Varmtvandsbeholdere
Effektbehovet til fremstilling af varmt brugsvand afhænger væsenligst af komfortgrad og beholderstørrelse. Komfortgraden for en varmtvandsbeholder kan udtrykkes ved et tappeprogram, som angiver hvor mange tapninger af forskellig slags, der skal kunne foregå i en bestemt periode. Effektbehovet afhænger også af beholderstørrelsen.
Leverandører af og viden om varmtvandsbeholdere:
GEMINA TERMIX A/S
Navervej 15-17
7451 Sunds
Tlf.: 97 14 14 44
E-mail: mail@termix.dk
Kompetencer: Vandvarmere, Fjernvarme, Varmevekslere, Compactstationer, Vekslere, Fjernvarmeunits, Beholdere, Fjernvarme anlæg, Fjernvarmestationer, Varmeanlæg
METRO THERM A/S
Rundinsvej 55
3200 Helsinge
Telf.: 48 77 00 00
E-mail: info@METROTHERM.dk
Kompetencer: Varmtvandsbeholdere (vandvarmere), brugsvandsvarmepumper, varmepumper, fjernvarme
Scanboiler Varmeteknik
Vangvedvænget 1
8600 Silkeborg
Tlf.: 86 82 63 55
E-mail: info@scanboiler.dk
Kompetencer: Kedler, akkumuleringstanke, biobrændselskedler, El-kedler, oliekedler, varmtvandsbeholdere, varmtvandsproduktion, laddomat, halmkedler
Sondex Teknik A/S
Naverland 32
2600 Glostrup
Tlf.: 70 200 609
E-mail: info@sondexteknik.dk
Kompetencer: Varmtvandsbeholdere, bufferbeholdere, varmevekslere, kølevekslere, automatik, blandesløjfer, solvarmeanlæg, damp units, delstrømsfiltre, SAMSOM automatik, trykhold, afluftere, instrumentering, sikkerhedsarmaturer
Viessmann Danmark
Guldalderen 2
2640 Hedehusene
Telf: 46 55 95 10
E-mail: info-dk@viessmann.com
kompetencer: kedler, træpillekedler, hybridanlæg, hybridløsning, kondenserende kedler, gaskedler, oliekedler, totrækskedler, tretrækskedler, støbejernskedler, lavtryksdampkedler, reguleringsteknik for kedler, reguleringsteknik for solvarme, solvarme, varmtvandsbeholdere til solvarme, solceller, solcelleanlæg, dampkedelanlæg, industrikedler, storkedler, varmtvandskedler, lavtryksdampkedler, højtryksdampkedler, varmepumper, varmtvandsbeholdere, vekslere, varmevekslere, røggasvarmevekslere, pladevarmevekslere, varmesystemkomponenter, ventilation, boligventilation, solceller
mere viden om varmtvandsbeholdere:
Anvendes en varmtvandsbeholder med en vis lagerbeholdning, kan opvarmningen foregå over en længere periode, og forbruget kan udjævnes, så der fås et gennemsnitseffektbehov. Der er flere forskellige typer varmtvandsbeholdere. Alle har samme formål: At kunne gemme noget varmt vand, således at der er et tilstrækkeligt forråd til situationer hvor der er brug for det, for eksempel i bad, til opvask og lignende.
I forbindelse med varmtvandsbeholderen, er der en termostatventil, der regulerer beholderens vandtemperatur. Varmtvandsbeholderen er konstrueret således, at fjernvarmevandet er adskilt fra brugsvandet.
I en varmtvandsbeholder løber fjernvarmevandet inde i rørspiralen, og brugsvandet er i beholderrummet udenom spiralen. Hvis der tappes varmt vand fra beholderen, vil der strømme samme mængde frisk vand ind i beholderen, som der blev tappet varmt vand. Beholderens termostatventil vil registrere afkølingen af vandet, og sende mere fjernvarmevand gennem spiralen, for at få opvarmet det nytilførte kolde vand.
