Metsä Wood – Hurtigt byggeri med præfabrikerede træelementer

Arbejdshastigheden på byggepladsen holdes oppe , fordi anvendelsen af præfabrikerede elementer reducerer nogle af de mest almindelige risici på byggepladsen.

Anvendelse af præfabrikerede træelementer er en overraskende hurtigt metode til montering på byggepladsen. Op til 1500 m2 Kerto® LVL (lamineret finertømmer) tagplader kan f.eks. monteres på en enkelt arbejdsdag.
“Et eksempel på hurtigt byggeri er opførelsen af hovedkvarteret til firmaet Diesel-Benelux i Amsterdam. En meget stram tidsplan for byggeriet på kun 9 måneder betød, at man valgte Kerto LVL tagplader – under hvilke resten af byggeriet kunne færdiggøres til tiden,” fortæller Lambert van den Bosch fra Heko Spanten, der var underentreprenør med ansvar for trækonstruktionerne.
Intelligent beskyttelse mod vejrliget på byggepladsen uden ekstra omkostninger
En af de vigtigste faser i byggeriet er at få etableret beskyttelse mod vejrliget på byggepladsen hurtigt, så vejr-relaterede risici elimineres. I dag er alternativerne til denne beskyttelse bl.a. anvendelse af hurtige byggemetoder, f.eks. med præfabrikerede elementer, eller at bygge i et telt.

Brug for tagrensning?

Præfabrikerede træelementer skærmer byggepladsen nedenunder og giver en beskyttelse, der er langt bedre end de midlertidige løsninger – især når det gælder snedriver og kraftig vind.
“Ved at opsætte Kerto LVL tagelementer ved DB Schenker Finlands logistikcenter, fik man f.eks. et tag over hele bygningen på kun 15 dage. Det er samme tidsforbrug som ved rejsningen af et midlertidigt telt. Brugen af præfabrikerede tagplader sikrede, at det resterende arbejde kunne udføres i et beskyttet miljø uden yderligere omkostninger til midlertidig beskyttelse,” siger Matti Kuittinen, arkitekt og forsker fra Aalto Universitet.
Minimering af risikoen for ulykker
Når byggeriet udføres under kontrollerede forhold indendørs på præfabrikationsfabrikken, er der mindre risiko for ulykker og dermed forsinkelser på byggepladsen. Grunden er, at nogle af de farlige faser på selve byggepladsen ikke længere er nødvendige.
“Montering af klargjorte træelementer kan erstatte den potentielt farligere proces, hvor man skal bygge et tag af bjælker, plader og bitumen højt oppe i en ufærdig bygning. Ulykker på byggepladsen er naturligvis ikke hyppige, men hver og en af dem bør undgås,” afslutter Lambert van den Bosch.
Præfabrikation betaler sig på byggepladsen
Ifølge folk inden for byggebranchen, der er  blevet interviewet af McGraw-Hill Construction, havde næsten 70 % af de projekter, der benyttede præfabrikerede elementer, kortere tidsplaner, og 65 % havde lavere budgetter1. Kortere byggeperioder betyder hurtigere indtjening, men der er også  andre fordele, som bliver tydelige på byggepladsen.
“Brugen af præfabrikerede træelementer kan medvirke til at reducere andre ulemper betragteligt, f.eks. aflæsning af byggematerialer i nabolaget og mængden af affald på bygepladsen samt behovet for at transportere det,” tilføjer Matti Kuittinen.
Hurtige facts
– Præfabrikation betaler sig: 70 % af projekterne havde kortere tidsplaner, og 65 % havde lavere budgetter.
– Op til 1500 m2 Kerto® LVL tagplader kan monteres på 1 arbejdsdag.
– Ved DB Schenker Finlands logistikcenter fik man et tag over hele bygningen på kun 15 dage med Kerto LVL  tagelementer.
– Med Kerto LVL tagplader kunne firmaet Diesel-Benelux overholde deres stramme tidsplan for byggeriet på 9    måneder.

LÆS også: Stark – Efterisolér terrændækket oppefra
Metsä Wood – Hurtigt byggeri med præfabrikerede træelementer's Firmaprofil
Cookie-indstillinger