Insatech – Et testinstrument viser sit værd!

Der er målepunkter, som bringer selv erfarne serviceteknikere ud på dybt vand. Præcis dette skete ved måling af indholdet i en askesilo i en af de mest moderne spildevandsanlæg i Baden-Württemberg, Tyskland. Niveaumåleren VEGAPULS 69 – oprindeligt installeret som et testinstrument – opfattes nu som uundværlig i denne applikation.

Alle dele i spildevandsbehandlingsanlægget Steinhäule, som opereres af ZVK (forenede autoriteter for spildevandsbehandling) i Neu-Ulm, er sammenkoblede og afhængige af hinanden. Der sørges omhyggeligt for at gøre brug af overskydende varme, spare råmateriale og genvinde værdifulde reststoffer. Anlægget renser spildevandet fra en befolkning på ca. 440.000. Indtil nu har kun få anlæg til spildevandsbehandling inkorporeret rensningsstadiet, som fjerner ikke-bionedbrydelige reststoffer så som hormoner, lægemiddelrester, biocider og lignende fra spildevand.

Aske til udvinding

Udover innovation tillægger anlægsoperatøren økonomisk effektivitet stor vigtighed. Der bliver hvert år dannet omkring 1 mio. kubikmeter spildevandsslam i spildevandsbehandlingsprocessen. Hvordan kan dette blive bortskaffet til lave omkostninger? Først bliver det dehydreret. Derefter bliver ca. 10.000 tons tørret slam brændt ved ca. 720°C og reduceret til omkring 20 til 40 tons tørret slam bliver termisk genbrugt hver dag på spildevandsbehandlingsanlægget Steinháule. 2.500 tons aske. Dette materiale bliver lagret i 4 stålsiloer med en højde på ca. 10 meter. Siloerne er forbundet med hinanden via snegletransportører og fyldes én efter én.

Og det var præcis i opbevaringssiloerne til aske, at den utilstrækkelige måling fandt sted. Niveaumåling i siloen er grundlaget for koordinering af lastbiler, som skal transportere asken til bortskaffelsesstederne. Den fine tekstur i asken, som forårsagede ekstreme støvformationer, skabte alvorlige problemer for niveaumålingen, som tidligere var blevet anvendt. Dette gav ofte anledning til store afvigelser i målingerne, især ved fyldning og tømning af siloerne.

Overbevisende forbedringer

I juni 2014 under et VEGA servicebesøg, blev målepunkterne i alle siloerne kontrolleret. Under besøget foreslog serviceteknikeren at erstatte det eksisterende måleinstrument med en radarsensor af typen VEGAPULS 69. Da VEGA på det tidspunkt ledte efter et emne (eller en kunde) der kunne teste sensoren, blev ideen omgående sat i værk. Anlægget anvendte i forvejen mange forskellige måleinstrumenter fra VEGA, og operatørerne var altid meget tilfredse med deres ydeevne.

God fokusering

Der blev installeret en VEGAPULS 69 med en målefrekvens på 80 GHz, hvilket gav signifi kant bedre måleevne i askesiloen. Dette instrument kan nøjagtigt detektere medier med ringe refl eksionsevne, som hidtil har været ekstremt svære at måle på. Den fremragende fokusering og det brede dynamiske område på sensoren gjorde det nu muligt at opnå pålidelige niveaumålinger. Pludselig var der et klart, skarpt signal og et troværdigt måleresultat. Grundlaget for succesen var strålevinklen på radarstrålen og dermed fokuseringen. Strålevinklen afhænger af 2 faktorer. Nemlig transmissionsfrekvensen og den effektive overfl ade på antennen. En højere frekvens med den samme antennestørrelse medfører markant bedre fokusering. VEGAPULS 69 har en transmissionsfrekvens på 80 GHz og en antennestørrelse på omkring 75mm, hvilket resulterer i en stråle vinkel på kun 4°. En ældre radarsensor med en transmissionsfrekvens på 26 GHz og den samme antennestørrelse genererer en strålevinkel på 10°. Som kontrast passerer den smallere 80GHz stråle lige forbi de indvendige installationer og medieafl ejringer på beholdervæggen.

Konklusion og udsigter

Evalueringen af det nye målesystem versus det gamle viste sig at være så positiv, at test-instrumentet hurtigt blev en permanent del af anlægsudstyret. Niveauet i siloen er nu angivet korrekt. I begyndelsen af 2015 blev endnu en silo udstyret med en VEGAPULS 69, og det overvejes nu for de øvrige to siloer.

 

 

LÆS også: Insatech – Insacal mk. II – Ledningsevnekalibrator
Insatech A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger