Armaturer

Et armatur og dets tilbehør kan gruppeopdeles på mange måder, herunder seks hovedgrupper, aftapnings armaturer, afspærrings armaturer, regulerings armaturer, sikkerheds armaturer, sikkerhedsventiler, målere og visere.

Leverandører af og viden om armaturer:


Elministeren.dk ApS

Søndergade 1, 1.sal
9900 Frederikshavn
Tlf.: 60 65 30 80
Email: info@elministeren.com

www.elministeren.com

Kompetencer: Indendørs belysning: Belysning, Indendørs belysning, Downlights, Fiberbelysning, Lineære Armaturer/LED Bånd, Loftmonteret, Nødbelysning, Projektører, Skinnespot, Trappebelysning, Vægmonteret, Udendørs belysning: Fiberbelysning, Lineære armaturer/LED bånd, Loftmonteret, Nedgravning, Parkbelysning, Projektører, Pullerter, Trappebelysning, Vej og Gadebelysning, Vægmonteret, Håndlister med integreret lys, dekorativ belysning, undervandsbelysning

Læs mere om Elministeren.dk ApS


Nicobelli

Lunikvej 5D
2670 Greve Strand
Tlf.: 56 14 23 47
E-mail: nicobelli@nicobelli.dk

www.nicobelli.dk

Kompetencer: Ventiler, butterflyventiler, cirkulationsventiler, flowstyringsventiler, reduktionsventiler, stopventiler, kuglehaner, fittings, pumper, dykpumper, køkkenarmaturer, håndvaskarmaturer, bruserkolonne, termostatbatterier, bundventiler, strengregulering, rustfrie cirkulationsventiler, kedeltilslutningsslanger, trykdifferensregulatorer, udebrus

Læs mere om Nicobelli


Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

www.schneider-electric.dk

Kompetencer: Alarmanlæg, Antenneanlæg, Batterier, Belysning, El - og elforsynings produkter, El anlæg, El- og styretavler, El-installation, Elektriske isolationssystemer, Elektromotorer, Generatorer, Elektronikmontage, Elektronikudvikling, Elforsyningsprodukter, Energibesparelser, Energiprojekter, Energisektor - service og vedligehold, EX-udstyr, Flugtvejsarmaturer, Frekvensomformere, Installationsmateriel, Invertere, Ladere, Omformere, strømforsyninger, Kabel- og rørgennemføringer, Kabelrør, Kabelskabe, Kabinetter, Kabler, Koblingskabe, Luftledningsmateriel, Målere, måleinstrumenter, Montage, Muffer, Projektering af energianlæg, Relæer, Samtaleanlæg, Sikkerhedsbelysning, Sikringer, Styringer, Teknisk dokumentation, Tele og svagstrøm, Transformere, Transformerstationer

Læs mere om Schneider Electric Danmark A/S


UniPoint A/S

Industriparken 19, Lind
7400 Herning
Tlf.: 97 17 57 77
E-mail: mail@unipoint.dk

www.unipoint.dk

Kompetencer: Flugtvejsskilte, Nødstrømsanlæg, Panikarmaturer, Sikkerhedsbelysning, Nødbelysning, Nødstrømsanlæg, Talevarslingsanlæg, kalibrering

Læs mere om UniPoint A/S


Venti AS

Banevænget 3
8362 Hørning
Tlf.: 86 92 22 66
E-mail: info@venti.dk

www.venti.dk

Kompetencer:

Projekttilpassede løsninger og produkter til forbedring af indeklima

Ventilationskanaler og tilbehør, spjæld, lyddæmpere, taghætter og gennemføringer, montagebøjler og tilbehør

Komfortventilation, Industriventilation, aggregater, armaturer, brandsikring, luft-vand systemer, regulering og tilbehør, lufttæpper, storkøkkenemhætter, ventilatorer

Boligventilation, boligemhætter og kontrolventiler

Brandskabe, slangevinde

Indeklimaløsninger, der gavner arbejdsmiljøet og sparer energi

Læs mere om Venti AS


GROHE Baulines – Perfekt til det moderne byliv


07.apr 2021


GROHE Baulins kombinerer høj kvalitet med et nyt moderne design, der giver ekstra komfort i badeværelset til en overkommelig pris

Forbrugernes krav til badeværelsesløsninger af høj kvalitet og i det nyeste design er stigende. Men i sidste ende er beslutningen om valg af produkter og løsninger ofte et spørgsmål om plads og budget. For at hjælpe med at opfylde disse krav har GROHE lanceret GROHE Baulines: en kollektion af vandhaner, der matcher et moderne design med smarte funktioner til en overkommelig pris.

