Vandrensning

Vandrensning - Nogle vandfiltre er specielt velgenet til at reducere kalkindholdet i vandet og kan dermed mindske til kalkningen af produktionsudstyret og vandrørene, hvilket er en type af vandrensning. Leverandører af vandrensning finder du på denne side

Leverandører af og viden om Vandrensning:


AMMONGAS A/S

Ejbymosevej 5
2600 Glostrup
Tlf.: +45 43 63 63 00
amg(a)ammongas.dk

www.ammongas.dk

Kompetencer: Opgradering af biogas, Biogasopgraderingsanlæg, Luftrensning, ammoniak separering, Filteranlæg, Filtreringsanlæg, Selvrensende filtre, Vand og afløb teknik, Vandfiltre, Vandfiltrering, Vandrensning, Flotationsanlæg, multimediefilter, Sandfilter

Læs mere om AMMONGAS A/S


Aquadania A/S (WaterStillar)
c/o Nordic Corporate Finance

Slotsmarken 11
2970 Hørsholm
E-mail: info@waterstillar.com

www.waterstillar.com

Kompetencer: Vandrensere, Vandrensning, Varmtvandsbeholder

Læs mere om Aquadania A/S (WaterStillar)


Genvand.dk ApS

Lemmingvej 227
8361 Hasselager
​Tlf.: ​40 ​13 81 57
E-mail: genvand@gmail.com

www.genvand.dk

Kompetencer: Vandbehandling, Regnvandssystemer, Regnvandstanke, Jordtanke, Tanke, Regnvandsanlæg, Vandrensning, Vandpumper, Dykpumper, Centrifugalpumper, Vandfiltre, Kældertanke, Fladtanke, Tagtanke, Lagertanke, Grønne Vægge, Grønne Tage

Læs mere om Genvand.dk ApS


Polygon DB

Stamholmen 193B
2650 Hvidovre
Tlf.: 72 28 28 18
E-mail: info@polygondb.dk

web

Kompetencer: Følgeskadebekæmpelse, Hjælperøgdykker, følgeskade brand (sikring af løsøre), Rengøring efter brand-, vand- og stormskader, Affugtnings- og udtørrings opgaver, Skimmelsanering, Facaderens, Sikring af døre, vinduer, tag efter indbrud, hærværk og stormskader, stormflodssikring, Renovering af ejendele, Rengøring efter PCB, asbest og bly, Lugtsanering, Ligsanering

Polygonvatro for teknisk skadeservice - Tlf.:  24 790 790

Kompetencer: Kloridmåling på og omkring teknisk udstyr/installationer, Måling af flourid forurening efter lithium ion batterier involveret i brand, Måling af andre korrosive forbrændingsresidualer med væskekromatograf, Vurdering af risiko for korrosion i øvrigt f.eks. fugtniveau eller risiko for atypiske korrosive forbrændingsresiduale, Yderligere følgeskadebekæmpelse på korrosionsfølsomme overflader samt elektronik og elinstallationer, Sikring af udstyr på stedet ved afdækning og fugtreduktion eller flytning af udstyr om nødvendigt, Rapportering af skadevurdering og korrosionsrisiko samt anbefalinger til næste indsats.

Læs mere om Polygon DB


SANOSIL / Nac Europe

Ellegårdvej 18
6400 Sønderborg
Tlf.: 74 42 62 92

web

Kompetencer: Desinfektion, desinfektionsmidler, vandbehandling, lugtrensning, skimmelsvamp, håndrens, dispensere, udstyr og hjælpemidler til desinfektion, rengøringsmidler, aerosol desinfektion, spildevand, måleinstrumenter, vandanalysatorer

Læs mere om SANOSIL / Nac Europe


Mere viden om vandrensning:

For at opnå optimal vandrensning er det rette vandfiltre en nødvendighed. Nogle vandfiltre er specielt velgenet til at reducere kalkindholdet i vandet og kan dermed mindske til kalkningen af produktionsudstyret og vandrørene, hvilket er en type af vandrensning. Andre filtre til vandrensning er designet til at sikre eksempelvis den helt rigtige vandkvalitet til kaffe, te, soft drinks eller ismaskiner


Aquaporin og tyrkiske Vestel lancerer ny vandrenser


28.jun 2022


Tyrkiets førende teknologivirksomhed, Vestel, lancerer nu en vandrenser under navnet Vestel Rafine i samarbejde med den danske vandteknologivirksomhed Aquaporin. Lanceringen sker både online og i alle Vestels butikker i Tyrkiet.

Den tyrkiske vandrenser anvender Aquaporin Inside-teknologien og vil være et tilbud til alle, der leder efter en effektiv vandrenser af høj kvalitet. Ved at tage den strategiske beslutning om at tilføje deres første vandrenser til selskabets store produktsortiment, er det Vestels mål at fortsætte deres globale vækst i hvidevaresegmentet gennem firmaets omfattende distributionsnetværk.

