, armaturerne er integreret i lofterne. Og til parkeringsområdet har vi leveret nogle store, runde armaturer med opalafskærmning, som er udviklet og produceret specielt til Dokk1, og som altså ikke findes andre steder”.

Kontrakt på ikke-eksisterende armaturer
Preben Clemmensen fortæller, at armaturerne i parkeringsområdet ikke var færdigudviklede, da Lemvigh-Müller fik opgaven med at levere belysningen til Dokk1:

”Bygherren og rådgiverne vidste, hvad de ville have - men vi vidste ikke med sikkerhed, om det kunne lade sig gøre, for armaturerne fandtes kun som skitser, da vi skrev kontrakten under. Så mens der blev bygget, arbejdede vi sammen med Riegens om at få udviklet og produceret armaturerne. Det gav nogle lidt stramme leveringsterminer, men vi fik det løst”, siger Preben Clemmensen og fortæller, at der blev produceret to-tre prøvearmaturer, før man fandt frem til den helt rigtige løsning.

Sikkerhed og skrammer i lakken
De unikke, runde armaturer er ikke det eneste, der gør parkeringsområdet til noget helt særligt. Dokk1 har et fuldautomatisk, underjordisk p-anlæg med plads til 1.000 biler – og det er det største anlæg af sin slags i Europa. Man kører sin bil ind i en bås, stiger ud, og så bliver den sendt ned under jorden, hvor den står sikkert opbevaret, til man skal bruge den igen.

I den indledende projekteringsfase blev der bygget 1:1 mock-ups af dele af byggeriet – og det gjaldt blandt andet parkeringsbåsen, hvor det var vigtigt at teste lyssætningen nøje af. Bilerne bliver nemlig fotograferet i forbindelse med parkeringen for at dokumentere evt. skrammer i lakken og undgå efterfølgende stridigheder. Det er noget, der kræver et højt lysniveau. Herudover er der også en række sikkerhedskrav, som belysningen i parkeringsområdet skal overholde, og som også blev testet, fortæller Preben Clemmensen og siger:

”Det er et område med blandet trafik – der er både bløde trafikanter, biler, og letbanen kører også igennem. Det betyder, at kravene til lysniveauet er høje – der skal forholdsvis meget lys til at gøre det sikkert”.

Kompromisløshed – fra skitse til slutresultat
Som det skinner igennem, er belysningen i Dokk1 resultatet af et meget grundigt forarbejde. Lemvigh-Müller deltog aktivt i den indledende projekteringsfase og fungerede gennem hele projektet som et bindeled mellem entreprenøren Bravida på den ene side og belysningsproducenterne på den anden side:

”Bygherren og rådgiveren har stillet meget høje krav til belysningen, både med hensyn til æstetisk udtryk og funktion, og de har også været meget specifikke omkring deres krav og ønsker. Vores opgave har været at ’oversætte’ de krav og ønsker til konkrete produkter løsninger og videreformidle det til producenterne”, siger Preben Clemmensen.

Præcise leverancer efter Toyota-modellen
Ud over rollen som bindeled har Lemvigh-Müller som belysningsleverandør styret leverancerne til byggepladsen – en logistikopgave som også var ud over det sædvanlige. En ting er at levere belysning, noget andet er at levere det til en byggeplads midt i Aarhus, hvor der er begrænset opbevaringsplads, hvor mange hundrede håndværkere har deres daglige gang, og hvor der bliver opført et kompliceret byggeri med en letbane, der bogstavelig talt kører gennem huset:

”Man kunne ikke bare køre ind på byggepladsen med sin lastbil og aflevere sin leverance. Det skulle aftales og koordineres meget nøje. Vi oplagrede belysningsprodukterne og leverede i takt med byggeriet efter ’Toyota-modellen’ med rette mængde i rette tid”, siger Preben Clemmensen


Lemvigh-Müller – Ridecenter får belysning med wauw-effekt
Der er ikke sparet på noget i et nyt midtsjællandsk ridecenter. Prikken over det eksklusive ’i’ er belysningen, som både er elegant og energivenlig – og med til at øge sikkerheden for heste og ryttere

”Belysningen skal få dig til at sige ’wauw’, når du træder indenfor”.  Sådan siger projektleder og energivejleder Jonas Thun Nielsen fra KL-Teknik. Han er ansvarlig for belysningsentreprisen i et nyt ridecenter, der opføres som en del af stutteriet og landbruget Slangerupgaard ved Haraldsted Sø på Midtsjælland.
Wauw-effekten er et gennemgående træk i det nye byggeri, som blandt andet indrettes med ridebane med internationale mål, topmoderne stald og et stort, lyst loungeområde. Der er hverken sparet på materialer, udstyr eller finish, fortæller bygherren og ejeren Alex Buchardt Pedersen og siger:  

”Vi holder en meget høj kvalitet i hele projektet. Det bliver et eksklusivt træningscenter, hvor seriøse dressurryttere har adgang til alle de faciliteter, de har brug for. Der kommer også en wellness-afdeling med solarium, spa, skridtbånd og ’walker’ til hestene og med tilknyttet dyrlæge og massør”.

Lyset løfter helhedsoplevelsen
Uanset hvor højt kvalitetsbarren er sat, så er belysningen helt afgørende for helhedsoplevelsen af det nye byggeri, pointerer Jonas Thun Nielsen:  

”Et grimt lysarmatur kan få selv den smukkeste indretning til at falde til jorden. Belysningen skal passe sammen med farver, materialer og møblement, armaturerne skal have den rigtige placering i rummet, og de skal give det rigtige lys - kunsten er at få belysningen til at binde hele bygningen sammen.”

Gennemført stilrent udtryk
Han fortæller, at belysningen til det nye ridecenter netop er designet til at skabe sammenhæng mellem bygningens forskellige rum og sikre et gennemført elegant og stilrent udtryk. For eksempel bliver der brugt den samme armaturtype i stald og ridehal, bare i forskellige størrelser, og generelt bliver der brugt meget få armaturtyper i bygningen, ligesom alle armaturer er hvide eller i aluminium.

 Belysningen i hestenes wellness-afdeling er et eksempel på den stilrene elegance. De indbyggede armaturer ligner næsten glorier med deres lysende kant, noget der også blødgør overgangen mellem loft og belysning og har en positiv effekt på brugernes velbefindende og oplevelse af rummet.

Sikkert lys til heste og ryttere
Belysningsløsningen har også fokus på sikkerhed – for både dyr og mennesker. I ridehallen er det afgørende, at ryttere og heste kan orientere sig, så for at undgå skygger og mørke hjørner, er armaturerne monteret, så lyset er så jævnt som muligt. I stalden er der fokus på at sikre, at hestene kan tilses ordentligt, og at der også er ordentligt lys til staldarbejdet, fortæller Jonas Thun Nielsen og siger:    

”Både i ridehallen og stalden kan armaturerne dæmpes, så man kan skabe lige nøjagtig det lysniveau, der er brug for. Det kan være, man har en træningssituation uden publikum, hvor man ønsker fuld belysning på ridebanen, men hvor det ikke er nødvendigt med lys på tribunerne. Eller at man skal hente en enkelt ting i stalden og ikke ønsker at tænde hele baduljen. Der er dog ikke fuldautomatisk lysstyring, for bygningen har store vinduespartier, og der skal kunne gå en sky for solen, uden at lyset på ridebanen ændrer sig og risikerer at skabe uhensigtsmæssige situationer for heste og ryttere”.

Ny vej oplyses af speciallakerede master
Slangerupgaard er ikke kun blevet udvidet med nye bygninger – der er også blevet anlagt en ny vej ind til herlighederne, og også her er der gjort noget ekstra ud af belysningen. Langs vejen, i hver sin side, er opsat speciallakerede sorte designmaster med moderne LED-lygtehoveder. Lygterne giver et flot indirekte lys og er forsynet med 8-timers natsænkning, hvor lyset dæmpes til 50 pct., så der opretholdes et godt orienteringslys, men anvendes et minimum af energi i døgnets stille timer Lygterne udgør sammen med vægmonterede armaturer udendørsbelysningen på hele området.

Billig i drift
Ridecentre har typisk et højt el- og energiforbrug. For at spare på energien og få så miljøvenlig en løsning som muligt, er der valgt LED-belysning til hele projektet.