GROHE Baulines vandhaner findes i to forskellige designs: BauEdge og LightBauLoop. Begge er tilgængelige i forskellige størrelser, hvilket giver stor valgfrihed i indretningen af badeværelset herunder badeværelser med begrænset plads fx i urbane miljøer. Ud over håndvaskearmaturerne kan man vælge at få matchende Baulines armaturer til brusebad eller badekar.

Alle vandhaner i GROHE Baulines er udstyret med vandbesparende GROHE EcoJoy-teknologi, der reducerer vandforbruget fra ti liter pr. minut til lidt over fem liter.

Når man har valgt den foretrukne GROHE Baulines vandhane kan man supplere med det moderne og tidløse GROHE Bau-tilbehør, der fuldender den moderne badeværelsesoplevelse.

Find ud af de nye digitale muligheder på vores digitale oplevelses-hub GROHE X


Oras – Vand er en del af et intelligent hjem i fremtiden
Teknologi og digitalisering til boliger kommer i form af nye produktfunktioner og applikationer, der letter arbejdet for de professionelle installatører

At gøre brug af den seneste teknologi har altid været en del af Oras' DNA – de elektroniske og berøringsfri armaturer har været blandt top produkterne i mere end 30 år.

Hjemmet digitaliseres hurtigt, og nye former for intelligente applikationer gør det nemmere, at bruge og vedligeholde denne form for teknologi til hjemmet. Vand er også en del af det intelligente hjem i fremtiden.

Den nye generation af sanitetsarmaturer - vandhaner og brusere - er her allerede. For eksempel kan berøringsfri armaturer sænke vandforbruget med op til 50% og samtidig øges brugervenligheden og hygiejneniveauet, da armaturet ikke skal berøres ved betjening.

"I fremtiden vil digitaliseringen også påvirke de professionelle fagfolks arbejde, da produkterne indeholder mere elektronik. For eksempel kan brugen og vedligeholdelsen af armaturer og brusere styres mere og mere med smarte applikationer og telefonen," siger CTO hos Oras, Janne Rautavuori.
Forskellige installations- og designapplikationer samt videoer bliver stadig en større del af de professionelle installatørers arbejde. Et eksempel er Oras Groups nye applikation, udviklet til professionel brug. Applikationens Bluetooth funktion gør det muligt, at styre og vedligeholde Oras' elektroniske armaturer med fjernstyring.
"Den nye applikation giver dig mulighed for, at overvåge blandt andet vandforbrug, batterilevetid og antallet af automatiske skyllecykler. Det gør det også muligt at reducere tiden, der bruges til at ændre indstillingerne i armaturet," fortsætter Rautavuori.

Derudover gør den nye B2B applikation rapportering hurtigere og nemmere. Takket være den indbyggede funktion, kan rapporter om produktinformation og brug sendes direkte via e-mail.
"Den nye app er en naturlig del af Oras brandet og det første skridt i retningen af nye typer mobilapps og avancerede funktioner til vores forskellige målgrupper," siger Rautavuori.


damixa – Klokkerent krom i hyggeligt design
Ny komplet armatur-serie har formået at gøre det kolde, blanke krom hyggeligt

Serien er udviklet i samarbejde med danske forbrugere – både på funktionalitet og udseende. Bell er desuden energirigtig og skabt til at falde ind i den naturlige, hyggelige indretningstrend.

Kan en vandhane være hyggelig? Ja, den nye Bell-serie fra Damixa er lige netop hyggelig. Med sin runde, lidt buttede form ser den ud som om, den står løst ovenpå bordet. Dermed skiller den sig og ud fra mængden uden dog at virke skræmmende. De bløde, runde former inviterer tværtimod til berøring og giver et helt nyt look til både køkken og badeværelse.

Bell er en ny komplet armaturserie fra danske Damixa. Serien består af vandhaner til køkken og bad med forskellige tude og valg mellem 1- eller 2-greb, termostater til bruser og badekar samt et brusesystem med både hoved- og håndbruser.

