Teknologisk Institut vil styrke udviklingen af ny dansk velfærdsteknologi

Målet er at forbedre teknogierne, styrke brugen af den rigtige velfærdsteknologi hos borgerne samt åbne for øget eksport af dansk velfærdsteknologi.

Teknologisk Institut vil med et nyt innovationslaboratorium, CareLab Innovation, styrke udviklingen af ny, dansk velfærdsteknologi. Målet er at bygge bro mellem virksomhederne og slutbrugerne i velfærdssystemet, så teknologierne bliver bedre for brugerne, og samtidig åbne for eksportegnede helhedsløsninger af nye velfærdsteknologier.
– Der udvikles allerede nu rigtigt mange gode løsninger. Men efterspørgslen efter gennemtænkte og behovsrettede velfærdsteknologier er stor i de danske kommuner. Vejen til mere succesfulde velfærdsteknologiløsninger er et tæt samarbejde mellem slutbrugerne og løbende produktudvikling gennem markedsindsigt, løbende brugerinddragelse og tidligere potentialeevalueringer. Det kan skabe de næste generationer af succesfuld, dansk velfærdsteknologi, siger centerchef Jørgen Løkkegaard fra Teknologisk Instituts Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi.

CareLab Innovation får sæde i Forskerparken i Odense – samme placering som Teknologisk Instituts robotspecialer. Herfra ønsker Instituttet at hjælpe danske virksomheder i den konkrete produktudvikling i tæt samarbejde med slutbrugerne i fx de danske kommuner.

Modne teknologier er nemmere at implementere
Velfærdsteknologi tilskrives en afgørende rolle i opretholdelsen af det kommunale serviceniveau, viser en undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut. Undersøgelsen viser dog også, at implementering og umoden teknologi er en udfordring for udbredelsen af velfærdsteknologi.
– Det er med andre ord vores mission at sætte skub i modningsprocessen for danske velfærdsteknologiprodukter. Modne teknologier er alt andet lige nemmere at implementere, og netop implementering skal derfor tænkes med fra starten af processen. Med vores gode samarbejde med den offentlige sektor kan deres erfaringer og evalueringer i tidlige faser forbedre udviklingsprocessen markant, siger Jørgen Løkkegaard.

Udvikling af flere danske velfærdsteknologier
Robotstøvsugere og -sæler, forflytningsteknologi, kommunikationsløsninger og intelligente medicin-doseringssystemer. Gennem de sidste 10 år er der blevet taget mange forskellige velfærdsteknologier i brug, som har været med til at løfte livskvaliteten for borgerne, arbejdsmiljøet for personalet og bundlinjen for kommunerne.

Men i mange tilfælde har man indtil nu hentet allerede eksisterende teknologier hjem fra udlandet og forsøgt at finde en anvendelse i en dansk kontekst. Nu skal dansk udviklet velfærdsteknologi også udvikles med henblik på mulighederne for eksport af såvel færdige produkter som dansk ekspertise inden for velfærdsteknologi.
– Vi mener, at tiden nu er moden til at satse målrettet på det erhvervsmæssige potentiale, som Danmark har på velfærdsteknologiområdet. Vi har en særlig styrkeposition i Danmark, hvor vi har et godt samarbejde mellem virksomheder, den offentlige sektor og vidensinstitutioner. Vi er derfor godt gearet til at udvikle gode, behovsrettede teknologier til glæde for den enkelte borger, men også for den danske eksport. Det er den udvikling, vi gerne vil støtte med etablering af CareLab Innovation, siger divisionsdirektør Anne-Lise Høg Lejre fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut indvier sit nye innovationslab i forbindelse med åbent hus-arrangementet ROBOTBRAG den 15. november 2017 kl. 10:15. Her vil man også kunne se og høre mere om Teknologisk Instituts arbejde med virtual reality inden for velfærdsteknologi samt møde plejerobotten Melvin og lærings- og interaktionsrobotterne Sanbot, Silbot og NAO.

Se Leverandører af Velfærdsteknologiske hjælpemidler
Cookie-indstillinger