O-ringe

O-ringe er de mest almindelige typer af tætninger på markedet og fås både i standardstørrelser, ligesom flere firmaer tilbyder kundespecifikke o-ringe. O-ringe har den helt store fordel, at de er relativt billige, samt lette at montere. O-ringe har mange anvendelsesmuligheder. O-ringen er en såkaldt dobbeltvirkende tætning, primært beregnet til pneumatik og hydraulik.

Leverandører af og viden om o-ringe:


A/S Gunnar Haagensen

Hejrevang 6
3450 Allerød
Tlf.: +45 4817 6500
E-mail: sales@haagensenseals.com

www.haagensenseals.com

Specialiseret indenfor O-ringe, Pakninger, Formstøbte gummi emner, Koenig Expander®, Hydrauliske tætninger, Dynamiske tætnings elementer, Mekaniske tætninger & PTFE og PEEK-elementer.

Læs mere om A/S Gunnar Haagensen


AAG Aalborg Gummivarefabrik A/S

Sundsholmen 3
9400 Nørresundby
Tlf.: 98 15 80 22
E-mail: info@aag.world

web

Kompetencer: Teknisk gummi, gummidug og plader, pakninger, måtter, profiler og tætningslister, vibrationsdæmpning, plast og skum, støbte emner, gulve og underlag, staldprodukter, lim og klæb, afskærmning, beskyttelse, vulkanisering, fendere, industrislanger

Læs mere om AAG | Aalborg Gummivarefabrik A/S


Betech A/S

Vesterlundvej 4
2730 Herlev
Industrivej 29, 6740 Bramming
Tlf.: +45 4485 8100
Email: info@betech.dk

web

Betech er en specialiseret producent og leverandør af komponenter og løsninger baseret på polymerer som gummi og silikoner, men også PTFE, TPE og PUR, grafit, aramidfibre og metal.

Vores team af produkteksperter og kundekonsulenter repræsenterer en omfattende knowhow på alle typer pakninger, gummitætninger og O-ringe, hydrauliske tætninger, akseltætninger, fleksible bælge og inddækninger, støbte emner af gummi og silikone og vibrationsdæmpere.

Improving your products™ – udtrykker essensen af vores mission: At optimere og forbedre kundernes produkter er det mål, vi altid sigter efter. Kontakt os – så giver vi solid rådgivning om polymere løsninger!

Kompetencer: Tætninger, Pakninger, Vibrationsdæmpere, O-ringe, Teknisk gummi, Formstøbt gummi, PTFE-tætninger, Bælge og beskyttere, Flangepakninger, Akseltætninger, Mekaniske akseltætninger, Hydrauliktætninger, Olietætningsringe

Læs mere om Betech A/S


LØWENER Industri ApS

Smedeland 2
2600 Glostrup
Tlf.: 43 200 300
E-mail: vl@loewener.dk

web

Kompetencer: Procesteknik, analyseudstyr, blæsersystemer, filtersystemer, flowmålere og instrumentering, niveaumålere, pumper, tætninger, vakuumsystemer, vandmålere, varmeenergimålere, afgratningsmaskiner, autogenudstyr, centralsmøring, honeudstyr, hydraulisk løfteudstyr, komponentvaskere, måleværktøj, måleudstyr, maskinværktøj, save, skæremaskiner, svejseudstyr/tråd, værkstedsudstyr, undervogn og hjul, karosseri, udsugning, ventilation, indretning, inventar, batteriteknik, kompressorer, rens og vask, OEM

Læs mere om LØWENER Industri ApS


Serman & Tipsmark A/S

Maltvej 12
9700 Brønderslev
Tlf.: 70 10 09 11
Email: info@serman-tipsmark.dk

www.serman-tipsmark.dk

Kompetencer: Akkumulatorer, Cylindre, Hydraulik og Pneumatik, Hydraulik service, Hydraulikanlæg, Hydraulikblokke, Hydraulikcylindre, Hydraulikfiltre, Hydraulikfittings, Hydraulikgear, Hydraulikkoblinger, Hydraulikmotorer, Hydraulikolier, Hydraulikpumper, Hydraulikrør, Hydraulikslanger, Hydrauliktanke, Hydraulikventiler, Hydraulikværktøj, Hydrauliske anlæg, Hydrauliske pumper, Hydrauliske ventilblokke, Højtryksanlæg, Højtryksfiltre, Højtryksfittings, Højtrykspumper, Højtryksslanger, Højtryksventiler, Oliepumper, Pumpeanlæg, Pumpeanlæg, Pumper, Pumpeservice, Pumpestationer, Pumpestyring, Service af pumper, Service og reparation af kraner, Serviceeftersyn maskiner, Smørepumper, Smøresystemer, Testbænke, Trykfiltre - trykfilter, Trykrørssystemer, Trækprøvning, Træktestbænke