"Vestel er en førende teknologivirksomhed og en ideel partner til at opskalere vores kommercielle aktiviteter i Tyrkiet. Vi værdsætter den tillid, de har vist os ved at vælge Aquaporin til at give deres kunder en tryg og bæredygtig drikkevandsløsning. Vi ser frem til at fortsætte opbygningen af ​​et succesfuldt og fremgangsrigt samarbejde med Vestel," siger Aquaporin CEO Matt Boczkowski.

Forsyner tyrkiske kunder med rent og flaskefrit drikkevand

"Sammenlignet med vand på flaske er en vandrenser både praktisk, miljøvenlig og prismæssigt konkurrencedygtig, og den er ved at blive et naturligt element i mange tyrkiske hjem. Vandflasker af plastik er miljømæssigt uholdbare, men de er også ved at blive et økonomisk problem," siger Kim Andersson, kommerciel direktør, drikkevand, Aquaporin.

Med Vestel Rafine-vandrenseren kan kunderne nyde rent, velsmagende vand direkte fra deres vandhane. Med den NASA-godkendte Aquaporin Inside-teknologi leverer renseren drikkevand af overlegen kvalitet uden at kræve nogen ekstern strømkilde.

"Som et af Tyrkiets førende brands indenfor teknologi fortsætter vi i Vestel med at tilbyde komfort og bekvemmelighed til vores kunder med vores produkter. Med Aquaporin vandrenseren, som renser postevandet og gør det drikkeligt, vil vi bidrage til et mere ansvarligt vandforbrug og samtidig understøtte ønsket om et sundt liv. Ved hjælp af samarbejdet med Aquaporin vil vores kunder være i stand til at drikke renset, rent postevand i stedet for vand på plastikflasker," siger Vestels marketing direktør Duygu Badem Uylukçuoğlu.


Grundfos indgår aftale om opkøb af det førende vandteknologiselskab MECO
Opkøbet skal sikre en yderligere styrkelse af Grundfos’ forretning på det globale vandbehandlingsmarked.

Grundfos, der er blandt verdens førende spillere inden for avanceret pumpe- og vandteknologi, har indgået en aftale om et opkøb af Mechanical Equipment Company, Inc. (MECO). Med base i USA er MECO verdensledende i det industrielle vandbehandlingsmarked med produktion og salgskontorer i USA. Virksomheden har desuden internationale kontorer i Singapore og Irland. MECO indtager en markant position inden for vandbehandling, og har en globalt førende position inden for vandrensning til det farmaceutiske marked, ikke mindst på grund af virksomhedens patenterede damp-kompressions-teknologi, en indgående applikationsviden og -erfaring, samt beviste evne til at tilbyde pålidelige løsninger til kunderne.

Opkøbet, der afhænger af en endelig godkendelse af konkurrencemyndighederne, vil yderligere udvide Grundfos’ portefølje inden for vandbehandling og styrke Grundfos’ position som en førende, global leverandør af vandbehandlingsløsninger, der adresserer verdens vand- og klimaudfordringer og forbedrer livskvaliteten for mennesker. Når handlen er gennemført, vil det være den anden transaktion af sin slags siden november 2020, hvor Grundfos opkøbte EUROWATER, en af de førende, europæiske leverandører af udstyr og løsninger til decentral vandbehandling.

- Vi ser Grundfos og MECO som et perfekt match, og vi er begejstrede over udsigten til at opkøbe MECO. MECO er et højt respekteret vandteknologiselskab med en formidabel og fokuseret ekspertise og portefølje af vandbehandlingsløsninger. Opkøbet handler dog om mere end bare overlegen teknologi. Grundfos og MECO bygger på fælles værdier, og vi deler en dybfølt dedikation til innovation og bæredygtighed, lige som vi oprigtigt går op i at sikre de absolut bedste betingelser for vores kunder og kollegaer. Sammen vil vi bruge vores fælles erfaringer og evner til at skabe endnu bedre løsninger til vores kunder, siger Ulrik Gernow, Group Executive Vice President og Chief Commercial Officer hos Grundfos.

- Jeg er meget begejstret over udsigten til at blive en del af den globale Grundfos-familie. Grundfos er den ideelle nye ejer af vores virksomhed. Jeg ser et exceptionelt stærkt match med basis i vores fælles værdier, vores fælles kunde-centrerede tilgang og vores ambitioner om at gøre en markant forskel inden for vand. Som en del af Grundfos-koncernen vil vi fortsat styrke vores løbende innovation og tilbyde værdiskabende services til vores kunder, lige som vi vil fortsætte vores engagement i at tilbyde højkvalitetsprodukter designet med bæredygtighed for øje, siger George Gsell, CEO hos MECO. Opkøbet forventes endeligt i løbet af efteråret 2021, betinget af godkendelse af konkurrencemyndighederne.


