Affaldssortering

Affaldssortering er processen med at adskille og opdele affald i forskellige kategorier baseret på deres materiale, egenskaber og genanvendelsespotentiale. Formålet med affaldssortering er at lette genanvendelse, genbrug og korrekt bortskaffelse af affald for at reducere miljøpåvirkningen og fremme bæredygtighed.

Leverandører af og viden om Affaldssortering:

Bica

Hammershusvej 12B
7400 Herning
Tlf: 82 30 40 00
E-Mail: info@bicasolutions.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

JNC TEKNIK

Bredgade 57A, 2
7400 Herning
Tlf.: +45 9722 5922
Mobile: +45 4052 5922
E-mail: jnc@jnc-teknik.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

POUL TARP A/S

Jomfruløkken 4
8930 Randers NØ
Tlf.: 86 42 56 00
E-mail: sales@tarp.dk

www.tarp.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Peoples.dk

Fåredammen 11
5300 Kerteminde
Tlf.: 66 14 14 76
E-mail: salg@peoples.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

ReTec Miljø ApS

Fjordagervej 38
6100 Haderslev
Tlf: 74568106
E-mail: salg@retec.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Weiss ApS

Nylandsvej 38
6940 Lem St.
Tlf.: 96 52 04 44
E-mail: service@weiss2energy.eu

www.weiss2energy.eu

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Affaldssortering:

Her er nogle vigtige aspekter ved affaldssortering:

  1. Kildesortering: Kildesortering indebærer at sortere affaldet allerede ved kilden, det vil sige det sted, hvor affaldet genereres. Dette kan være hjemme, på kontorer, skoler eller andre faciliteter. Affaldet adskilles typisk i forskellige fraktioner som papir, plast, metal, glas, organisk affald og farligt affald. Kildesortering gør det lettere at håndtere og genanvende materialerne senere.
  2. Mærkning og adskillelse: Affaldet skal tydeligt mærkes og placeres i separate beholdere eller affaldsbeholdere, der er designet til at opbevare de forskellige affaldsfraktioner adskilt. Dette hjælper med at forhindre kontaminering og letter senere sortering og genanvendelse.
  3. Genanvendelse og genbrug: Affaldssortering er en afgørende del af genanvendelses- og genbrugsprocessen. Materialer som papir, plast, metal og glas kan genanvendes ved at blive omdannet til nye produkter gennem passende genanvendelsesprocesser. Genbrug af emballage, møbler, elektronik og andre genstande kan også reducere behovet for ny produktion og ressourceforbrug.
  4. Farligt affald: Affaldssortering omfatter også korrekt håndtering og adskillelse af farligt affald, såsom kemikalier, batterier, elektronik og lægemidler. Disse materialer kræver specifik behandling og bortskaffelse på grund af deres potentielle skadelige virkninger på miljøet og folkesundheden.
  5. Uddannelse og bevidsthed: Effektiv affaldssortering kræver bevidsthed og uddannelse af beboere, medarbejdere og samfundet som helhed. Ved at øge bevidstheden om vigtigheden af affaldssortering, fordelene ved genanvendelse og korrekte affaldshåndteringspraksis kan man opnå en større deltagelse og forbedre resultaterne af affaldssorteringen.

Affaldssortering spiller en afgørende rolle i at reducere mængden af affald, der sendes til deponering eller forbrænding, og bidrager til at bevare naturressourcer, reducere energiforbrug og mindske miljøpåvirkningen. Implementering af effektive affaldssorteringsprogrammer er en vigtig del af en bæredygtig affaldshåndteringsstrategi og bidrager til en mere cirkulær økonomi.


Mekoprint anerkendes for cirkulær tilgang til affald som en ressource


18.apr 2024


Mekoprint sorterer affald på alle virksomhedens lokationer, men divisionen Mekoprint Micromechanics i Støvring er længst fremme med sortering. Erfaringerne herfra skal nu bruges på virksomhedens øvrige fabrikker

Målrettet indsats for miljø og klima

Industrivirksomheden Mekoprint har i mange år arbejdet målrettet med affaldssortering, hvorfor deres genanvendelsesprocent ligger på hele 85-95 %. Det er særdeles højt sammenlignet med andre industrivirksomheder, hvilket nu har ført til, at virksomheden i én division har opnået en guld-certificering hos Ragn-Sells, der foretager indsamling, oparbejdning og forædling af alle typer affald og restprodukter.