Læs mere om Serman & Tipsmark A/S


Trelleborg Sealing Solutions Danmark A/S

Trelleborg Sealing logo

Forbindelsesvej 4, 2. sal
2100 København Ø
Tel: +45 48228080
E-mail: tssdenmark@trelleborg.com

Web

Kompetencer: O-ringe, Pakninger, Tætninger, Mekaniske aksialtætninger, Lejer, Stempeltætninger, Bøsninger, Glidelejer, Stangtætninger, Pakdåser, Gummipakninger, V-ringe, Stempelpakninger, Føringsbånd, O-ringsnor, Hydrauliktætninger, Læbetætninger, Maskinpakninger, Afstrygere, Silikoneslanger, Fødevaregodkendte tætninger

Læs mere om Trelleborg Sealing Solutions Danmark A/S


Mere viden om o-ringe:

O-ring, også kendt som en pakning er en mekanisk pakning i form af en torus (ring, lidt som en donut). Det er en løkke af elastomer med et disc-formet tværsnit, designet til at blive siddende i en rille og komprimeret under samling mellem to eller flere dele, skabe et segl på grænsefladen.

O-ringe kan anvendes i statiske programmer eller dynamiske applikationer hvor der er relativ bevægelse mellem delene og O-ringen. Dynamiske eksempler er roterende pumpe aksler og hydrauliske cylinder pistons.

O-ringe er en af de mest almindelige pakninger og anvendes i maskindesigns, fordi de er billige, lette at producere, pålidelige og har enkle monteringskrav. De kan tætne titusinder megapascals (tusindvis af psi) truk.

O-ringe, er ringformede pakninger/tætninger som har et cirkulært tværsnit, oftest fremstillet af enten syntetisk gummi eller silikonegummi. O-ringe er den mest benyttede pakningstype, som også kan anvendes ved høje temperaturer (300-400 °C) og tryk (2000-3000 bar). O-ringe anvendes ved tætning af både faste og bevægelige dele, eks. stempelpakninger. Når o-ringen påvirkes med belastning, vil o-ringen tætne mod siden, hvorved der fremkommer en klemning og en tætning.

O-ringe er en af de enkleste typer af pakninger / tætninger, men også en af de mest anvendte, præcise og mest nyttige tætnings design som nogensinde er udviklet. O-ringe er en af de mest almindelige og vigtige elementer af maskinens design. O-ringe er tilgængelige i forskellige metriske og tomme standardstørrelser. Størrelser er angivet af den indvendige diameter og tværsnit diameter (tykkelse). I USA de mest almindelige standard tommemål er per SAE AS568C specifikation (fx AS568-214). ISO 3601-1:2008 indeholder de mest almindeligt anvendte standardstørrelser, både tommer og metrisk, på verdensplan. Det Forenede Kongerige også har standarder størrelser kendt som BS størrelser, typisk spænder fra BS001 til BS932. Flere andre størrelse specifikationer på O-ringe findes også.

En vellykket O-ring fælles design kræver en stiv mekanisk montage, der gælder en forudsigelig deformation til selve O-ringen. Dette introducerer et beregnet mekanisk stress på O-ringens berørende flader. Så længe trykket af den væske, der er indeholdt ikke overstiger kontakt stress af O-ringen, forekommer der ikke lækage. Heldigvis, vil presset af de indeholdte fluid overførsler via den væsentlige usammentrykkelige O-ring materiale og kontakt stress stiger med stigende pres. Af denne grund kan en O-ring let forsegle et højt tryk, så længe det ikke svigter mekanisk. Den mest almindelige fejl er ekstrudering gennem de samvirkende dele.

