Insatech – Insacal mk. II – Ledningsevnekalibrator

Insacal mk. II overholder gældende regler specificeret i blandt andre den amerikanske og den europæiske farmakopé. Derudover kan den bestemme cellekonstanten med 4 gange bedre nøjagtighed end specificeret i den amerikanske farmakopé ved 100 µS/cm.

Hvad er ledningsevne?

Ledningsevne er et udtryk for, hvor godt et medie leder strøm. De fl este medier er vandige, og som udgangspunkt er helt rent vand knap ledende. Så snart der kommer salte/mineraler i vandet, vil dets ioniske egenskaber og styrke medføre, at det kan lede en strøm. Man kan derfor sige, at ledningsevnen er et udtryk for, hvor mange ioner, der er til stede i vandet, og dermed vandets renhedsgrad.

Ledningsevne bliver brugt i forskellige industrier, men især inden for pharma og biotech, hvor de er pålagt normer og regler vedrørende vandkvalitet. Grunden til dette er, at vandet i nogle tilfælde ender i menneskekroppen, som for eksempel ved injektioner. I andre tilfælde benyttes vandet til at vaske og skylle procesudstyr, og man ønsker ikke at vandet kontaminerer udstyret.

Hvorfor kalibrerer vi?

Ledningsevneinstrumenter bliver brugt til at kontrollere ionkoncentrationen i vandet, men hvem kontrollerer at instrumentet måler korrekt? Det er her kalibrering kommer ind i billedet. Da instrumentets målenøjagtighed kan ændre sig over tid, bliver vi nødt til løbende at kontrollere, om instrumentet måler korrekt. Kalibreringen er det periodiske tjek af udstyret, der er nødvendigt for at dokumentere dette.

To måder at kalibrere ledningsevne på

Man kan bruge to forskellige metoder, når man udfører en ledningsevnekalibrering. En metode er kalibrering vha. en standardopløsning, som er en væske med en kendt ledningsevne. Benytter man denne metode skal man have fokus på temperatur; bl.a. temperaturfordeling, termisk belastning af set-up’et samt den overordnede nøjagtighed, hvormed temperaturen af standarden bestemmes. Ud over temperatur skal man også have fokus på kontaminering, det være sig fra udstyr under test, hjælpeudstyr som termometer, målebæger osv. Da kalibreringen foretages i et bæger, skal processen stoppes og elektroden tages ud, hvilket i nogle tilfælde betyder, at procesudstyret skal dekontamineres før processen kan genoptages. Den anden metode er at bruge en ledningsevnekalibrator som Insacal mk. II, der har en dokumenteret måleevne/præcision. Med den kan man udføre sammenligningskalibreringer, imens udstyret under test er installeret (altså forbliver i processen). Det kan også udføres i et måle bæger, hvor man selv fremstiller, og dermed bestemmer, den ledningsevne, hvorved kalibreringen er udført. Kalibrering udført vha. denne metode, kan gøres mere nøjagtigt og med bedre usikkerheder samt hurtigere sammenlignet med kalibreringer, der er udført vha. standardopløsninger. Udføres kalibreringen imens udstyr under test er installeret vha. et testudtag, kan kalibreringerne også udføres uden, at genere processen.

Insatech Insacal mk. II

Insacal mk. II er en videreudvikling af Insacal ledningsevnekalibratoren, og et resultat af årtiers kalibreringer i felten vha. ledningsevnekalibratorer. Hvor Insacal måler op til 240 mS/cm, er mk. II specialbygget til at kalibrere instrumenter, der måler på lav ledningsevne fra UPW / WFI op til 1000 µS/cm. Det lave ledningsevneområde kan være problematisk at måle på, da selv små påvirkninger af temperatur eller CO2 kontaminering kan have stor indfl ydelse på målingen. Derfor har Insacal mk. II indbyggede funktioner, der skal hjælpe dig med at få en mere præcis måling. Hele mk. II systemet bliver som standard elektrisk kalibreret i to punkter, 1,3 µS/cm og 100 µS/cm, men passer dette dig ikke, kan du selv vælge i hvilke punkter, Insacal mk. II skal kalibreres. Dette betyder, at hvis du for eksempel har en alarmgrænse, der er vigtig at måle præcist, kan du vælge netop dette punkt, for at sikre en mere præcis måling. Ydermere kan vi levere resistorer med specifi kke punkter, som løbende kan verifi cere elektronikken. Verifi ceringen fore går ved at sætte elektroden og modstanden i Insacal’en, hvor man sammenligner den af kalibratoren målte ledningsevne med modstandsværdien. Udføres denne verifi cering med en modstand som svarer til de 100µS/cm, hvor hele systemet (elektronik og celle) er kalibreret, kan der udføres kalibreringer ved 100µS/cm, som er bedre end 0,5% og dermed 4 gange bedre end den i farmakopérne fordrede 2% nøjagtighed.

Insacal mk. II kan vise ledningsevnemåling både med og uden temperaturkompensering. Med temperatur kompensering får du vist den ledningsevne, du ville have haft, hvis du havde målt ved 25 °C. Som standard indeholder Insacal mk. II temperaturkompensering i områderne 0…50 og 50…90 °C, men hvis din proces har et specifi kt temperaturområde, kan du vælge dette område i stedet. Området kan bestemmes med 2…5 punkters temperatur-linearisering, hvilket kan være med til at formindske usikkerheden af kompenseringen.

Kalibrering både i proces og bæger

Med Insacal mk. II kan du både kalibrere direkte i processen eller i et omrørt bæger. Kalibrering i processen foregår ved at sætte sensoren ned i en pre-installeret fl ow fitting tæt på instrumentet, der skal kalibreres, hvorefter du kan udføre en sammenligningskalibrering. Da Insacal’en ikke vejer mere end 4 kg, kan du nemt transportere den rundt i processen, hvis du har fl ere instrumenter, der skal kalibreres. Du kan også tage mk. II med i laboratoriet, hvor den kan bruges i et bæger. Du placerer sensoren fra Insacal mk. II og instrumentet, der skal kalibreres i samme omrørte bæger og laver en sammenligningskalibrering.

LÆS også: Verdens første on-site akkreditering af TOC kalibrering findes hos Insatech
Insatech A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger