Kokillestøbning

Moderne, hydrauliske støbemaskiner hvortil der benyttes ukomplicerede stålforme. Formene, der normalt fremstilles af alm. stål, er i kontakt med det smeltede metal, og skal derfor beskyttes med kokillesværte (coating). Parametre som temperatur på smelt, hvordan metallet hældes eller tippes i formene samt køletid, styres af støberen

Leverandører af og viden om kokillestøbning:


MANOMETAL GmbH

Obere Insel Straße 6
I-39044 Neumarkt, Italy
T - +39-0471-812019
M - +39-335-1212012
E-mail: manometal@manometal.com

www.manometal.com

Kompetencer: CNC bearbejdning, automatdrejning, bearbejdede emner, CNC drejning, drejning, metalbearbejdning, overfladebehandling, spåntagende bearbejdning, messinglegeringer, rustfrit stål, samlingsaggregater

Læs mere om MANOMETAL GmbH


Mere viden om kokillestøbning:

Kokillestøbning anvendes til massefremstilling af gods i små styktal. Ved kokillestøbning kan man styre formens fyldning og metallets afkøling sådan, at selv meget svære godsdele opnår en god tæthed. Kokillestøbning foregår ikke under højt tryk, men hældes i formen manuelt. Trykstøbning foregår i hovedtræk på to forskellige måder: Ved koldkammer og varmkammer.

Den hurtige afkøling af valsens overflade får jernet til at størkne som hvidt støbejern. Overfladen bliver hård og slidstærk og kan kun bearbejdes ved slibning. Kærnen bliver sej og vibrationsdæmpende da den afkøles langsomt og størkner som gråt støbejern. Støbesandet omkring tappende isolerer så de afkøles langsomt og størkner som gråt støbejern og kan derfor bearbejdes med skærende værktøj.

Kokillestøbning

Ved kokillestøbning/kokillehærdning kan man på et emne få en både hård og slidstærk overflade, samtidig med at man får en relativ sej og vibrationsdæmpende kærne.

I en sandform indsætter man nogle jernplader der sikre en hurtig afkøling af godset, denne hurtige afkøling får jernet til at størkne som hvidt støbejern. Den langsommere afkøling i resten af formen får jernet til at størkne som gråt støbejern.

Herunder er vist støbningen og afkølingen af en valse.

Den hurtige afkøling af valsens overflade får jernet til at størkne som hvidt støbejern. Overfladen bliver hård og slidstærk og kan kun bearbejdes ved slibning.

Kærnen bliver sej og vibrationsdæmpende da den afkøles langsomt og størkner som gråt støbejern.
Støbesandet omkring tappende isolerer så de afkøles langsomt og størkner som gråt støbejern og kan derfor bearbejdes med skærende værktøj.