”Udover at man sparer energi, er der også en besparelse på driften. LED har typisk en brændetid på minimum 50.000 timer, hvor et almindeligt lysstofrør har langt færre brændetimer”, siger Jonas Thun Nielsen og fortæller, at et almindeligt lysstofrør har en brændetid på cirka 10.000 timer.

Ser man på den udendørsbelysning, der er valgt til Slangerupgaard, så har både masterne og de væghængte armaturer hele 100.000 brændetimer.  

God sparring med Lemvigh-Müller
Det er Lemvigh-Müller, som leverer belysningen til ridecentret. Jonas Thun Nielsen har fået god, faglig sparring fra Lemvigh-Müllers belysningsfolk undervejs i projektet, fortæller han. Han har skullet jonglere mellem bygherrens høje kvalitetskrav, gældende standarder og lovkrav – og hvad der rent praktisk har kunnet lade sig gøre i forhold til bygningskonstruktionerne.

”Der har løbende været ændringer i projektet, blandt andet af loft og vinduespartier, så der været meget dialog frem og tilbage.  Her har det været godt at kunne ringe til Lemvigh-Müller og krydstjekke, om ændringer i monteringshøjderne ville give problemer med skygge”, siger Jonas Thun Nielsen, der ser spændt frem til slutresultatet:

”Jeg glæder mig til, at de sidste lamper er monteret, og jeg kan tænde lyset og opleve bygningen med alle dens detaljer – malerens flotte arbejde, de nypolerede vinduer og den fint snedkererede bar i loungeområdet. Det er den wauw-effekt, det hele handler om”.


Lemvigh-Müller A/S – Skolehjem får belysning af høj klasse
I Valby er en ældre kontorejendom blevet omdannet til et skolehjem for 123 unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse. Kravene til den nye belysning var meget høje – godt håndværk er nemlig dét, de unge vil have

Når unge fra provinsen skal på skole i København som en del af deres erhvervsuddannelse, kan de bo på Håndværker Skolehjemmet på Ramsingvej i Valby. Og her bor de godt! Skolehjemmet er indrettet i en kontorejendom fra 1974, men selvom rammerne er af ældre dato, er alt alligevel nyt. Bygningen er nemlig blevet gennemgribende renoveret, og der er blandt andet blevet etableret en ny, total belysningsløsning.

Dén har der været høje krav til fra bygherrens side. Ud over at belysningsløsningen skulle være funktionel og robust, skulle den også have et æstetisk udtryk, som hjemmets beboere ville føle sig godt tilpas i.Men hvad er det egentlig, de unge vil have? De vil da have godt håndværk! Eller som Jette Bjerre, leder af Håndværker Skolehjemmet, udtrykker det:

”Vores beboere er unge mennesker under erhvervsmæssig uddannelse, så de ved noget om, hvad godt håndværk er. Så ud over, at selve udtrykket skulle matche en ung målgruppe, så skulle belysningen også repræsentere en løsning af høj klasse”.

Glem alt om standardløsninger
Derfor satte arkitekt- og ingeniørvirksomheden AI, som har rådgivet om og udarbejdet kravspecifikationer til belysningsløsningen, da også barren meget højt. Målet var at skabe en arkitektonisk gennemtænkt kvalitetsløsning med et æstetisk udtryk, som matcher bygningens rå installationsmiljø.

Resultatet, nu hvor skolehjemmet står færdigt, er blevet en integreret løsning, hvor installationerne i udstrakt grad er indbygget som en del af loftet og de øvrige bygningselementer. Det er ikke noget, der har kunnet lade sig gøre med standardprodukter, fortæller el-ingeniør Michael Vesterager fra AI og siger:  

”Der er stort set ikke noget, som er standard – det er for eksempel ikke hver dag, man får mulighed for at lave et meget stort kvadratisk armatur i en trappeopgang, og installationsmæssigt er det heller ikke helt trivielt at indbygge et armatur i en gipsfrise”.
 