Online løsning til øget hydraulisk kapacitet reducerer driftsudgifter til energi- og kemikalieforbrug
Intelligent brug af realtidsdata reducerede driftsudgifterne betydeligt for renseanlæg i Litauen. Samtidig blev den hydrauliske kapacitet udvidet, så anlægget levede op til stigende lovkrav trods forøgelse af BOD/TN belastningen.

Klaipéda er Litauens primære havn og tredje største by. Byen ligger ved det Baltiske Hav ud for den 98 km lange kuriske landtange, som er en del af UNESCO's verdensarv.

Renseanlægget i Klaipėda har siden 1998 sørget for rent badevand langs kysten i det Baltiske Hav. I takt med stadigt stigende rensekrav nærmede anlægget sig sin maksimale kapacitet med en afløbskvalitet meget tæt på de tilladte 10 mg/l tot-N de sidste to år.

Den lokale forsyning Klaipėdos vanduo var derfor på udkig efter en smartere og mere omkostningseffektiv løsning. Kravene var, at den skulle reducere mængden af totalkvælstof i det rensede spildevand, optimere energi- og kemikalieforbrug og øge anlæggets hydrauliske kapacitet, så det kunne håndtere en større belastning under kraftig regn.

Innovativ digital løsning

Løsningen blev at levere Hubgrade™ Performance (tidligere kendt som AQUAVISTA™ Plant). Hubgrade Performance blev indkørt i marts 2020 og begyndte at optimere anlæggets drift fra 1. April.

"Innovative digitale løsninger som Hubgrade Performance er en bæredygtig og omkostningseffektiv måde for os til løbende at optimere vores processer på renseanlægget. Intelligent brug af realtidsdata fra hele vores system reducerede vores driftsudgifter og afløbskoncentrationer," Kristina Bereišienė, Head of Wastewater Treatment Service.

Resultater efter 1 år via optimering og sensorer

Klaipėdos vanduo har opnået følgende resultater indenfor de første 12 måneders drift udelukkende med Hubgrade Performances automatiske 24/7 optimering og målere:

 • Sikret udledning af spildevand der lever op til lovkravene på trods af en forøgelse af BOD/TN- belastningen til 28% over designkapaciteten
 • Betydeligt reducerede driftsudgifter til energi- og kemikalieforbrug
 • Reduceret miljøpåvirkning ved at reducere tot-N i spildevand fra 9,9 mg/l til 8,5 mg/l
 • Større indsigt og ro i sindet hos driftslederne
 • Hubgrade Performance sikrer en stabil, automatiseret drift af renseanlægget med evnen til at tilpasse sig belastningsvariationer, overensstemmelse med EU's spildevandsdirektiver og OPEX-besparelser.

Driftsbesparelser:

 • 28% stigning i BOD/TN-belastningen
 • 85% reduktion af ekstern kulstofdosering
 • 14% reduktion af tot-N i spildevandet
 • - fra 9,9 mg/l til 8,5 mg/l tot-N
 • 8% forøgelse af energi til beluftning
 • 41% reduktion af energi til omrøring i biologi
 • 34% reduktion af energi til NO3-recirkulation

Digitalisering af vandsektoren

Flere og flere firmaer i vandsektoren forbedrer deres anlægs effektivitet, rentabilitet og modstandsdygtighed takket være integrerede løsninger, der giver dem realtidsoptimering.

Selvom den digitale transformation ikke altid er let på grund af aldrende infrastruktur, utilstrækkelige investeringer, klimaændringer og demografi, ses digitalt vand nu ikke længere som en 'mulighed', men som en 'nødvendighed'.


Krüger A/S – Forbedret teknologi renser vandsystemer under drift
Tidligere var det ofte nødvendigt at lukke ned for kølevands- og centralvarmesystemer ved rensning. Det er det ikke længere. Med del-strømfiltrering og kemisk tilsætning kan driften fortsætte, samtidig med at vandsystemet renses for urenheder og slam.

Et kølevandssystem anvendes i køleanlæg i industri og bygninger for at fjerne varme - i modsætning til et centralvarmesystem, som tilfører varme. Et kølevandssystem køler luft eller industriproces ned med vand, som cirkulerer i et lukket system.

I begge type systemer opstår der problemer med varmeoverførslen, når partikler fra slim eller slam sætter sig på de overflader, som skal overføre varmen til vandet. Vandflowet reduceres, og cirkulationspumper skal bruge energi på at opretholde det samme vandflow og sikre den samme varmeoverførsel. Slim og slam kan reducere vandflowet med 10-50 % og kan i værste fald blokere varmevekslere helt. Det kan føre til dyre produktionsstop og reparationer.