Udviklingsprocessen gik i gang i 2014, hvor en gruppe danske forbrugere blev inviteret ind til Damixa for at give deres besyv med til, hvordan fremtidens vandhane skulle se ud – og hvad den skulle kunne. Damixas danske designingeniører arbejdede med et mind-set, de kaldte ”cozy chrome” – hyggeligt krom.
- Krom er jo en kold og hård overflade, der står pænest, hvis den står skarpt. At gøre noget koldt og skarpt blødt og rundt, så det kunne matche forbrugernes ønske om noget mere naturligt og hyggeligere udseende, var en spændende udfordring, forklarer Jakob Jensen, der er design- og udviklingsingeniør hos Damixa og er designen bag de mange nye produkter. Han fortsætter:
- Den bløde runde, klokkeformede krop faldt tydeligvis i fokusgruppens smag. Den buede runding ned mod bordpladen gør, at vandhanen virker imødekommende og ser ud, som om den står løst ovenpå bordet. Lidt lige som et objekt man kan tage op i hænderne, siger Jakob Jensen.

I designprocessen har udviklingsingeniøren også lagt vægt på funktionaliteten. Bell er derfor meget rengøringsvenlig og fleksibel i sin opbygning. Vandhanerne kommer med 4 forskellige tude, og Bell leveres også med Damixas X-Change-base, der gør det muligt at skifte vandhanen på 20 sek. Dertil kommer en række grønne, energirigtige features som koldstart og lavt vand- og energiforbrug.

 


Damixa – Robust og hygiejnisk berøringsfri nyhed
Damixa Free er et nyt danskdesignet, berøringsfrit armatur i strømlinet design

Armaturet bidrager både til bedre hygiejne og sparer også på vand og energi. Den gedigne udførsel sikrer, at det kan holde til omfattende brug.

Det nye berøringsfrie armatur fra Damixa skiller sig ud fra øvrige sensorarmaturer på markedet med et rengøringsvenligt design og simpelt look. Det strømlinede og robuste armatur er specifikt velegnet til offentlige og hårdt belastede miljøer, som fx skoler, institutioner og lufthavne.

Damixa Free er designet af Damixas egen designingeniør Claus Rantzau. Fokus har været på holdbarhed og rengøringsvenlighed: ”Det enkle design er et resultat af at ville undgå unødvendige samlinger og kroge, hvor skidt og snavs kan samle sig. Desuden gør den buede overflade, at vanddråber glider af i stedet for at blive liggende og efterlade grimme kalk-rander,” forklarer Claus Rantzau. Selve temperaturreguleringen er placeret på siden og fremme over vasken for at undgå unødigt vandplask fra våde hænder. Armaturet fås også med fast temperaturindstilling, uden greb og altså helt uden samlinger.
 
Al elektronik i armaturet er placeret over bordet, så fx batteriskift er let tilgængeligt over bordhøjde. Armaturet leveres med et batteri med lang levetid, hvilket indebærer, at det ikke er nødvendigt at trække el for at installere det. Damixa Free er yderst driftssikker, hygiejnisk, nemt at bruge og bidrager til energi­besparelser på både vandforbrug og varmt vand – et plus for såvel miljøet som brugeren. Automatikken betyder, at du kan spare op til 30% på vandforbruget sammenlignet med almindelige etgrebs-armaturer.


FM Mattsson Mora Group – 749 lejligheder får 165.000 kr i energitilskud
Fokus på energi og kvalitet udløser ekstra energitilskud

Energirenovering: 429 lejligheder bliver lige nu totalrenoveret for 740 mio. kr. Renoveringen forventes at medføre en energibesparelse på samlet set 66%, og energi er tænkt ind i alle hjørner af projektet – også i VVS-entreprisen og armaturerne.

Sorgenfrivang består af 740 lejemål i Virum nord for København. De ikoniske højhuse er bygget tilbage i 50’erne, så selvom alt fungerede, var et ansigtsløft tiltrængt. Projektet, der officielt kaldes ”Helhedsplan Sorgenfrivang 2”, er skudt i gang for over et år siden og omfatter godt halvdelen af lejemålene. De første beboere flytter tilbage i deres nyrenoverede boliger allerede i maj i år, mens de sidste lejligheder forventes at stå færdige i 2018.

Byggeprojektet styres af ejendomsleder Allan Olsson, der har et øje på hver finger, når han skal dirigere i den omfattende renovering af de første 429 lejligheder i Sorgenfrivang. Noget løses ved hjælp af eksterne entreprenører, der styrer underleverandører og beskriver de materialer, der skal anvendes. Andre entrepriser har Allan og hans team valgt selv at håndtere – heriblandt VVS-entreprisen og udskiftningen af armaturer og termostater i alle lejlighederne:

- Vi har været vant til en teknisk høj standard fra FM Mattsson gennem mange år, så det var vigtigt for mig at fortsætte i samme spor. De vandhaner, hoveentreprenøren anbefalede, levede ikke op til den standard, som jeg krævede, forklarer ejendomsleder Allan Olsson.