Godt samarbejde med grossisten
Når man ikke kan ty til standardprodukter og -løsninger, er samarbejdet mellem rådgiverne, der sidder med kravspecifikationerne, og grossisten der skal levere belysningen, ekstra vigtigt. AI har da også i løbet af projekteringsfasen været i tæt dialog med Lemvigh-Müller:

”Sammen med Lemvigh-Müllers belysningskonsulent fandt vi frem til de produkter og løsninger, der kunne indfri de krav, vi havde. For os er det meget vigtigt, at de løsningsforslag, vi udarbejder, rent faktisk også kan implementeres, og det sikrer man ved et tæt samarbejde med grossisten og derigennem producenten”, siger Michael Vesterager.

Han fortæller, at en af udfordringerne i projektet har været at imødekomme kravene til blænding, farvegengivelse samt MacAdam-værdierne, som definerer, hvor stor variationen i lysets farvetemperatur må være:

”Vi sætter højere lysniveauer, end man normalt gør, fordi standardernes minimumskrav efter vores mening ikke giver brugerne den nødvendige komfort. For at undgå blænding fik vi lavet armaturerne længere, så arealet på lysfladen er større, og lysniveauet er droslet ned. Vi har kørt armaturerne i nogle rigtig lange længder i det her projekt”.

En spændende installationsopgave
Selv installationen blev udført af GBK Teknik, der har samarbejdet med Lemvigh-Müller gennem mange år:

”Lemvigh-Müller bød ind med den bedste pris og har udført et kæmpe arbejde med at finde frem til de produkter, der kunne matche de høje krav,” siger Benny Nielsen, elinstallatør hos GBK Teknik.

Også han fremhæver kravene til MacAdam som et af de områder, hvor det har været vigtigt at kunne trække på Lemvigh-Müllers belysningskonsulenter for at få yderligere dokumentation fra producenten og finde frem til de rigtige tilpasninger. Herudover har der også været andre funktionelle krav, som har kastet specialtilpasninger af sig, fortæller han. For eksempel er der blevet monteret specielt tætte gummibånd omkring armaturerne i køkkenet, så de er mere rengøringsvenlige. Der er også lavet specielle opalafskærmninger til armaturerne i badeværelserne for at imødekomme projektets skrappe krav til armaturets lumen pr. watt og samtidig undgå blænding. Han er mere end tilfreds med resultatet, der altså er blevet alt andet end standard:

”Det har været en både spændende og udfordrende opgave på grund af de mange tilpasninger, som har været nødvendige for at få armaturerne passet ind i loftsmodulerne. Resultatet er blevet et look, der på en og samme tid er både råt og forfinet.”

De unge kan selv styre lyset
For bygherren har det været vigtigt, at beboerne på Håndværker Skolehjemmet føler sig godt tilpas i det daglige. Belysningen er en vigtig del af det – og det er muligheden for at kunne styre lysniveauet også. Derfor er der intelligent lysstyring i stort set alle rum undtagen badeværelserne – med mulighed for manuel overstyring i værelserne og de fleste andre rum, så de unge netop selv kan skabe lige præcis det niveau af lys, som de føler sig allerbedst tilpas i. Også lederen af skolehjemmet erklærer sig meget tilfreds med belysningen:

”Vi har fået en rigtig god belysningsløsning, og vores beboere synes, det er rart og hyggeligt at være her. Det er simpelthen blevet et hus, de gerne vil bo i,” siger Jette Bjerre


DS – Danske belysningsnormer må vige for europæiske med det nye bygningsreglement
Som en konsekvens af det nye bygningsreglement BR15 erstattes alle de danske belysningsstandarder af europæiske

På længere sigt kan dette blive en fordel ikke kun for danske producenter, men også for brugerne, mener Dansk Center for Lys. Og Danmark har gode muligheder for at få indflydelse på europæisk plan.

Med det nye Bygningsreglement er de danske belysningsstandarder, DS 700-serien, blevet erstattet af den europæiske norm DS/EN 12464. De europæiske og de danske standarder, der stiller krav til belysning af indendørs arbejdspladser, ligner hinanden meget, men der er også forskelle. For de danske bygherrer betyder det et nyt projekteringsgrundlag i Danmark.

Ifølge Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys, har danske interessenter gode muligheder for at få indflydelse på den europæiske standard DS/EN 12464-1 Lys og belysning - belysning ved arbejdspladser, der netop nu står over for en revision.

