Dybtræk

Dybtræk – En teknik til formning og produktion

Dybtræk er en teknik, der anvendes i flere forskellige sammenhænge, fra metalbearbejdning til plastikproduktion. Essensen af dybtræk er transformationen af plademateriale til et dybt, ofte symmetrisk, formet objekt. Det gør man ved at presse råmaterialet ind i en form eller en matrice.

Denne proces starter typisk med en rund eller rektangulær plade af metal eller plast. Materialepladen placeres over en form, hvorefter en trykpresse skubber materialet ned i formen. Denne trykning får materialet til at strække sig og forme sig efter indersiden af formen, hvilket skaber det ønskede objekt.

Ved dybtrækning og hjælp af komplekse værktøjsløsninger og moderne fremstillingsteknikker er det muligt at fremstille emner meget tæt på ønskemålet. Resultatet er derfor en reduceret efterbehandling på emnerne. Egenskaberne ved dybtræk giver væsentligt stærkere og mere homogene emner end ved tilsvarende løsninger i støbegodsudførelse.

Leverandører af Dybtræk:

Karlslunde Metalsliberi A/S

kms

Notgangen 5A & 5B
2690 Karlslunde
Telf.: 46 15 58 16
E-mail: kms@k-m-s.dk

www.k-m-s.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Mekoprint A/S

Hermesvej 2
9530 Støvring
Telf.: 99 36 56 00
E-mail: info@mekoprint.dk

www.mekoprint.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Stansomatic A/S

Kornmarken 25
7190 Billund
Tlf.:+45 75 33 83 00
E-mail:

www.stansomatic.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Stantræk A/S

Sønderskovvej 14
8520 Lystrup
Tlf.: +45 86 22 03 77
E-mail: info@stantraek.dk

www.stantraek.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Steel Products

Steel Products Aage Østergaard
Islandsvej 25
8700 Horsens

Steel Products DFT-Presswork
Nordborgvej 81
6430 Nordborg

Tlf.:  +45 7562 1144
E-mail: info@steelproducts.dk

www.steelproducts.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Dybtræk:

Dybtræk er en proces (koldformning) hvor emnet formes efter ønske. Dybtræk kan anvende ved eksempelvis almindeligt stål, rustfrit stål eller andet. Emnet ved dybtræk, vil oftest være et plademateriale som i koldformningsprocessen formes under tryk - hvilket kaldes dybtræk En af de helt store fordele ved dybtræk og koldformning er styrken som selve emnet opnår, da den bearbejdede plade efterfølgende vil være meget stærk helt på niveau med støbegods og lignende.

En af de største udfordringer ved dybtræk er at undgå rynker og sprækker i materialet. Dette kræver præcis kontrol med trykkraften og hastigheden, samt nøje udvalgte materialer. Metallernes eller plastikkens tykkelse, smidighed og modstand mod at blive strukket er afgørende faktorer.

Dybtræk bruges ofte til fremstilling af komponenter, der kræver en meget specifik form, som for eksempel bilkomponenter, køkkenudstyr og emballageprodukter. Det er en fordelagtig fremgangsmåde, fordi den tillader masseproduktion af komplekse former med meget lidt materialeaffald.

Industrier vælger ofte dybtræk på grund af metodegenskaberne til at producere holdbare og præcise former. Desuden er det en kosteffektiv løsning i stor skala, fordi værktøjets levetid generelt er lang, og det kan producere mange enheder før udskiftning er nødvendig.

Teknologien bag dybtræk fortsætter med at udvikle sig. Nyere metoder inkluderer brug af avanceret software til at simulere dybtrækningsprocessen før den faktiske produktion. Dette minimerer risikoen for fejl og sparer tid i designfasen. Indførelsen af robotteknologi har også automatiseret mange af processens trin, hvilket øger effektiviteten og præcisionen yderligere.

Med disse fremskridt bliver dybtræk ved med at være en central produktionsmetode i mange industrielle sektorer. Den kombinerer gammel viden med moderne teknologi for at opfylde nutidens krav til effektivitet og præcision.Cookie-indstillinger