Fjernvarme
Fjernvarme
Fjernvarme – En effektiv opvarmningsmetode
Fjernvarme dækker opvarmning, hvor der er en vis afstand mellem det sted, hvor varme produceres, og der hvor den bruges. Fjernvarme har en lang tradition og en stor udbredelse i Danmark. I udlandet vil kunne ses andre installationsformer.
Fjernvarme defineres som distribution af varme gennem rør til to eller flere ejendomme med forskellige ejere. Fjernvarme er en forholdsvis ældre teknologi, hvis anvendelse er blevet mere aktuel på grund af energikriserne i 1970’erne, problemer med deponering af dagrenovation og CO2-problematikken. Ved hjælp af fjernvarmeteknologien kan man således reducere varmeproduktionens afhængighed af fossile brændsler og løse problemer i forbindelse med affaldshåndtering, byplanlægning og forurening.
Leverandører af Fjernvarme løsninger:
Danfoss Redan A/S
Linåvej 11C
8600 Silkeborg
Tlf.: 87 43 89 43
E-mail: redan@danfoss.com
Dansk Fjernvarme
Merkurvej 7
6000 Kolding
Tlf.: 76308000
E-mail: mail@danskfjernvarme.dk
ElectroCare ApS
Generatorvej 8 A
2860 Søborg
Telf: 38 34 60 10
E-mail: kbh@electrocare.dk
GEMINA TERMIX A/S
Navervej 15-17
7451 Sunds
Tlf.: 97 14 14 44
E-mail: mail@termix.dk
Pro-Pipe Norway AS
Sydagervej 3, Alslev
6800 Varde
Tlf.: 75 11 53 93
E-mail: kontakt@pro-pipe.dk
Saint-Gobain IOT Solutions
Park Allé 370
2605 Brøndby
Tlf.: +45 42127620
E-mail: Salg-iot@sgdd.dk
Mere viden om Fjernvarme:
En beskrivelse af fjernvarmeteknologien baserer sig på fjernvarmesystemets tre hoveddele: produktion, distribution og husinstallationer.
I produktionsanlæggene produceres varmen i form af varmt vand eller damp. Mange anlæg er såkaldte kraftvarmeanlæg, der producerer både elektricitet og varme. Ved den samtidige produktion øges udnyttelsen af brændslerne betragteligt, hvorved man både sparer brændsel og formindsker de miljømæssige påvirkninger af omgivelserne. Andre fjernvarmeanlæg udnytter varmen fra forbrænding af dagrenovation eller fra industrielle processer med overskudsvarme.
Fremgangsmåde
Fra produktionsanlæggene pumpes det varme vand eller dampen ud i distributionssystemet. Det er opbygget af isolerede rør, hvorved varmetabet begrænses. Danske virksomheder har gennem en årrække markeret sig stærkt som producenter af præisolerede rør. Det er fabriksfremstillede stålrør isoleret med skum og beskyttet af en kappe, der som hovedregel er fremstillet af plast. Der anvendes i almindelighed to rør: et til fremløb og et til returløb. I fremløbet fra produktionsanlægget til de bygninger, der skal opvarmes, er temperaturen af det varme vand normalt 70-120 °C. Det afkølede vand i returløbet er normalt 40-65 °C. Rørene er som regel gravet ned i jorden. Enkelte steder i verden, fx i Island, hvor man udnytter geotermisk energi til fjernvarme, benyttes kun fremløbsrør; efter varmeafgivelsen ledes vandet til havet.
Husinstallationer dimensioneres og udføres i forhold til bygningens behov for rumvarme og varmt brugsvand. Hovedbestanddelene i en husinstallation er varmeveksler, varmemåler, trykstyringsventiler og andre reguleringsventiler.
I Danmark anvendes både direkte og indirekte systemer
Fælles for dem er, at det varme brugsvand opvarmes via en varmtvandsbeholder eller varmeveksler, således at man ikke risikerer at blande fjernvarmevand med brugsvand. I de direkte systemer løber det opvarmede vand fra produktionsanlæggene og distributionssystemet direkte i forbrugerens radiatorer, mens det i de indirekte systemer løber gennem en varmeveksler, hvor varmen afgives til husets eget varmtvandssystem, som da må forsynes med cirkulationspumpe.
Vejen til grøn og billigere fjernvarme er endelig banet
Christiansborg har i dag besluttet at afskaffe prisloftet på udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmen, efter at Dansk Fjernvarme i flere år har kritiseret prisloftet for at stoppe gode og grønne overskudsvarmeprojekter i fjernvarmeproduktionen. “Endelig” siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen – Jesper Voldgaard
Dansk Fjernvarme - Udskældte regler, der begrænser effektiv brug af overskudsvarme, bliver med ny politisk aftale nu kasseret. Det skaber stor begejstring i energisektoren, der ser frem til at kunne levere mere grøn og billigere varme til fjernvarmekunderne.
