Metalstøberi

Metalstøberier har metalstøbning som deres primære virke. Metalstøbning dækker støbning af diverse metaller, såsom jern, bronze, aluminium mv.

Leverandører af og viden om Metalstøberi:

A/S Secure

a/s secure

Gammelgårdsvej 96
3520 Farum
Tlf: 44340234
email: secure@secure.dk

www.secure.dk

kompetencer: Metalstøberi, Metalstøbning, Støbegods, Trykstøbning, kokillestøbning, sandstøbning, lavtryksstøbning, præcisionsstøbning, lavtryksstøbning, præcisionsstøbning, sandstøbning


Jernstøberi tilbyder 14 dages uforpligtende praktikforløb
Utraditionel metode skal tiltrække lærlinge

Én af Nordeuropas største støberikoncerner Vald. Birn tager nu nye initiativer i brug for at tiltrække lærlinge til støberiteknikerfaget. Derfor tilbyder Vald. Birn som noget helt nyt alle interesserede muligheden for at komme i 14-dages uforpligtende praktikforløb samt inviterer til åbent hus på støberiet i Holstebro.

Har du hænder og hoved skruet rigtigt på? Og trives du i en hverdag med fart over feltet, forskellige opgaver og masser af teknologi? Så er jobbet som støberitekniker måske lige noget for dig. Sådan lyder det fra et af Nordeuropas største støberier, Vald. Birn, som nu har taget noget utraditionelle metoder i brug for at tiltrække nye lærlinge.

Vald. Birn tilbyder nemlig alle interesserede muligheden for at komme i et 14-dages praktikforløb som støberitekniker. Det eneste krav er folkeskolens afgangseksamen og gode dansk- og matematikkundskaber:

- Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i støberibranchen, så derfor håber jeg, at så mange som muligt vil benytte muligheden for at prøve kræfter med hvervet som støberiteknikker i vores 14-dages praktikforløb, siger koncerndirektør i Vald. Birn, Claus Beier.

Støberikoncernen søger på nuværende tidspunkt støberiteknikerlærlinge både til støberiet i Holstebro og til datterselskabet Uldalls Jernstøberi i Vejen. Claus Beier understreger dog, at forløbet er helt og aldeles uforpligtende:

- Vi håber selvfølgelig, at nogle vælger at søge optagelse på støberiteknikeruddannelsen efter deres praktikforløb og efterfølgende går i lære i Birn-koncernen. Men ellers ser vi det som en kæmpestor succes, hvis bare nogle viser interesse for støberifaget og har mod på at prøve sig af på et støberi, fortæller han og tilføjer, at Birn-koncernen også søger lærlinge indenfor andre spændende fagområder, for eksempel automatikteknikere, værktøjsmagere og industriteknikere. 

Inviterer til åbent hus

Er man endnu ikke helt sikker på, om man tør give sig i kast med 14-dages uforpligtende praktikforløb, så afholder Vald. Birn i samarbejde med foreningen Støberitekniker.nu et åbent hus-arrangement for støberiteknikeruddannelsen onsdag den 23. november 2022 kl. 15.00-16.30 på Vald. Birns fabrik på Frøjkvej 75 i Holstebro.

Til arrangementet vil deltagerne kunne høre nærmere om uddannelsen og jobbet som støberitekniker. Derudover vil der være mulighed for en rundvisning på Vald. Birns støberi af to nuværende lærlinge.

- Som støberitekniker kommer man til at bidrage til udviklingen og produktionen af emner til mange forskellige industrier. Det hele foregår i et højteknologisk miljø, hvor man lærer at støbe alt fra lastbilsdele til skibspropeller, forklarer Henning Dam, der er daglig leder af Støberitekniker.nu, og fortsætter:

- Udover et spændende job med fart over feltet og mange forskelligartede opgaver, så står vi jo i den situation, at støberibranchen nærmest higer efter arbejdskraft. Derfor er man som støberiteknikerlærling garanteret job efter endt uddannelse.