- Vi har her en chance for at påvirke med danske interesser på europæisk plan. Jeg har ikke tidligere optrådt særligt meget i europæiske sammenhænge, og jeg må sige, at jeg er positivt overrasket over, at et lille land som Danmark har så stor indflydelse. Det er interessant, at vi kan påvirke med vores særlige danske kompetencer og viden. Det er dét, vi bringer i spil på europæisk plan, og dermed sikrer dansk indflydelse til gavn for såvel brugerne som producenterne.


Flash Light – Naturlig belysning giver kæmpe plantevæg liv
Et konferenceområde i Comwell Conference Center Copenhagen har fået nyt liv med en 100 m2 stor plantevæg, der stiller ganske særlige krav til belysningen.

I stedet for en grå og trist væg er der nu skabt et levende og grønt miljø til inspiration og glæde for både gæster og personale

Grønt miljø er omdrejningspunktet for det nye loungeområde i Comwell Conference Center Copenhagen, hvor levende plantevægge og nøje udvalgt belysning er med til at skabe iøjnefaldende omgivelser, der inspirerer og glæder såvel konferencecentrets gæster som personalet.

Og det er netop belysningen, der er leveret af belysningsspecialisten Flash Light A/S, som har fået det grønne i spil på den helt rigtige måde. Den smukke plantevæg strækker sig over 100 m2 og pryder ydervæggene på konferencesalen. For at planterne kunne komme til sin ret og skabe det livfyldte og grønne udtryk, som Comwell Conference Center Copenhagen ønskede, var valget af belysning afgørende.
- Belysning af planter er særlig komplekst, da det er vigtigt, at lyset kompletterer planternes farver, så man bevarer det levende udtryk. Ellers kommer det hurtigt til at se unaturligt ud, og så falder ideen med at skabe liv jo noget til jorden, forklarer afdelingschef Jan Hoff-Hansen fra Kemp & Lauritzen, der har stået for belysningsdelen af entreprisen.

Korrekt belysning skaber liv
Spotlamperne, som er model DL-8400 fra Flash Light A/S, er monteret med cirka halvanden meters mellemrum hele vejen langs den store plantevæg. Der er tale om en kraftig metalhalogen-indbygningslampe med en kipvinkel på 60 grader. Det betyder, at lamperne er skjult og dermed ikke stjæler fokus fra væggen.
- God plantebelysning er samtidig en udfordring, idet de kræver et højt lysniveau på 1000 lux. Hos Flash Light fandt vi et særligt halogenspot, som var velegnet til opgaven. Lamperne både stor lysstyrke og høj farvegengivelse, hvilket får belysningen til at se naturlig ud og giver plantevæggen liv, siger Jan Hoff-Hansen.

Den valgte lyskilde har en høj farvegengivelse, så den grønne farve på væggen bliver mere livlig, og så har den en levetid på omkring 10.000 timer. Lysstyrken er 150 W.

Grønt er et gennemgående tema
Den grønne udsmykning er et gennemgående tema både i Comwell Conference Center Copenhagen og AC Hotel Bella Sky-hotellet, hvor planter og træer dekorerer rummene for at skabe et livligt miljø og sætte fokus på bæredygtighed.

Med færdiggørelsen af det topmoderne AC Hotel Bella Sky trængte Nordens største konference-, udstillings- og messecenter til et løft, der kunne få det op på niveau med hotellet. Den seneste større renovering af centeret fandt sted i 2003, og med mange hundredetusinde besøgende hvert år var nogle af lokalerne og områderne begyndt at se en anelse slidte ud.
- Derfor investerede vi i løbet af 2014 22 mio. kroner i de faciliteter, som er de første publikum støder på og som i særdeleshed gerne må signalere centerets grønne profil, forklarer Kristian Ortving, der er Technical Director i Comwell Conference Center Copenhagen.

- Med renoveringen ville vi gerne skabe et forområde, der fanger gæsternes opmærksomhed og gør det tydeligt, at vi har stor fokus på bæredygtighed. Så det var naturligt at gøre det med en stor grøn plantevæg, der virkelig falder i øjnene og samtidig skaber en masse liv i loungen, siger Kristian Ortving.