En typisk beholder er lavet af 4-6 mm tyk stålplade, som er svejset sammen. Overfladen inden i beholderen er oftest overfladebehandlet, f.eks. med emalje for at hindre rust eller tæringer. Vandværksvand indeholder ilt, som er årsag til tæring i stål. For at beholderen ikke skal tære op i løbet af kort tid, er der placeret en offeranode i beholderen. Offeranoden er normalt en stang, lavet af magnesium. Magnesiumet nedbrydes i stedet for beholderens stålplade.
Krüger A/S - Har I renset beholderen? - Det kan du da selv se!

Krüger Aquacare har siden 2013 konsekvent dokumenteret service af varmtvandsbeholdere og varmevekslere med fotos
- Baggrunden var at kunderne i branchen oplevede usikkerhed omkring om arbejdet var udført, og om kvaliteten af arbejdet, siger Eskild Beiter, afdelingschef hos Krüger Aquacare.
- Det er forståeligt nok, da arbejdet ikke er synligt, når først anlægget er i drift igen. Man kunne jo sagtens forestille sig, at der kunne ske overspringshandlinger, og at nogen ikke fik det hele med. Hos Krüger Aquacare er vi stolte af vore montørers arbejde. Derfor besluttede vi at vise vores gode arbejde frem for vores kunder, udtaler Eskild Beiter.
Systemet er bygget ind i websiden renbeholder.dk.
Når Krüger Aquacares montør kommer ud på en rensningsopgave af en varmtvandsbeholder, går han via sin smartphone ind på renbeholder.dk og vælger den konkrete opgave. Herefter tager han et "før" og et "efter" billede, hvor effekten af arbejdet fremgår.
Ved varmevekslere tages et eller to billeder af opstillingen med syrekar og slanger tilkoblet veksleren. Så snart billederne er lagt ind, er de tilgængelige for kunden. Kunden skal blot indtaste serviceordrenummeret eller enhedens serienummer, og så kan man se resultatet af dagens arbejde.
- Det er meget vigtigt, at montørerne bruger systemet rutinemæssigt. Vi ligger nu stabilt på 95 %. Det er sjældent, at der mangler et billede, men teknologi og andre forstyrrelser kan forekomme. Målet er dog at ramme 100 %, og systemet er blevet godt modtaget af vores kunder, siger Eskild Beiter.
Det er meget forskelligt fra kunde til kunde, hvor ofte de er inde og tjekke billeder, men det en god tryghed. Især ejendomsadministratorer har været begejstrede, da de også får mulighed for at dokumentere arbejdet over for deres kunder. Desuden er systemet en nyttig dokumentation i eventuelle tvivlsspørgsmål.
Det har selvfølgelig også været en god måde at skille os ud fra konkurrenterne i branchen, da vi er alene om dokumentere arbejdet systematisk, slutter Eskild Beiter
Armatec Prefab unit til ejendom i Buddinge

Armatec Prefab unit for centralvarme og varmtvandsproduktion
Denne unit er installeret i en ejendom med 20 lejligheder i Buddinge, der havde en total nedslidt installation med en gammel VVB (varmtvandsbeholder).
Ny installation er en Armatec unit til centralvarme og varmtvandsproduktion via 2 rørvekslere.
Fysisk er unitten en del mindre end den gamle installation, men bedst af alt, får slutbruger en driftsikker økonomisk løsning med bedst opnåelig afkøling
Neotherm - Innovativ løsning i KAB varmecentral

Forsyningen af varmt brugsvand til 281 lejligheder i Kagsgården i Herlev er blevet bedre og billigere med et KAB pilotprojekt -
- hvor fire mindre varmtvandsbeholdere fra Neotherm sørger for en perfekt og konstant temperatur til det varme vand. Samtidig sikrer anlægget en effektiv afkøling af fjernvarmevandet, før det sendes retur, og det er der en stor besparelse i.
Kagsgården i Herlev er bygget i 70’erne, og den oprindelige kæmpestore varmtvandsbeholder i varmecentralen havde udtjent sin værnepligt. Det hele var kalket godt og grundigt til indeni, der var ikke altid varmt vand til alle, og så var der også det presserende problem, at systemet ikke kunne afkøle fjernvarmevandet tilstrækkeligt.