Et stort fokus på at minimere affaldsmængderne og opfatte affald som en ressource har båret frugt hos industrivirksomheden Mekoprint. Virksomheden har netop modtaget den størst mulige anerkendelse for virksomhedens affaldshåndtering hos miljøservicevirksomheden Ragn-Sells, der er blandt de største aktører inden for affaldshåndtering i Skandinavien. Mekoprint modtog fredag et diplom på, at virksomheden har opnået en såkaldt reThink-certificering på guldniveau fra Ragn-Sells på grund af virksomhedens målrettede indsats for at fremme genanvendelse og genbrug.   

- Certificeringen er et bevis på, at vi har taget en lang række initiativer til gavn for miljøet og klimaet. Vi opfatter først og fremmest affald som en ressource, og det er derfor naturligt at optimere vores sortering af affald og bidrage til mere genanvendelse og genbrug. Den cirkulære tankegang er meget vigtig hos os, siger projektleder Sanna Møller Nielsen fra Mekoprint.

Den proaktive tilgang til genanvendelse og et større fokus på at udnytte ressourcer bedst muligt, betyder derfor, at der går længe imellem, at containeren til ”småt brændbart” skal tømmes hos Mekoprint. Den målrettede indsats bidrager til at reducere CO2-udledningen og det samlede klimaaftryk, hvilket er en vigtig målsætning hos Mekoprint.

- Mekoprint er et forbillede for andre virksomheder, fordi virksomheden har et ønske om at bidrage til den grønne omstilling. Det gør Mekoprint blandt andet ved at være meget skarpe på, hvad der kan genanvendes og genbruges, og her taler vi om alt lige fra plastik og elektronik til organisk madaffald. De er meget entusiastiske og har fundet ud af, at det ikke behøver at være besværligt at sortere affald. Det kan mange andre virksomheder lære af, siger miljøkonsulent Pia Johansen fra Ragn-Sells.

Mekoprints certificering er kommet i hus i forlængelse af, at Ragn-Sells har kortlagt virksomhedens affaldsfraktioner. Det har blandt andet ført til, at Mekoprint har øget antallet af fraktioner til 43 og optimeret håndteringen af affaldet. Dermed kommer affaldet i størst mulige omfang til at indgå i cirkulære ressourcekredsløb, når Ragn-Sells har behandlet affaldet og sendt det videre – primært til genvindingsindustrien.

For eksempel ender ”hård plast” i den samme container hos de fleste virksomheder. Men Mekoprint går et skridt videre ved at analysere, hvilken type plast der er tale om, for det giver nogle rene fraktioner, som kan anvendes til forskellige formål.

Har gjort det let at sortere

Selv om det kan lyde besværligt at sortere i flere fraktioner, end man er vant til, er det ikke tilfældet hos Mekoprint. Det skyldes især, at virksomheden har gjort det let for medarbejderne at sortere eksempelvis elektronik, metal og organisk madaffald.

- Vi har gjort det meget lavpraktisk at sortere affald ved blandt andet at opstille separate beholdere, hvor de enkelte affaldsfraktioner produceres med piktogrammer og plancher, så det er let for alle at se, hvad der skal gøres. Det har fået alle med ombord, og det er vigtigt når vi tager initiativer for at fremme den grønne omstilling, siger CEO Anders Kold fra Mekoprint.

Pia Johansen fra Ragn-Sells mener, at et stort engagement hos Mekoprint og prioritering af intern kommunikation har haft stor betydning for projektet.

- Det smitter af hele vejen gennem organisationen, at ledelsen sender et klart signal om, at Mekoprint skal prioritere bæredygtighed med blandt andet høj genavendelsesprocent og lavest mulige CO2-udledning. God intern kommunikation om nødvendigheden af at passe på miljøet og klimaet og bidrage til verdensmålene har medvirket til, at alle i Mekoprint nu ser på affald som en ressource, siger Pia Johansen.

Mekoprint sorterer affald på alle virksomhedens lokationer, men divisionen Mekoprint Micromechanics i Støvring er længst fremme med sortering. Erfaringerne herfra skal nu bruges på virksomhedens øvrige fabrikker.