Grøn indretning fordrer kreativitet og inspiration
Planter og belysning er ikke kun med til skabe opmærksomhed omkring konferencecentrets grønne profil. Hvor lokalerne før renoveringen mest af alt mindede om en uinspirerende omgang lunken kaffe, som adm. direktør Allan Agerholm på et tidspunkt formulerede det, skal de nye livfyldte omgivelser bidrage til at skabe kreativitet og inspiration for både gæster og medarbejdere.

Dermed er den valgte indretning og belysning med til at danne rammerne om et kreativt og inspirerende miljø, der skal give ny energi til trætte konferencegæster og fungere som konstant inspirationskilde på lange dage.


Gadebelysning kan ombygges til induktionslys for halv pris af LED-lys
Et EU-regulativ om udskiftning af lyskilder med mere miljøvenlige og energieffektive lyskilder betyder, at mange af landets kommuner skal eller er i gang med udskiftning af gadebelysningen. Ved at vælge induktionslys er der store besparelser at hente.

Gadebelysningsprojekterne andrager ofte store investeringer og har typiske tilbagebetalingstider på over 10 år. Og fordi der mange steder er investeret i nye armaturer indenfor de seneste 10 år, er det nødvendigt at holde dem i drift i op til 15 år mere.
LED-armaturer er et energimæssigt godt alternativ til de traditionelle damplamper til gadelys. Men de er dyre, har stor blændeeffekt og udokumenteret levetid, og der er et alternativ, der nemt og noget billigere kan løse det konkrete problem ift. miljø- og energibesparelser.
Dokumenteret holdbarhed på 80.000 - 100.000 timer
Induktionslys er, sammenlignet med LED, mindst ligeså teknisk velegnet. Det er en elektrodefri lyskilde, som har de fleste af fordelene fra LED, og i visse applikationer er mere effektiv og holdbar. Induktionslys har en højere lyseffektivitet, blænder ikke og har bedre farvegengivelse end LED, og er derfor meget velegnet til gade-, park- og pladsbelysning.
Holdbarheden er veldokumenteret til 80.000 - 100.000 timer, hvilket giver væsentlige besparelser på vedligeholdelsen. Den store holdbarhed gør induktionslys yderst konkurrencedygtigt ift. andre lyskilder som fx LED.
75 % af landets armaturer kan ombygges til induktionslys
"Vi har brugt en del tid på at analysere det danske marked for gadebelysning", fortæller Gorm Ellegaard Andersen fra TecPartnering. "Ud fra denne viden, samt fra konkrete projekter i udlandet, vil vi påstå, at vi ret nemt kan ombygge op til 75 % af samtlige gadearmaturer fra kviksølv, højtryksnatrium eller metalhalogen, for ned til det halve af prisen for et nyt LED armatur og samtidig sikre en besparelse på energiforbrug og vedligeholdelse på ca. 50 % over de næste 15 år".
"Tilbagebetalingstiden for et sådant projekt vil typisk være knap 5 år, hvilket altså giver en betydelig bedre forrentning ift. LED-armaturer. Det vil kunne frigøre ret betydelige midler i en kommune og strække investeringerne i nye armaturer", slutter Gorm Ellegaard Andersen.
Fordele ved induktionslys
• Meget lang levetid
• Lav vedligehold
• Op til 10 års producentgaranti
• Virkningsgrad > 0,99
• Meget høj farvegengivelse (>80 CRI)
• Ingen blænding, blødt lys
• Høj lyseffekt og flere farver 2700K - 5000K
• Fås fra 30W til 165W (svarer til 300W HiD)
• Ingen interferens
• EN/EIC testet og godkendt, CE mrk.
• Produceret i Europa
Læs mere på www.tecpartnering.dk/belysning/induktion
Veldokumenteret teknologi
Philips Lighting tog i 1991 patent på den højfrekvente induktionslampe under varemærket "QL Master", som en videreudvikling af et udløbet patent fra General Electric. I 2011 blev rettighederne til QL induktionslys overført til QL Company B.V. Selvom flere af de mest populære vej- og parkarmaturer har været solgt med induktionslys, er teknologien stadig noget mere udbredt i udlandet.
Om TecPartnering
TecPartnering er et handels- & rådgivende ingeniørfirma, med speciale i nye innovative teknologiløsninger indenfor energieffektivisering. TecPartnering er eksklusiv agent og distributør i Skandinavien af et bredt program af spændingsregulatorer og højeffektive lysarmaturer fra anerkendte leverandører. Siden 2013 repræsenterer TecPartnering hollandske QL Company B.V. (tidl. Philips Lighting) og salg/distribution af deres program af induktionslys i Danmark.
Yderligere information
Gorm Ellegaard Andersen, mobil: +45 21 84 37 15, gea@tecpartnering.dk
Morten Nyholm Jensen, mobil: +45 21 24 24 54, mny@tecpartnering.dk,
TecPartnering Aps, Dronninggårds Allé 68, 2840 Holte, www.tecpartnering og www.teledata.dk