”Fjernvarmevandet er 80° varmt, når det kommer fra værket, og med det gamle system kunne vi kun afkøle det til ca. 52°, før det blev sendt retur. Det giver en idé om, hvor lidt vi fik ud af energien,” fortæller Brian Kaarsberg, energi- og varmekonsulent i KAB, Herlev Boligselskab.
Der var ingen tvivl om, at varmtvandsforsyningen i Kagsgården havde brug for en opgradering, men Brian Kaarsberg ønskede en smartere løsning end blot at sætte en ny stor varmtvandsbeholder op til erstatning for den gamle:
”Jeg mener jo, man skal være lidt frisk og innovativ, og det fik jeg heldigvis opbakning til i afdelingsbestyrelsen,” fortæller Brian Kaarsberg, der hurtigt gik i gang med at undersøge mulighederne for et anlæg, der kunne udnytte energien fra fjernvarmen bedre end de traditionelle anlæg.
KAB har et godt samarbejde med Neotherm omkring helhedsløsninger og energioptimering, og Brian Kaarsberg og Neotherms direktør Heine Brændstrup gik i gang med at planlægge et projekt med fokus på udnyttelsesgraden af fjernvarmevandets energi.
I starten brugte Brian meget tid på at overbevise vanetænkerne i branchen om, at det var den rigtige løsning. Men afdelingsbestyrelsen bakkede op og gav sit ja til projektet i Kagsgården i Herlev i marts 2016, og efter et par uger stod anlægget klar til brug i det gamle billardrum. Anlægget kom i drift i april og har kørt upåklageligt lige siden. Nu er det tanken, at det skal rulles ud til andre af KAB’s boligbyggerier.
Sådan virker det
Anlægget er bygget op med fire mindre varmtvandsbeholdere i stedet for én stor. Hver beholder kan rumme 900 liter vand, og de er serieforbundet to og to. Det 80 grader varme fjernvarmevand ledes ind i toppen på den første beholder, hvor det løber nedad i en spiral og opvarmer vandet i beholderen. Fjernvarmevandet, der nu er afkølet til ca. 55°, ledes dernæst ind i toppen af den næste beholder, der får tilført koldt vand i samme tempo, som det bruges fra systemet. På vej ned gennem dette kolde vand afkøles fjernvarmevandet yderligere, så det er under 30 °C, når det sendes retur til værket.
Det nye anlæg sørger altså for en afkøling af fjernvarmevandet med 50-55°, hvor det tidligere kun blev afkølet med omkring 28°, før det blev sendt retur til værket.
Det varme brugsvand tappes fra varmtvandsbeholder nr. 1 og ledes ud til forbrugerne i et rørsystem, hvor det cirkulerer. Det vand, der ikke bruges ude i lejlighederne, kommer tilbage til varmecentralen og igennem en varmeveksler, der sørger for, at temperaturen altid er 55 °C.
En vigtig forudsætning for, at anlægget kører optimalt, er det tilkoblede blødgøringsanlæg. Det trækker kalk ud af vandet, så anlægget og rørsystemet ikke kalker til. Det betyder mindre elforbrug og mindre vedligehold, og beboerne i ejendommen kan også mærke, at der er mindre kalk i vandet. F.eks. skal man ikke bruge nær så meget sæbe, når man er i bad, og rengøringen kræver mindre kemi, når brusenichen ikke kalker til.
En perlerække af fordele
På spørgsmålet om, hvilke fordele og ulemper der er ved det nye anlæg, griner Brian Kaarsberg.
”Der er faktisk kun fordele. De to væsentligste gevinster er, at vi kan trække varmt brugsvand på 55 °C konstant – også ved vedligehold, fordi systemet er opbygget med to sæt serieforbundne beholdere, der kan være i drift uafhængigt af hinanden. Og så har vi fået en optimal afkøling af fjernvarmevandet – nu er det kun ca. 30°, når vi sender det retur, så det nye system er meget bedre til at trække energien ud af fjernvarmen.”
Af øvrige fordele kan nævnes den hurtige udskiftning af vand i beholderne, hvilket sikrer mod bakteriedannelse, en længere levetid og stort set ingen vedligeholdelse og serviceomkostninger pga. blødgøringsanlægget, der fjerner kalk fra vandet. Og så er der naturligvis energibesparelsen på ca. 25 %, der hovedsageligt opnås, fordi anlægget er bedre til at trække varmen ud af fjernvarmevandet end det gamle anlæg.