Fleksibelt system

Krüger Aquacares del-strømfiltrering kan rense vandsystemer for urenheder og slam uden at stoppe produktionen.

-Den helt store fordel ved del-strømfiltreringen er, at vi ikke behøver at lukke systemet ned for at foretage en rensning, fortæller Tim Stubbing, projektingeniør i Krüger Aquacare. Med del-strømfiltreringen kan kunderne fortsætte driften, samtidig med at vi fjerner urenheder og slam i kølesystem og lignende.

Del-strømfiltreringen kan anvendes sammen kemisk vandbehandling for at opnå størst effekt af rensningen og sikre optimal drift og energibesparelse.

Krüger Aquacares del-strømfiltreringssystem er bygget på en ramme med hjul. Det er fleksibelt, dvs. at det er flytbart, så det kan bruges, hvor der er behov for det. Det kan bruges i en begrænset periode (lejeaftale) eller monteres som en fast filtrering.

-Med del-strømfiltret og korrekt efterbehandling hjælper vi kunderne med at sikre, at deres systemer kører dag efter dag, år efter år med minimalt vedligehold og ingen risiko for uventet produktionsstop, slutter Tim Stubbing.

Fordele ved del-strømfilter og kemisk vandbehandling:

 • Kan anvendes under drift
 • Bremser aktiv korrosion
 • Minimerer risikoen for lækage
 • Fjerner slam, magnetitpartikler og bakterieslim fra indvendige overflader
 • Minimerer fremtidig mikrobiologisk vækst
 • Maksimerer varmeoverførsel og kølekapacitet
 • Reducerer årlige energiomkostninger

På billederne ses filterposen fra et lukket kølesystem i Ballerup på Sjælland fra første poseskift ca. 1 uge efter opstart med grundig del-strømfiltrering, koblet med mobilisering af partikler med kemikalier HYDREX 5900. Efter 4 måneder var 10 kilo partikler fjernet fra systemet og flowraten var fordoblet.


Krüger – Vi kan få langt færre overløb ved at udnytte eksisterende viden og teknologi
Øget overvågning og bedre styring af renseanlæg er nogle af de løsninger, vi allerede kan tage i brug, når der skal styr på de flere tusinde overløb, der hvert år sender urenset spildevand ud i vandmiljøet i Danmark.

Med en lang række sårbare fjorde, søer og indre farvande er vandmiljøet i Danmark følsomt overfor udledning af urenset spildevand. Miljøvirksomheden Krüger har udviklet teknologier, og løsninger, som nogle spildevandsforsyninger og kommuner i Danmark allerede bruger til at kortlægge antallet og volumen af overløb, rense deres spildevand og optimere styringen af deres renseanlæg og afløbssystemer.

Kortlægning af overløb giver overblikket
Overblikket er første skridt på vej mod at få reduceret overløb. Overblikket skal etableres ved enten at lave en målekampagne eller ved at installere permanente målere i overløbsbygværkerne. Overblikket giver mulighed for på et oplyst grundlag at identificere og adressere problemer i en prioriteret rækkefølge.

I Frederikssund Kommune, hvor man har mange sårbare vandmiljøer, har kommunen ønsket at få overblik over og reducere antallet af overløb fra overløbsbygværkerne. Derfor har forsyningsselskabet Novafos fået etableret niveaumålere og overløbssensorer i 20 af kommunens overløbsbygværker.

- Niveaumåleren logger løbende vandstanden i bygværket og samarbejder med en overløbssensor, som kan køre på batteri. Tilsammen registrerer de overløb og beregner overløbsvolumener. De loggede data sendes via mobilnettet, så vi kan følge forholdene tæt på realtid fra kontoret eller via mobilen, siger Martin Dreyer projektingeniør hos Krüger, der udfører måleprogrammer flere steder i Danmark.

Ugentlige, månedlige og årlige statistikker kan trækkes ud og analyseres, hvilket giver et overblik, og på årsbasis kan der indrapporteres til Miljøstyrelsens PULS database.

Digitalisering af overløbene – den hurtige og billige løsning
Det traditionelle skridt efter bedre kortlægning er at bygge infrastruktur, fx bassiner, større rør/separat kloakering eller bedre/større renseanlæg. Store infrastrukturprojekter er nødvendige nogle steder, men det er en dyr og meget langsigtet løsning. Digitale løsninger er derimod langt billigere, og så kan de implementeres på kort tid.

- Digitalisering kan være, at monitoreringsløsninger kombineres med intelligent styring, når der skal ske markante reduktioner af overløb. Der findes styringssystemer af både større og mindre kompleksitet, der kan reducere overløb i antal, størrelse og forureningsgrad. Ved at ændre på driften af pumper og spjæld kan volumen i systemet udnyttes væsentligt bedre, og vi kan undgå, at rigtig meget vand ender som spildevand i naturen. På den måde favoriserer vi steder i systemet, hvor der er bedst plads til vandet på et bestemt tidspunkt, siger Nikolaj Mølbye, der er projektleder hos Krüger.