Det kræver selvfølgelig en stor ekstra indsats for ejendomskontoret selv at stå for dele af entreprisen. Men den opgave var Allan villig til at tage på sig og sit team af 11 ejendomsfunktionærer for at undgå, at entreprenøren skulle forsøge at ”erstatte” med billigst mulige produkt, og fordi han af erfaring ved, at de kvalitetstjekkede produkter betaler sig hjem i længden:

- Vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten. Vi gør det ordentligt med omtanke for klima og tanke for fremtiden, siger Allan Olsson og fortsætter:
- Nu har vi selv kompetencerne til at sikre energifokus og kvalitet i netop armatur-delen. Det er ikke på alle varegrupper, hvor vi har viden og indsigt til selv at gå ind i sagen. Vi kommer længere for færre penge, når vi gør det på den måde – og så er vi sikre på, at vi får præcist det produkt, vi specifikt ønsker.

Energitilskud muliggør mere energifokus
Hele Sorgenfrivang-projektet er præget af et fokus på en grønnere og mere energirigtig fremtid – hvilket også har været en forudsætning for, at Landsbyggefonden har bevilliget ca. halvdelen af projektsummen fra den grønne renoveringspulje. Alle materialevalg er fortaget med udgangspunkt i, at de skal kunne hjælpe beboerne med at spare på energien i fremtiden:

- Den armaturløsning, som er valgt i Sorgenfrivang, gør det lettere for beboerne at spare på vandet i fremtiden. Køkken- og håndvaskarmatur samt termostat og bruser har indbygget energioptimering, så de sparer på både vandforbrug og CO2, der udledes når der laves varmt vand, forklarer energirådgiver Claus Dennis Jønsson, FM Mattsson Mora Group Danmark.

- Den indledende undersøgelse viste et besparelsespotentiale på over 40%. Sammen med Allans team af servicefolk gik vi rundt i de gamle lejligheder for at måle forbruget. Med udgangspunkt i vandforbruget og det energibesparelsespotentiale, vi ved, vores armaturer leverer, kunne vi beregne den forventede energibesparelse og dermed søge om tilskud, forklarer Claus Dennis Jønsson.

Energitilskuddet beløber sig til ca. 165.000 kr., som udbetales, når det sidste armatur er monteret. Tilskuddet udbetales af energiselskabet, som har godkendt FM Mattsson Mora Groups beregningsark med forskellige armaturer fra både FM Mattsson, Mora og Damixa.

- Energitilskuddet er en ekstra bonus, som jo kommer uden om al budgetlægning og derfor bliver en dejlig pose penge, som ejendommen endnu ikke har øremærket til noget bestemt formål, siger Allan Olsson og fortsætter: ”Energitilskuddet giver overskud i vores energirenovering, hvilket giver mere spillerum i resten af projektet. Som regel er det ønsketingene, der nedprioriteres, men det har vi mere plads til nu.”

Temperaturudsving er ikke længere et problem
At VVS-delen er trukket ud af totalentreprisen og nu ligger på Allans skrivebord passer godt med, at Allan og ejendomskontoret også i det daglige selv står selv for service af installationerne:

- Det betyder meget, at jeg på forhånd ved, at vedligeholdelsesomkostningerne fra nu af og mindst 5 år frem er lig nul. Men vi har også nogle funktionelle udfordringer i og med, vi pumper vand fra 1.-14. sal med hydrofol. Det stiller store krav til armaturer og termostater, fordi trykket varierer voldsomt, og det ville betyde store temperaturudsving, når beboerne står under bruseren, hvis ikke termostaterne havde indbygget trykstyring, forklarer Allan om hvorfor netop valget faldt på produkter fra Mora Armatur.

Ifølge beregningerne har de nye armaturer en tilbagebetalingstid på ca. 2 år, så renoveringsprojekt eller ej, havde udskiftningen givet bonus under alle omstændigheder. Det er ikke kun i VVS-entreprisen, at der er fokus på energibesparelse. Samlet set forventer foreningen en energibesparelse på i alt 66% - og energi er tænkt ind i alle hjørner af Helhedsplan Sorgenfrivang 2.

 


Den miljørigtige vandhane
Damixas velkendte armaturserie Clover har nu fået en række grønne søskende. Clover Green, som de energibesparende armaturer hedder, har koldstart-funktion, der kan reducere energiforbruget med 30-50 %.

En vandhane kan sagtens være grøn. For selvom den er flot, spejlblank og forkromet udenpå gemmer den nye Clover Green serie på en miljørigtig og energibesparende nyhed indeni.