Udendørsbelysning, der holder
Mange har udfordringer med udendørsbelysnings holdbarhed i hårde brugsmiljøer. Hos Hvidbjerg Strand Feriepark har man imidlertid erfaret, at bestandighed ikke behøver være et problem, hvis blot der benyttes produkter i tilstrækkelig høj kvalitet.

Udendørsbelysning, der holder

Mange har udfordringer med udendørsbelysnings holdbarhed i hårde brugsmiljøer. Hos Hvidbjerg Strand Feriepark har man imidlertid erfaret, at bestandighed ikke behøver være et problem, hvis blot der benyttes produkter i tilstrækkelig høj kvalitet.

I samarbejde med bygherrerådgiver Keld Hansen fra Ide og Design har Lumiere leveret et komplet uden- og indendørs belysningskoncept til wellnesscentret i Hvidbjerg Strand Feriepark ved Blåvand. Med en beliggenhed lige ud til Vesterhavet er her tale om et ekstremt brugsmiljø, hvor mange belysningsprodukter hurtigt kommer til kort - både udendørs og indendørs.

Leverancen skete i efteråret 2009 og er dermed en gammel nyhed. Alligevel fortjener projektet ifølge bygherrerådgiveren fornyet opmærksomhed nu, hvor der er gået mere end fire år. - Vi kan konstatere, at alle lamperne har holdt overraskende godt. Det hele er stadig i flot stand. Undervejs har det ikke været nødvendigt at skifte en eneste del, og intet er irret. Det er imponerende, siger han.

De helt rigtige produkter

Keld Hansen fastslår, at den imponerende bestandighed skyldes valget af de helt rigtige produkter til formålet. - Egoluce udendørslamperne er udført i det fineste og reneste rustfri stål. Var der i stedet brugt et blandingsprodukt, ville lamperne givetvis være medtagne i dag. Udfordringen med udendørsbelysning er, at hvis bare en enkelt skrue er dårlig, breder irren sig lynhurtigt til resten af lampen, forklarer han og tilføjer, at nogle af produkterne forudgående blev testet ved at installere prøvelamper.

Rådgiveren er desuden imponeret over, at også belysningen indendørs fortsat er i fin form. - Lamper i et spamiljø er udsat for ekstrem fugt, store temperaturudsving og masser af salt. De er tændt næsten i døgndrift; og når de ikke er, falder temperaturen og fugtniveauet markant. Det er alt i alt hårde odds, som kun få produkter i længden kan klare sig mod.

Høj kvalitet til den rigtige pris

Alt i alt bedømmer Keld Hansen projektet i Blåvand til topkarakter. - I første instans kom Lumiere op med nogle gode tegninger og produktforslag, som vi havde et fint samarbejde om at sammenkæde med ideerne bag projektet. Vi fik det hele til at spille med produkter i topdesign til fornuftige priser. Wellnesscentret har fået varm og stemningsfuld hyggebelysning, som passer perfekt til miljøet. I dag kan jeg så tilføje, at også kvaliteten har vist sig at være fremragende, konkluderer han.

Lumiere A/S tilbyder tusinder af belysningsprodukter til det private og det professionelle marked - dels egne produkter, dels fra belgiske Delta Light, italienske Egoluce og tyske Tobias Grau. Til kontraktmarkedet leveres løsningerne oftest i samarbejde med indretningsarkitekter og andre rådgivere, mens private kan købe Lumieres produkter direkte på www.lumiereshop.dk samt hos den lokale elinstallatør eller belysningsforretning. www.lumiere.dk