Han vurderer, at det er muligt at reducere en stor del af de nuværende overløb, hvis vi i Danmark bliver bedre til at kortlægge, overvåge og styre afløbssystemerne.

- Styring udelukker dog ikke strukturelle infrastrukturløsninger i form af udbygning af afløbssystem og renseanlæg. Man kan optimere sin digitale styring nu og udvide renseanlægget samtidig og få glæde af det, når det er færdigbygget. Ved optimeret styring af spilde- og regnvand i rørledninger og opsamlingsbassiner kombineret med styringssystemet AQUAVISTA™ Plant på renseanlæg, kan man nå langt, siger Nikolaj Mølbye.

Denne software platform er cloud-baseret og indeholder styringer, prædiktioner og moduler, der kan bygges ovenpå. I platformen indgår en række funktioner med bl.a. nøgletal og mulighed for selv at programmere efter individuelle behov. 

AQUAVISTA™ Plant er bl.a. installeret hos BlueKolding og på over 100 renseanlæg og installationer verden over. Styringssystemet giver en ca. 40% større biologisk kapacitet, 80% større hydraulisk kapacitet, en signifikant reduktion i brug af kemikalier samt store reduktioner i energiforbrug til beluftning og til intern nitrat recirkulation. I Kolding har de opnået at reducere antallet af årlige overløbshændelser fra ca. 35 til under 10 ved hjælp af denne softwares styringsstrategier.

Digitalisering optimerer samstyring af afløbssystem og renseanlæg
I forskningsprojektet Water Smart Cities, som Krüger var en del af, blev der udviklet ny teori og software til at forudsige indløbet til renseanlæg ud i fremtiden. Det har en stor værdi for renseanlæg, som hurtigere kan omstille og optimere driften, når det regner meget. På den måde får renseanlægget mulighed for at modtage vandmængderne i et tempo, de kan håndtere og således udnytte renseanlæggenes kapacitet langt bedre og tilmed undgå overløb til søer, åer og havne.

- Værktøjet er en intelligent softwareteknologi, der sikrer den bedst mulige drift, når byerne i fremtiden bliver udfordret af kraftige regnskyl og skybrud siger Louis Larsen, projektingeniør på AQUAVISTA™ Plant. Han fortsætter: Værktøjet gør det nemmere at foretage samstyring af systemerne mellem de ansvarlige for afløbssystemet og renseanlæggenes driftsfolk. Forecast værktøjet er en integreret del af AQUAVISTA™ Plant.

Han vurderer, at det bliver svært helt at undgå overløb – bl.a. fordi man på grund af klimaændringer forventer kraftigere daglig regn og flere skybrud i fremtiden. Derudover er eksisterende systemer og anlæg ganske simpelt ikke dimensioneret til nul udledning.

- Tolerancen overfor overløb må forventes at blive mindre i fremtiden. Lige nu er der ingen omkostninger for forsyningsselskaber og kommuner, når der aflastes fra et af de 5.000 overløb, der formentlig alle er lovlige. Man kan sagtens forestille sig strammere lovkrav i fremtiden og at vores forsyninger kommer til at betale for kloakoverløb. Her er bedre styring det klogeste og billigste redskab til at reducere antal og størrelsen af overløb, siger Louis Larsen.


WaterStillar Wall – Ny, dansk og internationalt patenteret
WaterStillar Wall er ny, dansk, internationalt patenteret og nu på vej ud på markedet. Vi kan rense for hvadsomhelst (pesticider, metaller, bakterier, vira etc etc), så familier får utvivlsomt rent drikkevand.

Vandvarmer med en indbygget hemmelighed: WaterStillar Wall

Vi er stolte i Danmark af det vand, der kommer ud ad hanen og vi skal gøre alt for at beskytte det. Men desværre dukker der løbende skadelige stoffer op i vores drikkevand og for nogle få i Danmark, er der brug for rensning af især det vand du drikker.

Vi har opfundet et nyt produkt. En kombination af en vandvarmer og et destillationsapparat. Den laver dit varme badevand og nogle få liter ultimativt rent drikkevand, som du kan tappe særskilt.

Vi destillerer vand. Naturens egen måde at rense vand på og på alle måder bedre end andre måder at rense vand på. Der er faktisk kun 2 ulemper – højt energiforbrug og små mængder. Men Wall bruger samme mængde energi som andre elektriske vandvarmere, og producerer samtidigt en “gratis” mængde drikkevand – mellem 10 og 15 liter om dagen. Rigeligt drikkevand til en almindelig familie.

Du kan drikke vandet direkte fra WaterStillar anlægget eller du kan vælge at lade vandet løbe igennem et mineralfilter, tilsætte bobler eller smag. Derhjemme og bekymringsfrit for dig og din familie i årtier.