Nul spild, stor gevinst – 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald


08.apr 2024


Nul spild, stor gevinst – 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

Industriens Fond - Markant mindre materiale skal gå til spilde, når virksomheder producerer. Det er ambitionen med projekt ZeroWaste, som Industriens Fond bevilger 24 mio. kroner til.

– Med ZeroWaste vil vi sikre, at virksomheder får overblik og værktøjer, der gør det nemmere at få styr på spildstrømmene, reducere dem og ultimativt helt undgå spild. Det er afgørende for omstillingen til en mere bæredygtig produktion. Samtidig er der mange forretningsmæssige muligheder forbundet med omstillingen, der styrker konkurrenceevnen. Derfor skal langt flere virksomheder i gang, og det skal ZeroWaste hjælpe dem med, siger direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

1 mio. tons overskudsmaterialer smides ud årligt   

Hvert år bliver der ifølge tal fra Danmarks Statistik smidt 1 mio. tons overskudsmaterialer ud, som aldrig når at komme i brug. Det kan fx være rester fra stof, træ, plast eller beton. EU er godt i gang med implementering af affaldsdirektiver, der stiller nye, skærpede krav til industrien. Den udvikling skal projektet komme i forkøbet. Helt konkret skal 500 SMV'er omlægge produktionen, så ressourceforbruget minimeres, og man helt undgår at smide nye, brugbare materialer ud.

 – Udfordringen er, at vi i industrien bruger for meget, genbruger for lidt og smider for mange materialer væk. Danmark er kun 4 procent cirkulært, hvilket er under det globale gennemsnit. I ZeroWaste giver vi danske virksomheder adgang til ny teknologisk viden og nye vinkler på både design, materialer og forretningsmodeller. Det vil løfte cirkulariteten til gavn for både klima, miljø og konkurrenceevne, siger CEO for Teknologisk Institut, Juan Farré.

Stor effekt målt i penge og miljøaftryk

Det er Teknologisk Institut og Aalborg Universitet, der skal klæde virksomhederne på til en ny og mere bæredygtig produktion. Det kan være ved at omlægge virksomhedens forretningsmodel, ændre i produktets design, finde alternative materialer eller øge genanvendeligheden. Aalborg Universitet og Teknologisk Institut har de sidste par år hjulpet 50 virksomheder med at bane vej for øget genbrug og genanvendelse af restmaterialer og affaldsstrømme. Med ZeroWaste bliver målet taget til helt nye højder.

En af de virksomheder, der tidligere har fået hjælp til at nedbringe ressourceforbruget, er aarhusianske DAFA, der producerer isoleringsmaterialer af skum og gummi.

– Samarbejdet gav os et detaljeret overblik over vores forbrug af materialer og indsigter i, hvordan vi kan bruge færre ressourcer i produktionen og værdisætte materialerne på ny. Indsatsen for spildreduktion er en god og meningsfuld investering, og jeg tror, at mange virksomheder i Danmark vil kunne få gavn af at blive udfordret på det, siger Tue Gott Sørensen, der er chef for forretningsudvikling hos DAFA Group A/S.

Alle 500 virksomheder vil lære at kortlægge flowet af materielle ressourcer både gennem virksomheden og gennem et produkts levetid for at kunne identificere, hvornår materielle ressourcer bliver til spild. Herefter får virksomhederne hjælp og inspiration til en fremtidig forretningsmodel uden produktionsspild. Efterfølgende vil 120 af virksomhederne gå videre og få hjælp til at implementere de prioriterede tiltag.

– I mange år har vi set, hvordan man inden for gastronomiens verden tilrettelægger menuer og sætter en ære i at bruge så meget af grisen eller porren, som overhovedet muligt, så mindst muligt går til spilde. Det er den tankegang, vi nu skal have overført til industrien, fortæller Linda Nhu Laursen, der er forskningsleder for AAU Design Lab på Aalborg Universitet.


Modulproducent sætter nye standarder i affaldssortering


16.jan 2024


Affaldssortering i produktionen er et af de områder, hvor Scandi Byg de seneste år har arbejdet intensivt for at nedbringe ressourcespild.