Tætningen er konstrueret til at have et kontakt punkt mellem O-ringen og tætningsfladerne. Dette giver et højt lokal stress, kan indeholde højt tryk, uden at overskride flydespændingen af O-ringens "krop". Den fleksible karakter af O-ring materialer rummer mangler i de monteringsbeslag. Men det er stadig vigtigt at opretholde god overfladefinish af disse indgribende dele, især ved lave temperaturer, hvor tætningens gummi når sit glasovergangstemperatur og bliver mere og mere krystallinske. Overfladebehandling er også særligt vigtigt i dynamiske applikationer. En overfladefinish, der er for grov, vil slibe overfladen af O-ringen, og en overflade, der er for glat, vil ikke tillade, at tætningen til at blive tilstrækkeligt smøres med en flydende film.

I vakuum applikationer gør permeabiliteten af materialets kontakt punkt er helt ubrugeligt. I stedet er højere montagekræfterne anvendes, og O-ringen fylder hele rillen. Desuden bruges runde back-up til at gemme O-ringen fra overdreven deformation. Da O-ringen føles det omgivende tryk og partialtrykket af gasser kun forseglingen, vil deres gradienter være stejle nær sæl og overfladisk i bulk. I nogle høje temperaturer, skal O-ringe monteres i et tangentialt sammenpresset tilstand, for at kompensere for den Gow-Joule effekt.

O-ring udvælgelsen er baseret på kemisk kompatibilitet, anvendelsestemperatur, tætningstryk, smøring, durometer, størrelse og pris;

Tilgængelie O-ring materialer:
- Syntetisk gummi - hærdeplast
- Butadiengummi (BR)
- Butylgummi (IIR)
- Chlorsulfoneret polyethylen (CSM)
- Epichiorohydrin gummi (ECH, ECO)
- Ethylen-propylen-dien-monomer (EPDM): god modstandsdygtighed over for varmt vand og damp, rengøringsmidler kaustisk kali løsninger natriumhydroxidopløsninger, silikone olier og fedtstoffer, mange polære opløsningsmidler og mange fortyndede syrer og kemikalier. Særlige formuleringer er fremragende til brug med glykol-baserede bremsevæske. Uegnet til brug med mineralske olieprodukter: smøremidler, olier, eller brændstoffer. Peroxid cured forbindelser er egnede til højere temperaturer.
- Ethylenpropylen gummi (EPR)
- Fluorelastomer (FKM): kendt for deres meget høj modstandsdygtighed over for varme og en bred vifte af kemikalier.

Andre vigtige fordele omfatter fremragende modstandsdygtighed over for ældning og ozon, meget lavt gas gennemtrængelighed og det faktum, at materialerne er selvslukkende. Standard FKM materialer har fremragende modstandsdygtighed over for mineralske olier og fedtstoffer, alifatiske, aromatiske og klorerede kulbrinter, brændstoffer, ikke-brændbare hydrauliske væsker (HFD) og mange organiske opløsningsmidler og kemikalier. Generelt ikke modstandsdygtige over for varmt vand, damp, polære opløsningsmidler, glycol-baserede bremsevæsker og lavmolekylære organiske syrer. Ud over de faste FKM materialer, er en række specialkemikalier materialer med forskellige monomersammensætninger og fluorindhold (65 % til 71 %) rådighed, der tilbyder forbedret kemisk eller temperatur resistens og / eller bedre ved lave temperaturer.