Vi står altid klar til at hjælpe dig med at finde den løsning der passer bedst til dine behov. Så kontakt os endelig


Teknologisk Institut – Ny miljøteknologi kan mindske fødevarebranchens vandforbrug
Teknologisk Institut skal sammen med fiskemelsfabrik og vandsektoren udvikle og teste ny metode til begrænsning af vandforbrug. Teknologien vil give store besparelser på vand og energi, mere miljøvenlig produktion og bedre udnyttelse af ressourceholdige reststrømme.

På verdensplan er fødevareindustrien blandt de brancher, der bruger allermest vand. Et projekt i Thyborøn vil vise, at det kan gøres bedre. Ved at opdatere en velkendt teknologi kan forbruget af lossevand hos en af Nordens største producenter af fiskemel og fiskeolie, TripleNine Group A/S i Thyborøn, som minimum halveres. Løsningen kan implementeres i andre fødevarevirksomheder.

 • På Teknologisk Institut er det vores fornemste opgave at bygge bro mellem den sidste nye viden og praktisk teknologi, der gør en forskel for erhvervsliv og samfund. I TripleNines tilfælde har vi brugt vores viden om vandteknologi til at udvikle en innovativ løsning, der både kan reducere vand- og energiforbrug markant og medvirke til bedre udnyttelse af ressourceholdige reststrømme i produktionen. Jeg er overbevist om, at den udviklede teknologi og de gevinster, som TripleNine opnår, også vil være interessante for andre foder- og fødevareproducerende virksomheder, siger projektleder Michelle Lison Rebsdorf, Teknologisk Institut.

Over 100 husstande årligt
TripleNine bruger 16 mio. liter vand årligt alene i Thyborøn, når fisk fra fiskekutterne skal losses ind på fabrikken. Det svarer til det årlige vandforbrug for over 100 familier. Lossevandet bliver i dag genbrugt, men kun i begrænset omfang. Når vandet til sidst indeholder for mange fiskerester til at kunne blive genbrugt yderligere, bliver lossevandet pumpet ind på fabrikken og gennemgår samme behandling som råvaren. Losningen og den efterfølgende håndtering på fabrikken kræver ikke alene et højt vandforbrug, men også meget energi.

Fra pilotskala til fuldskala
Gennem partnerskabet DRIP, der arbejder for bedre vandeffektivitet i fødevareindustrien, søgte TripleNine derfor efter alternative teknologier til bedre udnyttelse både af vandet og de ressourcer, det indeholder. Jacob Rasmussen, energi- og miljøchef hos TripleNine, fortæller:

 • Vi har haft stort udbytte af DRIP-partnerskabet. Adgangen til vidensinstitutterne og deres samarbejdspartnere har åbnet nogle muligheder, vi ellers ikke ville have. Vores samarbejde med Teknologisk Institut har budt på en masse gode forslag. Forslaget om at teste flotation med mikrobobler og fødevareegnede flokkulanter var fra starten meget interessant, siger han.

Det oprindelige pilotprojekt har nu udviklet sig til et såkaldt Fyrtårnsprojekt, hvor teknologien skal implementeres i fuldskala med støtte fra Miljøstyrelsens MUDP-program. For TripleNine medfører projektet en samlet besparelse på op mod en million kroner årligt.

Vandrensning med mikrobobler
Renseløsningen, som er udviklet af Teknologisk Institut og virksomheden BIO-AQUA, er baseret på avanceret flotationsteknologi: Lossevandet ledes gennem en tank med dyser, der blæser små luftbobler ind i vandet. Det får større fiskerester og olie til at samle sig i overfladen i en skumfraktion. Skummet skrabes af og ledes ind i produktionen. Dermed kan vandet genbruges mange flere gange end hidtil.

Sensorstyring og spiselige flokkulanter
Flotation er en kendt teknologi til vandrensning. Det nye består derimod i styringen af løsningen, fortæller projektleder Michelle Lison Rebsdorf:

 • Der er stor variation i kvaliteten af de fisk, der losses hos TripleNine, hvorfor kvaliteten af lossevandet også varierer. Det stiller store krav til driften af flotationssystemet, og derfor udvikler vi i projektet et sensorbaseret styringssystem, som gør det muligt løbende at justere og optimere renseprocessen i realtid.

Vandet kan også renses ved at tilsætte traditionelle flokkulanter. Flokkulanter er et kemisk fremstillet middel, som får mikroskopiske fiskerester til at klumpe sig sammen og samle sig i en skumfraktion i vandoverfladen, hvor det kan tages fra og anvendes til biogas. Da traditionelle flokkulanter ikke må anvendes i foder- og fødevareproduktion, skal projektet afprøve nye flokkulanter, som egner sig til brug i foder- og fødevareproduktion.