Alle er velkomne til at deltage i åbent hus-arrangementet, der ikke kræver tilmelding. Vil du vide mere om arrangementet, er du velkommen til at tilmelde dig begivenheden på Facebook: https://fb.me/e/2rRzCK3E6


Støberibranchen går sammen om at tiltrække flere hænder
5.000 kroner til lærlinge og mere til

Det bliver i fremtiden gratis for lærlinge hos de danske støberier at være medlem af Danmarks Støberitekniske Forening (DSF) og deltage i medarbejderforeningens arrangementer – bl.a. 5.000 kroner til deltagelse i DSF’s årsmøde. Tiltaget er det seneste i en større kampagne lanceret af DSF og brancheforeningen Danske Støberiers Brancheforening (DSBF) for at løse den udbredte mangel på medarbejdere i støberibranchen. Hos Nordeuropas største støberikoncern Vald. Birn glæder man sig over samarbejdet og håber, det kan skabe interesse for branchen.

Sidste år tog de danske jernstøberier et stort skridt mod at løse den udbredte mangel på medarbejdere i branchen, da den første og indtil videre eneste støberiteknikeruddannelse i Danmark åbnede på UCH i Holstebro. Siden da er flere initiativer sat i søen, og nu tager støberierne endnu et skridt i jagten på fremtidige medarbejdere.

Brancheforeningen Danske Støberiers Brancheforening (DSBF) og medarbejderforeningen Danmarks Støberitekniske Forening (DSF) vil nemlig fremadrettet gøre medlemskab af DSF gratis for studerende på uddannelsen samt betale for deltagelse i alle medarbejderforeningens arrangementer. Formand for DSBF, Dion Brun, glæder sig over tiltaget, og at virksomheder og medarbejdere står sammen om at løse branchens nok største udfordring:

- Vi har i branchen altid været gode til at samarbejde med hinanden, og det seneste tiltag vidner endnu en gang om det stærke sammenhold. Håbet med tiltaget er at gøre det mere attraktivt at læse til støberitekniker og dermed fastholde de nuværende studerende på uddannelsen samt tiltrække flere. Og det er jo ikke småpenge, vi bidrager med. Eksempelvis koster deltagelsen i DSF’s årsmøde her til september på Hotel Sønderborg Strand 5.000 kroner per deltager, siger han og fortsætter:

- Det seneste tiltag skal ses i sammenhæng med en storstilet indsats, vi i branchen har lanceret. Der er eksempelvis mulighed for at skifte mellem virksomhederne i sin praktikperiode, så man som studerende kan prøve kræfter med forskellige specialiseringer, og der er i det hele taget god mulighed for at specialisere og videreuddanne sig for ikke at nævne garanti for job efter endt uddannelse, fortæller Dion Brun.

Hos Nordeuropas største støberikoncern Vald. Birn. mærker man også til manglen på arbejdskraft.  Koncernens danske datterselskaber oplever alle udfordringer med at rekruttere lærlinge og faste medarbejdere, fortæller koncerndirektør Claus Beier:

- Selvom vi kan tilbyde udveksling på tværs af vores datterselskaber i ind- og udland og et væld af fagligt spændende opgaver, så oplever vi – som stort set alle andre virksomheder i vores branche – alligevel mangel på lærlinge. På rekrutteringssiden ser vi et lignende billede. Der kommer ikke så mange ansøgninger ind, som vi godt kunne ønske os, selvom vi på mange måder er en attraktiv arbejdsplads, siger han.

Ledighed og energiforbrug gør det svært

Ifølge Claus Beier bunder manglen på arbejdskraft først og fremmest i den fortsat lave ledighed i Danmark, mens færre samtidig uddanner sig inden for håndværksfagene, og store årgange går på pension. Derudover skyldes det også, at støberibranchen de seneste år har fået et blakket ry. Det er nemlig energitungt at drive et støberi med store smeltekar og -ovne, og det kan gøre det svært for særligt de unge at se sig selv arbejde i branchen.