- Nitrilgummi (NBR, HNBR, HSN): et fælles materiale til o-ringe på grund af sine gode mekaniske egenskaber, dens modstand til smøremidler og smørefedt, og dens relativt lave omkostninger. De fysiske og kemiske resistens egenskaber NBR materialer bestemmes af acrylonitril (ACN) indholdet af basen polymer: lavt indhold sikrer god fleksibilitet ved lave temperaturer, men tilbyder begrænset modstandsdygtighed over for olie og brændstoffer. Som ACN indhold stiger, reducerer den lave temperatur fleksibilitet og modstandsdygtighed over for olier og brændstoffer forbedres. Fysiske og kemiske resistens egenskaber NBR materialer er også påvirket af hærdesystem af polymeren. Peroxid cured materialer har forbedrede fysiske egenskaber, kemisk resistens og termiske egenskaber, sammenlignet med svovl-donor-cured materialer. Standard kvaliteter af NBR er typisk resistente over for mineralske oliebaserede smøremidler og smørefedt, mange kvaliteter af hydrauliske væsker, alifatiske kulbrinter, silikone olier og fedtstoffer og vand til omkring 80 °C. NBR er generelt ikke modstandsdygtigt over for aromatiske og klorerede kulbrinter, brændstoffer med et højt indhold af aromatiske, polære opløsningsmidler, glykol-baserede bremsevæsker og ikke-brændbare hydrauliske væsker (HFD). NBR har også lav modstand for ozon, forvitring og aldring. HNBR har en betydelig forbedring af modstandsdygtighed over for varme, ozon og ældning, og giver det gode mekaniske egenskaber.

- Perfluoroelastomer (FFKM)
- Polyacrylat gummi (ACM)
- Polychloropren (neopren) (CR)
- Polyisopren (IR)
- Polysulfide gummi (PSR)
- Polytetrafluorethylen (PTFE)
- Sanifluor
- Silikonegummi (SiR): kendt for deres evne til at blive brugt over et bredt temperaturområde og fremragende modstandsdygtighed over for ozon, forvitring og aldring. Sammenlignet med de fleste andre forsegling elastomerer, er de fysiske egenskaber af silikone fattige. Generelt silikone materialer er fysiologisk ufarligt, så de er almindeligt anvendt af Food and Drug industrier. Standard silikoner er modstandsdygtige over for vand (til 100 °C), alifatiske motor og transmission olie og animalsk og vegetabilske olier og fedtstoffer. Siliconer er generelt ikke resistente over for brændstoffer, aromatiske mineralolier, damp (på kort sigt til 120 °C er muligt), silikone olier og fedtstoffer, syrer eller baser. Fluorosilicone elastomerer er langt mere modstandsdygtige over for olie og brændstoffer. Temperaturen vifte af applikationer er noget mere begrænset. [10]
- Styrenbutadiengummi (SBR)


Gunnar Haagensen tilbyder kvalitetssikring og inspektion af O-ringe


30.jan 2023


Vidste du, at vi hos Gunnar Haagensen internt kan lave kvalitetssikring og inspektion af for eksempel O-ringe?

I vores afdeling for kvalitet & inspektion (QA) kan vi foretage en lang række undersøgelser, der blandt andet kan hjælpe vores kunder med at:

  • Foretage en grundig fejlanalyse af et konkret plast- eller gummi materiale
  • Finde ud af hvad et ukendt gummi materiale rent faktisk er lavet af
  • Tjekke om gummiemner overholder produktionstolerancer

Alle undersøgelser bliver gennemført af vores fagkyndige personale i vores avancerede laboratorie.

Laboratoriet omfatter blandt andet:

  • FTIR-maskine, som ved hjælp af infrarødt lys kan identificere et ukendt gummi materiale
  • Optisk målemaskine, der med et kamera hurtigt kan opmåle flere emner samtidigt
  • Hårdhedsmåler, som kan bestemme hårdheden af en gummiprøve
  • Mikroskop, der understøtter visuelle fejlsøgninger

Vi udarbejder gerne en detaljeret opmålingsrapport for langt de fleste af vores artikler.

Hos A/S Gunnar Haagensen får du professionel hjælp hele vejen fra udviklingsprocessen til det endelige produkt.


Trelleborg Sealing Solutions – Opdateret CAD service
Trelleborg Sealing Solutions tilbyder et bredt udvalg af e-tools og services til industrielt brug. Begynd at bruge den opdaterede CAD Service nu.

Trelleborg Sealing Solutions CAD Service er nyligt opdateret til at omfatte AS568 Standard O-Ringe i NBR 70, NBR 90, FKM 75 og FKM 90 materialer
 hvoraf mange er på lager og kan leveres hurtigt.

CAD Service giver nem adgang til 2D og 3D tekniske tegninger i alle filformater. Disse kan emailes eller importeres direkte til et eksternt CAD program.

Brug vores CAD Service


Trelleborg Sealing Solutions – Ny O-ring brochure, AS568 Standard
Hold dig opdateret med de nyeste produkter til krævende applikationer.