 • Målet er at identificere en fødevareegnet flokkulant, der både er et effektivt og rentabelt alternativ til de traditionelle flokkulanter. På den måde kan skumfraktionen fortsat nyttiggøres til foder, selvom vandet er tilsat flokkulant, siger Michelle Lison Rebsdorf.

Stort markedspotentiale
Da den innovative renseteknologi kan overføres til andre typer virksomheder, ventes den at få et stort markedspotentiale, også i udlandet. Det vurderer direktør i BIO-AQUA, Erik Jessen Jürgensen:

 • Konceptet vil være attraktivt for mange virksomheder i foder- og fødevarebranchen. Det skyldes, at det både kan medvirke til at sænke deres forbrug af procesvand markant og give en bedre udnyttelse af ressourcerne i vandet. Vi ser generelt en stor efterspørgsel efter teknologier til bedre og mere rentabel udnyttelse af reststrømme i produktionen.

Fyrtårnsprojektet InnoFlot er et samarbejde mellem TripleNine Denmark, Teknologisk Institut, BIO-AQUA A/S, Insatech A/S og Lemvig Vand & Spildevand A/S.


Krüger – Flere krav til kontrol af drikkevandet
Ny drikkevandsbekendtgørelse betyder flere krav til kontrol hos vandselskaberne. Krüger hjælper dem med at lave et enklere individuelt kontrolprogram.

Alle vandselskaber har et moniteringsprogram, der skal sikre, at drikkevandskvaliteten er i overensstemmelse med både danske og europæiske krav til drikkevandet. Kravet er, at vandkvaliteten måles ved boringer, forbrugernes taphaner og i hele vandforsyningssystemet.

– Vi tilbyder så at lave et tilpasset kontrolprogram på baggrund af en risikovurdering. Vi vurderer, hvilke stoffer det faktisk er nødvendigt at måle for og præciserer, hvilke analyser der skal udtages i boringer, på vandværket og hos forbrugeren, siger Stine Reimer Priess, der er projektleder hos Krüger.

Som selskab kan man søge kommunen om fritagelse fra at kontrollere for bestemte stoffer, eller fra at foretage målinger bestemte steder, hvis der er en god begrundelse. 

Individuelt kontrolprogram sparer penge

Hun hjælper vandselskaber med at udarbejde et enklere individuelt kontrolprogram, så man slipper for unødigt arbejde og samtidig sparer penge på udgifter til unødige analyser.

Fx. kan et dansk selskab med god grund pointere, at man ikke bruger overfladevand som drikkevand og derfor bør kunne udelade nogle analyseparametre, der relaterer til overfladevand.

– Det sker i den risikovurdering, vi udarbejder sammen med vandselskabet. De sender den så ind til deres kommune, der afgør om fritagelsen kan accepteres. Selskaberne slipper billigere, når der er nogle stoffer, som de ikke skal måle for, siger Stine Reimer Priess.

På den måde får det enkelte vandselskab et moniteringsprogram, der er tilpasset netop deres forsyning. De slipper ikke udenom at skulle lave flere analyser end tidligere, men alternativet er at lave det fulde analyseprogram i henhold til dansk lovgivning, som lægger sig op ad EU's krav.

Alle boringer er forskellige

Stine Reimer Priess arbejder for tiden på risikovurderinger hos forsyningerne i Tårnby og Glostrup. Selv om begge ligger i Storkøbenhavn, er der forskelle på de to, for boringer er forskellige. Der kan være gamle forureninger, hvor man gerne vil vide, hvordan de udvikler sig over tid. Derfor måler de hvert år for nogle bestemte stoffer, selv om lovkravet siger hvert 3. eller 4. år. Forureninger kan fx. trække op i andre boringer, der så pludselig oplever en højere koncentration.

– I Tårnby har jeg anbefalet, at visse parametre kun måles ved afgangen fra vandværket. Lovkravet siger godt nok, at vi skal måle ved taphanen, men vi anbefaler i risikovurderingen, at der fx. ikke er risiko for, at pesticider tilføres i ledningsnettet. 

Det håber jeg så, kommunen vil godkende, at man gør fremadrettet, for på den måde sparer vandselskabet både tid og udgifter til unødige analyser. Vi søger om fritagelse fra at måle ved taphanen for en række analyser, siger Stine Reimer Priess.

Derimod skal Tårnby Forsyning fortsat måle for fx. BTEX'er og klorerede opløsningsmidler både ved afgang fra vandværk og ved forbrugernes taphaner


BWT – Redundant vandrensning med lave driftsomkostninger
Fuldautomatiske analyseanlæg stiller store krav til vandkvaliteten for at undgå forurening af analyseresultaterne og beskytte apparaturet

På Odense Universitetshospital benytter man elektrodeionisering (EDI) fra BWT til produktionen af type 1 laboratorievand.