Forligskredsen bag aftalen om øget udnyttelse af overskudsvarme fra 2018 er endelig nået til enighed om at afskaffe det udskældte prisloft på udnyttelse af overskudsvarme. Et prisloft, der skabte stor usikkerhed, og som hindrede gode, grønne overskudsvarmeprojekter i blandt andet industrien og hos datacentre. Overskudsvarme som kunne udfase fossil energi eller reducere brugen af biomasse i fjernvarmeproduktionen.
Men med afskaffelsen af prisloftet er fjernvarmeselskaberne og industrien nu sat fri til at kunne investere i at udnytte overskudsvarme. Det betyder, at fjernvarmen ude i de danske hjem mange steder bliver både mere grøn og oftest også billigere.
- Endelig! Endelig kan vi levere endnu mere grøn og billig varme til de danske fjernvarmeforbrugere. Fornuften har sejret, og vi kan indfri det store potentiale, der ligger i at udnytte overskudsvarme rundt om i hele landet. Det er en stor sejr for det grønne Danmark, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for alle landets fjernvarmeselskaber.
Potentialet i at udnytte overskudsvarme er meget stort. En fjerdedel af al fjernvarmeproduktion vil kunne produceres af overskudsvarme. Det svarer til cirka 500.000 boligers forbrug ud af landets knap 2 millioner husstande, der får fjernvarme. Men i dag er det alene varme svarende til cirka 65.000 danske husejeres forbrug, der kommer fra overskudsvarme.
- Der ligger gode projekter i skuffen rundt om i landet, som venter på denne dag, hvor det igen bliver muligt at udnytte energien effektivt. Mange steder vil det udfase fossil energi som eksempelvis naturgas. Andre steder vil det reducere brugen af biomasse. Men uanset hvad vil det give energiselskaberne flere kort at spille med og dermed styrke vores forsyningssikkerhed, siger Kim Mortensen.
Klar til at gå i gang
Netop fordi hele energisektoren og industrien har ventet på denne nyhed i årevis, ligger der en række flyveklare overskudsvarmeprojekter, der blot skal støves af, inden de kan gøres til virkelighed.
- Sammen med en lang række aktører har vi kæmpet i nu flere år for at italesætte, hvilken barriere prisloftet på overskudsvarme har været for at gøre fjernvarmen både mere grøn og også billigere. Nu får fjernvarmeselskaberne adgang til en billig og nogle steder gratis, grøn ressource. Der er derfor stor grund til at rose både politikerne samt de aktører og organisationer, der har arbejdet for at få afskaffet prisloftet, siger Kim Mortensen.
Fjernvarme Fyn: Nu trækker vi i arbejdstøjet
Hos Fjernvarme Fyn er nyheden om afskaffelse af prisloftet en rigtig positiv nyhed. Selskabet har et af Danmarks første store overskudsvarmeanlæg, der udnytter overskudsvarme fra et datacenter. Nu gør selskabet klar til at undersøge mulighederne for endnu mere overskudsvarmeudnyttelse.
- Afskaffelsen af prisloftet fjerner en helt unødvendig dobbeltregulering, og det vil utvivlsomt få en stor betydning for den grønne omstilling i Danmark, siger vicedirektør i Fjernvarme Fyn, Kim Winther.
- Nu trækker vi i arbejdstøjet, genbesøger vores projekter og genoptager den dialog, vi har haft med mulige samarbejdspartnere. Det vil overraske mig meget, hvis ikke vi i løbet af de kommende år ser flere overskudsvarmeprojekter begynde at pible frem – både her på Fyn og i resten af landet, fortæller Kim Winther.
Grenaa Varmeværk: Overskudsvarmeprojekt klar til at blive realiseret
I Grenaa ligger Grenaa Varmeværk og De Danske Gærfabrikker blot hundrede meter fra hinanden. De to selskaber har indgået aftale om udnyttelse af fabrikkens overskudsvarme i fjernvarmenettet, men på grund af prisloftet kunne aftalen ikke realiseres og blev i stedet lagt i skuffen. Nu er selskaberne klar til at genoptage projektet.
- Det her er en nyhed, vi har ventet på. Vi er meget glade for, at prisloftet er blevet fjernet, for det betyder, at vi og gærfabrikken kan gå i gang med samarbejdet om at etablere overskudsvarmeanlægget, siger Søren Gertsen, direktør i Grenaa Varmeværk og fortsætter:
- Helt i tråd med vores ønske om at levere en mere bæredygtig og fremtidssikret fjernvarme til vores forbrugere, vil anlægget bidrage med varme til omtrent 1.600 standardhuse og samtidig minimere vores forbrug af træflis i fjernvarmeproduktionen.
Optimer dit fjernvarmeværk med intelligent overvågning
Figuren illustrerer, hvordan driftspersonalet kan overvåge og reagere på alarmer vedrørende utilstrækkelig afkøling hos forbrugeren. Der kan opsættes en ønskede grænseværdi på evt. 40 grader, og der er mulighed for at generere en liste, som giver driftspersonalet mulighed for at kontakte forbrugerne og vejlede dem i at optimere afkølingen.