Trelleborg Sealing Solutions har udgivet en ny brochure med AS568 Standard O-Ringe i materialerne NBR 70, NBR 90, FKM 75 og FKM 90.

Læs også: Trelleborg Sealing Solutions – Podcast – Insights and Beyond: Fælles sprog til kunstig intelligens

SAE International’s AS568 Standard Class A Specification angiver indre diameter, tværsnit, tolerancer og størrelseskode for O-ringe til tætningsapplikationer og rørfittings.

Med Trelleborgs nye AS568 O-Ring brochure, kan du nemt finde produkter og bede om et tilbud.  Mange AS568 O-Ringe er lagervarer og kan leveres hurtigt. Ikke-lagervarer kan forventes leveret i henhold til industriens standardleveringstider. 

Download O-Ring brochuren


Nye detekterbare pakninger giver øget sikkerhed i fødevareindustrien
I en travl industriproduktion er der ting, der går i stykker. Og hvis uheldet er ude, kan stumper havne i produktionen og i værste fald ende ude hos forbrugerne. Derfor vælger stadigt flere, specielt i fødevareindustrien, de nye magnetiske Viton-pakninger, fordi selv små stumper omgående registreres af virksomhedernes moderne røntgen- og metaldetektorer.

Af Karina Davids kdmarketingsupport.dk

Fremmedlegemer i produkterne kan koste dyrt

I fødevareindustrien er forbrugersikkerhed en af hovedprioriteterne. Samtidig er der også skarpt fokus på effektivisering af produktionen og på omkostningsreduktioner, hvor selv tilsyneladende små tiltag kan give en stor effekt.

Et af fokusområderne er at minimere produktionsstop, når ting går i stykker og der er mistanke om, at stumper kan være havnet i produktionen. I den situation skal man være helt sikker på, at ingen stumper når ud til forbrugerne – og tilbagekaldelse af batches er et særdeles dyrt tiltag, der også risikerer at belaste virksomhedens omdømme.

Mange fødevarevirksomheder har derfor investeret i topmoderne detekteringsudstyr, primært røntgen- og metaldetektorer, der giver øget sikkerhed. Der har dog hidtil været problemer med at detektere stumper af blandt andet plast- og gummipakninger, men det har den fynske tætnings- og pakningsekspert Carsten Holm A/S en løsning på.

Effektiv detektering giver øget sikkerhed

”Vi ved, at stumper af ødelagte pakninger kan være et problem, specielt i fødevareindustrien. Derfor har vi fundet frem til et nyt Viton-materiale, der nemt kan detekteres af vores kunders moderne røntgen- og metaldetektorer”, fortæller produktionschef Henrik Munkøe fra Carsten Holm A/S.

Viton er et flourcarbonelastomer-materiale, der i forvejen er yderst velegnet til fødevareindustrien takket være den gode modstandsdygtighed over for alle typer fedtstoffer samt smøremidler, kemikalier og opløsningsmidler. Som noget nyt har materialeproducenten tilføjet visuel detekterbarhed ved hjælp af en blå farve og har derudover tilføjet pulver af rustfrit stål, der gør pakningsmaterialet magnetisk.

Det betyder, at kunderne i fødevareindustrien – efter indstilling og test af detekteringssystemerne – kan være sikre på, at ingen af de produkter, der forlader deres fabrikker, indeholder stumper af ødelagte Viton-pakninger.

Tilfredse kunder

Carsten Holm A/S introducerede de nye pakninger i 2020 og har allerede fået positive tilbagemeldinger fra kunderne om, at det nye materiale fungerer efter hensigten.

Efterspørgslen er også stigende, specielt når det drejer sig om specialpakninger. Her gør Carsten Holm A/S nemlig god brug af virksomhedens avancerede CNC-maskiner, der gør det muligt at dreje stort set enhver tænkelig pakningsløsning uden først at skulle udvikle dyre støbeværktøjer.

Faktaboks

Viton-pakninger

Materiale: Flourcarbonelastomer, blå

Anvendelsesområder:

Egenskaber:

God modstandsdygtighed over for alle typer fedtstoffer samt smøremidler, opløsningsmidler og mange kemikalier.