Men vil man for alvor gøre en forskel for klimaet, er det netop støberibranchen, man skal søge mod, siger koncerndirektøren og afslører, at de kommende år kommer til at stå i bæredygtighedens tegn for Birn-koncernen:- Vi står ved vores ansvar og kommer i fremtiden til at arbejde hårdt på at nedbringe vores energiforbrug. Blandt andet deltager Vald. Birn i udviklingen af et nyt Power-to-X anlæg og brintknudepunkt i Holstebro, som skal levere brint til vores fabrik og på sigt fjerne vores forbrug af naturgas for ikke at nævne vores datterselskab Tasso, som er blandt de ledende støberier indenfor den grønne omstilling, forklarer Claus Beier afslutningsvist


Støberiet i Greve har overlevet krisen ved at stramme kæden
Hvad mange nok ikke ved, gemmer et af Greves industriområder på et familiedrevet støberi på Agenavej i Greve med speciale i kvalitetsstøbegods i letmetal

Støberiet har overlevet krisen og vil stadig kæmpe videre for at holde det gamle håndværk i hævd – og om noget tid med en ny generation ved roret. Som en del af Greves vækstpolitik har støberiet lige haft virksomhedsbesøg.
 
Metalstøberiet Bjerregaard Nielsen blev grundlagt i 1946 og beskæftiger i dag 23 medarbejdere. Virksomheden flyttede til Greve fra Glostrup for 10 år siden. For nylig havde ejeren Jørgen Thøgersen samt hans hustru og sønner, der også arbejder i firmaet, besøg af Greves borgmester, kommunaldirektør, formand for Vækst og beskæftigelsesudvalget samt Greves erhvervs- og turistchef. De fik bl.a. en snak om, hvordan støberiet er kommet gennem krisen blandt andet ved at deltage i et projekt med Dansk industri, der hedder Stram Kæden.

For støberiet blev som så mange andre danske virksomheder tvunget til at kigge på, hvordan virksomheden kunne effektivisere sine arbejdsgange og øge produktiviteten. Men i dag trives virksomheden i Greve, selvom støberiet stadig kan mærke efterdønningerne fra krisen. Derudover står virksomheden over for en økonomisk udfordring med at foretage et generationsskifte til sønnerne, der i dag er afdelingsledere i henholdsvis støberiet og efterbearbejdningen.
 
- Vi er glade for at drive virksomhed her i Greve, selvom det ikke altid er lige nemt at holde et gammelt håndværk i hævd og lade næste generation overtage. Vi har som så mange andre familiedrevne virksomheder haft svært ved at sige farvel til nogle af vores dygtige og loyale medarbejdere under krisen. Det gjorde ondt.

Når man er en mindre virksomhed, føler man sig jo som en familie. Men vi har mange gode og loyale kunder. Og vi tror fuldt og fast på, at vi vil vokse igen og genansætte og finde en økonomisk løsning, så vores sønner kan overtage firmaet, fortalte indehaver og direktør Jørgen Thøgersen over en kop kaffe på virksomhedsbesøget. 
 
Vil satse på højteknologiske og skræddersyede opgaver
Det er særligt de mere komplekse og kompetencekrævende støbeopgaver, som støberiet Bjerregaard Nielsen tjener penge på og vil satse på fremover.
 
- Det er svært at hamle op med kineserne og inderne, der kan masseproducere helt enkle opgaver billigere end os. Den største udfordring for os er de høje produktionsomkostninger. Men omvendt har vi en styrke i at have nogle erfarne værktøjsmagere og maskinmedarbejdere, der kan deres kram, hvad enten arbejdet udføres efter 3D filer modtaget fra kunderne eller efter 2D tegninger, skitser og prototyper, understregede Jørgen Thøgersen.  
 
Under besøget fik gæsterne fra Greve Kommune en rundvisning på værkstedet, hvor de 550 grader varme støbte aluminiumselementer, efter køling, slibes, files, efterbearbejdes, pudses og forvandles til blandt andet udendørslamper, elektronikkasser, beslag m.m. På turen rundt mellem fræsemaskiner, drejebænke og store kasser med aluminium kunne gæsterne konstatere, at støberiet hverken ryger, støjer eller sviner.

Støberiet bruger i dag 250 tons aluminium årligt og råder over 4000 kvadratmeter produktionslokaler, 10 elektriske smelteovne samt manuelt styrede støbemaskiner og 10 CNC styrede maskiner til efterbearbejdning