BWT – Redundant vandrensning med lave driftsomkostninger

På Odense Universitetshospital benytter man elektrodeionisering (EDI) fra BWT til produktionen af type 1 laboratorievand.

Moderne fuldautomatiske analyseanlæg, som f.eks. blodprøverobotten på Odense Universitetshospital stiller store krav til vandkvaliteten, der skal være laboratorievand type 1 (ASTM 1 ­ se faktaboks), der er totalt afsaltet og fri for bakterier m.v.

Odense Universitetshospitals fuldautomatiske blodprøveanlæg forsynes via et rørpostsystem med blodprøver fra hele hospitalet. Alle blodprøver analyseres automatisk efter prioritet, så hastende akutte prøver kommer til først. Resultatet af prøven leveres direkte i patientens elektroniske journal. Laborantens arbejde med at tage selve prøven på patienten og aflevere den i rørpostsystemet, er det eneste manuelle arbejde i processen.

Uden blodprøver ingen behandling

I analyseprocessen tilsættes vand som f.eks. reaktant, og vandet skal naturligvis være rent og fri for bakterier for at sikre, at resultatet er korrekt, og den rigtige behandling af patienten kan iværksættes.

– Vandet, vi benytter, er først behandlet i ionbytter- og osmoseanlæg, inden det behandles i EDI-anlægget fra BWT. Uden type 1 vand kan vi ikke analysere blodprøver, og uden blodprøver er diagnose og behandling af patienterne meget vanskelig, siger funktionsleder Lars Kildelund fra Odense Universitetshospital. Han fortsætter:

– Derfor har vi valgt at dimensionere anlægget sådan, at vi har et reelt redundant system, der forsynes af en helt anden forsyningsstreng med alm. postevand direkte fra vandværket. Det betyder, at vi kan producere type1 laboratorievand i en periode, selvom den primære forsyningsstreng byder ned.

Total cost of ownership

Tonni Bechmann Angelsø fra BWT oplyser, at man har udviklet den redundante løsning med særlig tanke på danske sygehuse, der er meget afhængige af konstant forsyning af type 1 vand.

– EDI-anlægget er effektivt, men forudsætter at vandet allerede er forbehandlet. For at undgå nedetid har vi skabt en løsning, med loop unit, der er fuld redundant med en anden forsyningsstreng. Sammen med vores serviceaftale med 2-3 timers responstid kan vi love høj oppetid under selv ret ekstreme forhold, siger Tonni Bechmann Angelsø fra BWT.

Et EDI-anlæg giver mange fordele med især lavere driftsomkostninger, da der bl.a. ikke er brug for regenerationskemikalier. Endelig kræver anlægget meget mindre plads end andre anlæg.

– For os er total cost of ownership og sikker drift med høj oppetid vigtigst. Det hjælper ikke at købe billigt, hvis driften efterfølgende er dyrere eller ustabil. Derfor valgte vi BWTs EDI- loop unit, slutter Lars Kildelund.

Se Leverandører til Vandrensning