Høj funktionsevne i vakuumsystemer og applikationer med krav om lav gaspermeabilitet.

Elasticitet opretholdes ved temperaturer mellem -20 °C og +210 °C.

Anbefales til applikationer, hvor fremragende modstandsdygtighed over for varme, kemikalier, forvitring og ozon er påkrævet. Tåler kemiske rengøringsprodukter og rengøringsprocesser.

Materialet er godkendt iht. FDA 177.2600 samt EU 1935/2004 og EU 2023/2006.


Parker Hannifin – Valg af o-ringe forenkles med O-Ring Selector
To ting er lige vigtige for en o-rings pålidelige tætningsevne: den rette pakningsstørrelse og det rette materiale

Parkers nye O-Ring Selector er et online ingeniørværktøj, der gør det muligt for brugere at foretage det rette valg af materiale og pakningsstørrelse nemt, hurtigt og præcist. Nøjagtigheden af resultaterne sikrer den ønskede funktion af o-ringen i den efterfølgende applikation. Dette er primært baseret på, at begge funktioner - materialevalg og beregning af o-ringstørrelsen - er tæt forbundet. Alt i alt giver O-ring Selector en ny og pålidelig mulighed for at sikre korrekt beregning af tætningen.

O-Ring Selector oversigt

Parker O-Ring Selector er opdelt i tre sektioner:

  • Service Conditions & Material Selector (servicebetingelser og materialevalg)
  • Size Selector (valg af størrelse)
  • Notes (bemærkninger)

Afsnittet ”Service Conditions & Material Selector” (servicebetingelser og materialevalg) er fokuseret på kortlægning af de materialerelaterede applikations-betingelser. Når driftstemperaturområdet indtastes, vil den ønskede polymerfamilie og / eller materialets hårdhed lede brugeren til det passende materialevalg. Den avancerede ”Material Selector” gør det muligt for erfarne brugere at angive driftsforholdene endnu mere detaljeret. Det medium, der skal forsegles, kan vælges fra en database indeholdende 2.500 medier. Derudover kan der foretages en søgning efter nødvendige godkendelser og overensstemmelser.

Efter dimensionerne af systemets hardware er indtastet, vil ”Size Selector” (størrelsesvalg) beregne dimensioner og tolerancer for o-ringen baseret på internationale standarder. På grund af den store fleksibilitet af mulige indgange vil pakningssystemet blive "udformet" realistisk. Der tages højde for faktorer som termisk udvidelse eller kemisk øgning af pakningens størrelse -  faktorer, som er nødvendige for en præcis beregning.

Se O-Ring Selector


Løwener – Ny drikkevandsgodkendelse på o-ringe
Vores franske producent på o-ringe Hutchinson, har nu fået en ny drikkevandsgodkendelse på o-ringe

Vores franske producent på o-ringe Hutchinson, har nu fået en ny drikkevandsgodkendelse på o-ringe.
Man nu kan tilføje den hollandske godkendelse KIWA Class ll and lll (BRL 17504)  til rækken af mange andre europæriske drikkevandsgodkendelser.

Hutchinson o-ringe program findes i materialer som EPDM, Nitril og Silicone.

Firmaet kan også tilbyde W270-godkendte Lubricoat IT overfladebehandling som reducerer friktion.

 


Parofluor Quantum V891075 Parker
Compound med forbedret kemisk bestandighed er udviklet til anvendelse under de hårdeste procesbetingelser. Materialevalget i applikationer med o-ringe og andre pakningstyper er af største vigtighed for at undgå lækage.

 Parker udvikler og har egne recepter af compounds til o-ringe og andre pakningstyper, og via vores kvalitetsstyringssystemer, kan vi sikre, at du får en ensartet compound, hver gang du bestiller.

Parofluor Quantum® (FFKM) V8910-75 er en compound, som har en lav "swelling rate" ved meget aggressive medier. V8910-75 har endvidere fremragende overfladeegenskaber, som er modstandsdygtige overfor bl.a. vand/damp og høje temperaturer, hvor andre compounds fejler.

Kontakt
Ønsker du at vide mere om compounds fra Parker Prädifa, er du velkommen til at kontakte:
Product Sales Manager Christian Winther
Mobil:   6120 7368
e-mail: christian.winther@parker.com