Hos Neotherm glæder projektleder Anders G. Mortensen sig over, at KAB har valgt at tænke utraditionelt i deres varmtvandsforsyning.
”De fleste vælger en løsning, der ligner den gamle – med en kæmpe varmtvandsbeholder, der forsyner hele bogligkomplekset. Og man oplever da også nogle fordele efter udskiftningen – i hvert fald i starten, før det hele kalker til igen. Men der er trods alt sket en del udvikling i måden at tænke varmt vand på siden 70’erne,” konstaterer Anders G. Mortensen.
FAKTA:
• Systemet kan trække 55° varmt brugsvand konstant
• Stor afkøling af fjernvarmevand – fra 80° til 30-35°
• Minimale serviceomkostninger
METRO THERM lancerer ny generation fjernvarmebeholder

Ny PLUS-fjernvarmebeholder fra METRO THERM giver slutbrugeren en markant lavere energiregning, dobbelt så stor varmeeffekt og en markant bedre returtemperatur til fjernvarmeværket end en traditionel beholder. Hemmeligheden er blandt andet dobbelt så meget isolering og en længere fjernvarmespiral.
Nye tider på vej for boligejere, der ønsker et øget udbytte af
varmen fra fjernvarmeværket. Ny PLUS-fjernvarmebeholder kombinerer
en markant højere varmeeffektivitet med et markant lavere
varmetab:
- Fakta er, at PLUS-beholderen er endnu mere
energieffektiv end en traditionel fjernvarmebeholder. Hemmeligheden
er blandt andet, at beholderen har en op til 1,7 gange længere
fjernvarmespiral. Det betyder, at varmen bliver udnyttet bedre,
fordi en længere spiral afgiver mere varme til brugsvandet.
Samtidig er beholderen isoleret med dobbelt så tyk PUR isolering,
fortæller salg- og marketingchef Christian Brydensholt. - Faktisk
er skummet 59 mm tykt, hvilket er bedre end lovkravet, som er på 50
mm. Den ekstra isolering giver op mod 25 % mindre varmetab. Så
udover, at ydeevnen er bedre, så er varmetabet væsentligt mindre.
Alt i alt er PLUSfjernvarmebeholderen en helt ny generation af
fjernvarmebeholdere, der skræddersyet til at udnytte varmen endnu
bedre, og som mere end rigeligt lever op til alle Energistyrelsens
nyeste krav til PLUS-beholdere.
Et godt produkt + en dygtig installatør = tilfreds
kunde
En veludført installation kræver et godt samarbejde og en tillid
mellem producent og installatør. Installatøren sætter sin egen
troværdighed på spil ude hos kunden. VVS installatører kender METRO
THERM og er fortrolige med produkterne. De ved, at de har en
leverandør i ryggen med 70 års erfaring i at lave
kvalitetsbeholdere. Der er teknisk support, når der er brug for det
og professionel reklamationsbehandling. Både produkter og
reservedele er tilgængelige lagervarer hos alle grossister, så de
er nemme og hurtige at få fat i:
- Jeg har kun gode erfaringer med METRO THERM og med deres
produkter. Det er en velfunderet virksomhed, der leverer solid
kvalitet og giver garanti for, at man kan reparere de ældre
modeller. Deres produkter er nemme at reparere og reservedele er
nemme at skaffe. Den nye PLUSfjernvarmebeholder har desuden nogle
af markedets bedste energiegenskaber, og det er klart, at det
smitter positivt af på mig, at jeg kender firmaets produkter
indgående, siger VVS-installatør Søren Sørensen fra Eskebjerg VVS
ApS.
Også et PLUS for fjernvarmeværket
PLUS-beholderens længere fjernvarmespiral giver mulighed for øget
effekt til opvarmning af større mængder vand til fx karbad. Har man
ikke brug for den øgede effekt, er den længere spiral stadig en
stor fordel, da flowet så kan reduceres væsentligt. Det vil medføre
en meget bedre afkøling af returvandet til fjernvarmeværket. Det er
en fordel både for kunden og for fjernvarmeværket.
METRO THERM A/S