Genanvender 87,3 procent af produktionsaffald

Scandi Byg har implementeret et omfattende affaldssorteringssystem i modulproduktionen, hvilket i kombination med data og en stærk fælles indsats fra medarbejderne har ført til, at virksomheden nu har opnået en genanvendelsesrate på hele 87,3 procent og reduceret deponering fra godt 27 procent til 2,7 procent siden 2018. Det er ifølge miljøkonsulent hos Marius Pedersen A/S en bemærkelsesværdig indsats.

”Det nytter, når vi alle sorterer”. Det budskab står skrevet på plakater, som hænger i produktionen hos modulproducenten Scandi Byg i Løgstør. Plakaterne er ledsaget af ikke mindre end 34 forskellige spande og containere, som alle står klar til at tage imod sorteret byggeaffald.

Affaldssortering i produktionen er et af de områder, hvor Scandi Byg de seneste år har arbejdet intensivt for at nedbringe ressourcespild. Den indsats har betydet, at Scandi Byg i 2023 genanvendte ikke mindre end 87,3 procent af virksomhedens produktionsaffald – og det er ifølge miljøkonsulent hos Marius Pedersen A/S, Frank Mortensen, en flot høj genanvendelsesprocent:

- Der er de seneste år kommet en støt stigende interesse for affaldssortering og genanvendelse blandt andet som følge af lovkrav, og at flere virksomheder ønsker sig en grønnere profil. Men vi ved også, at det kan være udfordrende at få folk til at affaldssortere korrekt, når dagligdagen indtræder – også for byggebranchen kan det være svært at få hånd om affaldssorteringen, da der typisk er rigtig mange involveret i byggeriet. Men her går virksomheder som Scandi Byg forrest og viser, at det kan lade sig gøre i praksis, siger Frank Mortensen og fortsætter:

- Scandi Byg har opdelt affaldssorteringen i hele 34 fraktioner, og det er en fornøjelse at se, at enhver aflagt skrue eller knækket gipsplade har en fast plads, og at alle medarbejdere gør deres for at affaldssortere korrekt. Det er en imponerende indsats, og det er medvirkende til, at Scandi Byg har formået at få genanvendelsesprocenten så højt op.  

Sætter overliggeren højt
Hos Scandi Byg startede opmærksomheden på affaldssortering, da virksomheden fik grundlicens til Svanemærket byggeri i 2017. Som en del af pointkravene stiller Svanemærket krav til, at genanvendelsesraten skal være mindst 70 procent, for at opnå tre ud af i alt 16 point. Men ifølge bæredygtighedschef hos Scandi Byg, Joan Bruun Thiesen, har modulproducenten højere ambitioner og har derfor siden sat et internt mål om, at virksomheden som minimum skal genanvende 85 procent i produktionen – og det mål er nu nået.

- Vi begyndte med at have 20 fraktioner til sortering, men nu er vi kommet op på næsten det dobbelte. Vores deponi var i 2018 på 27,3 procent, men ved hjælp af en systematisk og fælles indsats har vi fået den ned på blot 2,7 procent i 2023. Det betyder, at vi sparer på klodens dyrebare ressourcer og ligeledes kan se en økonomisk gevinst ved at affaldssortere endnu bedre. Det giver simpelthen bare ikke mening, at vi smider gode materialer ud, fortæller Joan Bruun Thiesen. 

Ifølge Joan Bruun Thiesen kræver en høj genanvendelsesprocent, at alle i virksomheden gør sit for at hjælpe med affaldssorteringen:

-Vi arbejder rigtig meget med data og udregner blandt andet affaldsmængde og affaldsomkostninger per bygget kvadratmeter. Data giver gennemsigtighed og målbare resultater. På den måde kan vi løbende lave opsamlinger og vise medarbejderne, hvad de bidrager med. Det giver et enormt fokus i alt fra vores logistik-afdeling til medarbejderne i produktionen, afslutter hun.

Scandi Byg arbejder løbende på at udvikle processer og samarbejder med lokale virksomheder, som kan genbruge byggeaffaldet til nye formål. Derudover er der igangsat forskellige tiltag, som skal reducere affaldsmængderne yderligere.


Nyheder og Indlæg om Affaldssortering


Seneste om Affaldssortering









Cookie-indstillinger