– Reducér returtemperatur og energitab
Oplever dit fjernvarmeværk høje returtemperaturer og energispild?
Saint-Gobain IOT Solutions tilbyder en komplet løsning der blandt andet omfatter den intelligent, egenudviklede softwareplatform, BD Smart Forsyning. Platformen hjælper fjernvarmeværker med at reducere varmetab, overvåge returtemperaturer og forbedre driftsøkonomien. Med vores løsning kan du hurtigt identificere energitab, optimere varmeudnyttelsen og styrke driften.
Høje returtemperaturer og ineffektiv varmeudnyttelse
Mange fjernvarmeværker oplever problemer med høje returtemperaturer fra forbrugerne, hvilket indikerer ineffektiv varmeudnyttelse i boligerne. Når varmen ikke udnyttes optimalt i hjemmene, stiger returtemperaturen, hvilket øger energiforbruget og påvirker driftsøkonomien negativt.
Saint-Gobain IOT Solutions gør det muligt at identificere og reagere på disse udfordringer – hurtigt og præcist.
Vores løsning: BD Smart Forsyning – Data og handling i Én Platform
BD Smart Forsyning er udviklet til at give dig kontinuerlig overvågning og indsigt i returtemperaturer og varmefordeling. Platformen sender dig notifikationer om ineffektive forbrugsmønstre. Når en forbruger sender en høj returtemperatur, bliver du advaret – så du kan handle og forbedre varmeudnyttelse
Overskuelig Visualisering og Klare Indsigter
Vores platform gør dataene enkel at forstå og anvende. Med intuitive grafer og diagrammer får du et klart overblik over varmefordelingen og mulige optimeringsområder i dit netværk. Platformen giver dig dermed mulighed for hurtigt at finde og handle på potentielle forbedringer.
Fordele ved BD Smart Forsyning:
- Komplet overblik over driften – Få detaljerede data om returtemperatur og varmefordeling for hver enkelt forbruger enten pr time, dag, måned eller år
- Notifikationer – Bliv advaret om ineffektivt energiforbrug og høje returtemperaturer
- Intuitive data-visualiseringer – Brugervenlige grafer og diagrammer gør komplekse data lette at forstå og handle på
- Kundeportal for forbrugere – Forbrugerne kan også følge med i deres eget varmeforbrug og optimeringsmuligheder via deres egen portal
- M.m
Fordele til Fjernvarmeværker
- Reducér energitab og driftsomkostninger
- Forbedret effektivitet og bæredygtighed
- Øget kundetilfredshed gennem proaktiv rådgivning og indsigt
Tag Kontakt
Er du klar til at forbedre driften og reducere energispild? Kontakt Saint-Gobain IOT Solutions i dag og hør mere om, hvordan BD Smart Forsyning kan optimere din drift effektivitet.
Dansk Fjernvarme – Elbaseret fjernvarme overstiger kul og olie
Bettina Vester, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Jesper Voldgaard
Eldrevet varmeproduktion i fjernvarmen overgår for første gang produktion fra kul og olie tilsammen. Også naturgassen viger for varmepumper og elkedler. Det viser tal fra Energistyrelsen.
Fjernvarmen elektrificerer i stor stil. Det understreges i Energistyrelsens seneste tal fra 2023, som nu ligger klar. For elbaseret varmeproduktion i form af store varmepumper og elkedler oversteg i 2023 for første gang den samlede varmeproduktion fra kul og olie i fjernvarmen. Mens eldrevet fjernvarme stod for 11,1 PJ, stod kul og olie for 9,5 PJ.
Tallene vækker glæde i fjernvarmeselskabernes brancheorganisation, Dansk Fjernvarme, hvor man godt er klar over, at fjernvarmeselskaberne elektrificerer.
- Det er helt tydeligt den vej, vinden blæser, siger Bettina Aagaard Vester, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme om udviklingen blandt brancheorganisationens 354 medlemmer.
- Fjernvarmen er perfekt i forhold til at udnytte den stigende fluktuerende energi i vores samfund. Når vinden blæser, solen skinner, og elprisen er lav, kan vores medlemmer tænde for elkedler og varmepumper og udnytte de lave elpriser. På den måde kan fjernvarmen lagre energien til perioder, hvor elpriserne er højere, og indtil borgerne skal bruge varmen, forklarer hun.
Energistyrelsens tal viser også, at den eldrevne varmeproduktion i 2023 oversteg varmeproduktionen fra naturgas med hele 67 procent. Hvilket igen understreger, at landets fjernvarmeselskaber bevæger sig væk fra naturgas som varmekilde og over mod elbaserede løsninger.
Fjernvarmen er i øvrigt godt på vej mod målet om 100 procent vedvarende energi i 2030. I 2023 var andelen af vedvarende energi i landets mange fjernvarmenet 78 procent.
Nyheder og Indlæg om Fjernvarme
Seneste om Fjernvarme