De grønne Clover Green-armaturer er nemlig udstyret med en moderne koldstart-funktion, der reducerer varmtvandsforbruget. Derudover har Clover Green en vandbesparende luftblander, der reducerer forbruget til henholdsvis 6 eller 8 liter afhængig af model. I praksis betyder det, at brugeren ikke mærker forskel i dagligdagen, men regningen fra vandværket vil vise markante besparelser.

Clover Green er udviklet og produceret i Danmark, og det er danske designingeniører, der har udtænkt design og funktion. Clover Green testes i øjeblikket i en større dansk kommune, for at kunne dokumentere det præcise potentiale for energibesparelse.

Fakta om koldstart: Når man tænder for vandhanen for at vaske hænder, løfter man som regel grebet i midterposition og "beder" derfor på en gængs vandhane om lige dele varmt og koldt vand. Men inden det varme vand når frem til håndvasken, er man færdig og har slukket for vandet igen. Det betyder, at man har "brugt" mange liter varmt vand - uden overhovedet at få glæde af det. Koldstart betyder, at man udelukkende bruger koldt vand, når grebet løftes i midterposition. Det giver altså ingen ændringer for den, der vasker hænder, men til gengæld sparer det store udgifter til varmt vand.


Ny teknik og energifokus skal give VVS’erne nye ideer på VVS 15
En vandhane er ikke bare en vandhane. Det har Ostnor Danmark, der står bag Damixa, FM Mattsson og Mora, sat sig for at bevise på årets store fagmesse VVS'15. Stort potentiale for energibesparelser og unik teknik skal give fagfolk tips og tricks til at booste deres dagligdag.

Københavns Lufthavne sparer 66% på det varme vand, Herlev Hospital sparer 37% på deres totale vandforbrug og i en af Danmarks største boligforeninger, Lejerbo i Hvidovre, har beboerne fået udskiftet vandhaner og brusere, så foreningen har en potentiel besparelse på  hele 1,7 mio. kr. på årsbasis. Eksemplerne er mange, men konklusionen den samme: Det er penge direkte på bankbogen at udskifte armaturer og spare store summer på vand og energi.

Det viden vil Ostnor Danmark gerne dele med VVS-fagfolk, så de kender og forstår det potentiale de står med, når de skal rådgive kunderne til at bygge nyt eller opgradere eksisterende VVS-installationer.

- Det er ikke raketvidenskab, men almindelig sund fornuft. Når først VVS'eren har oplevet den forskel et teknisk stærkt armatur kan byde ind med, bliver de klar over, det store økonomiske og energimæssige potentiale der ligger i at udnytte teknikken under den forkromede overflade. Det er det, vi gerne vil vise og tydeliggøre på VVS'15, forklarer Ole Sander, der er adm. direktør i Ostnor Danmark, der Nordens førende producent af armaturer og blandingsbatterier og firmet bag de kendte brands Damixa, FM Mattsson og Mora.

I sommeren 2014 købte den svenske Ostnor-koncern Damixa og lagde dermed sin 150-årige erfaring sammen med 80 års erfaring fra danske Damixa. Alle tre brands er meget innovative. Damixa har et unikt dansk design, der er anerkendt med flere designpriser, og med fokus på funktionelt design. Fx er det Damixa, der har "opfundet" den røde og blå prik, som i dag benyttes på haner i hele verden for at indikere varm og kold. Samtidig opfandt Mora og FM Mattsson trykstødsdæmpning, temperaturstyring på armaturerne og de frostfrie udvendige vandhaner. 

- Vi bliver en meget stærk konstellation i Danmark. Vi har slået vore salgsorganisationer sammen, så vi står stærkere og er blandt dem i branchen med flest sælgere og rådgivere i Danmark, siger Ole Sander: 

- Vi har besluttet os for at bruge VVS'15 til at vise, at vi nu er en familie. Vi vil vise, hvad de fælles kræfter kan tilbyde både hvad angår design og teknik. Vi vil samtidig fortælle VVS'erne, at det ikke er noget, vi kan gøre alene. Vi bliver nødt til at stå sammen som branche og fortælle vores fælles kunder om de muligheder, som vi faktuelt har, hvis vi rådgiver og udfører et professionelt stykke arbejde.

Konkrete facts på Energiens Torv
Hør om konkrete erfaringer fra fagfolkene selv, når Ostnors energirådgivere fortæller om resultater og deler viden fra konkrete energirenoverings-cases på Energien Torv i løbet af messedagene