Moderne fuldautomatiske analyseanlæg, som f.eks. blodprøverobotten på Odense Universitetshospital stiller store krav til vandkvaliteten, der skal være laboratorievand type 1 (ASTM 1 ­ se faktaboks), der er totalt afsaltet og fri for bakterier m.v.

Odense Universitetshospitals fuldautomatiske blodprøveanlæg forsynes via et rørpostsystem med blodprøver fra hele hospitalet. Alle blodprøver analyseres automatisk efter prioritet, så hastende akutte prøver kommer til først. Resultatet af prøven leveres direkte i patientens elektroniske journal. Laborantens arbejde med at tage selve prøven på patienten og aflevere den i rørpostsystemet, er det eneste manuelle arbejde i processen.

Uden blodprøver ingen behandling

I analyseprocessen tilsættes vand som f.eks. reaktant, og vandet skal naturligvis være rent og fri for bakterier for at sikre, at resultatet er korrekt, og den rigtige behandling af patienten kan iværksættes.

- Vandet, vi benytter, er først behandlet i ionbytter- og osmoseanlæg, inden det behandles i EDI-anlægget fra BWT. Uden type 1 vand kan vi ikke analysere blodprøver, og uden blodprøver er diagnose og behandling af patienterne meget vanskelig, siger funktionsleder Lars Kildelund fra Odense Universitetshospital. Han fortsætter:

- Derfor har vi valgt at dimensionere anlægget sådan, at vi har et reelt redundant system, der forsynes af en helt anden forsyningsstreng med alm. postevand direkte fra vandværket. Det betyder, at vi kan producere type1 laboratorievand i en periode, selvom den primære forsyningsstreng byder ned.

Total cost of ownership

Tonni Bechmann Angelsø fra BWT oplyser, at man har udviklet den redundante løsning med særlig tanke på danske sygehuse, der er meget afhængige af konstant forsyning af type 1 vand.

- EDI-anlægget er effektivt, men forudsætter at vandet allerede er forbehandlet. For at undgå nedetid har vi skabt en løsning, med loop unit, der er fuld redundant med en anden forsyningsstreng. Sammen med vores serviceaftale med 2-3 timers responstid kan vi love høj oppetid under selv ret ekstreme forhold, siger Tonni Bechmann Angelsø fra BWT.

Et EDI-anlæg giver mange fordele med især lavere driftsomkostninger, da der bl.a. ikke er brug for regenerationskemikalier. Endelig kræver anlægget meget mindre plads end andre anlæg.

- For os er total cost of ownership og sikker drift med høj oppetid vigtigst. Det hjælper ikke at købe billigt, hvis driften efterfølgende er dyrere eller ustabil. Derfor valgte vi BWTs EDI- loop unit, slutter Lars Kildelund.


Krüger – Mobilt renseanlæg skal sætte nye standarder for rensning af vand
Et udviklingsprojekt med et mobilt renseanlæg skal fremtidssikre rensningen af spildevand og være på forkant med kommende udfordringer

Danmark er langt fremme, når det gælder miljørigtig vandbehandling og behandling af spildevand. Men der kommer hele tiden nye udfordringer til. Blandt andet som følge af klimaforandringerne, der fordrer nye måder at behandle de øgede vandmængder på og stiller krav til energioptimering.
Et nyt udviklingsprojekt sammenkobler renseanlæg med opland og benytter massive mængder af data for at optimere fremtidens renseanlæg. På den måde kan vandet styres og renses bedre på en mere bæredygtig og økonomisk attraktiv måde. Det er der kommet et spændende projekt ud af.

Fyrtårnsprojekt på Fyn
Et fyrtårnsprojekt, der finder sted i Assens Forsyning, skal udvikle nye løsninger til at rense spildevand. Målet er at indføre nye processer og kombinationer, som omdanner mere organisk stof til bioenergi og bruger mindre energi. Samtidig skal spildevandet renses til en endnu bedre kvalitet.
Projektet, der kaldes HEPWAT (Higher Environmental Performance in Waste Water Systems – Højere miljømæssig ydeevne i spildevandssystemer).

Udvikles i containere
Projektet består af et mobilt renseanlæg, der er placeret i containere på et af Assens Forsynings ældre spildevandsanlæg, Gummerup Renseanlæg. Det mobile renseanlæg fungerer som et levende laboratorium (LiveLab), der udvikler nye spildevandsløsninger på baggrund af både velkendte og nye teknologier, der afprøves og indgår i et nyt samspil.
– Lattergas, mikroplast, farmaceutiske stoffer, svovlbrinte samt næringsstoffer er væsentlige fokusområder. Herudover undersøger vi bl.a., om det er muligt at behandle industrivandet separat i stedet for at blande det med det øvrige spildevand, fortæller projektingeniør i Krüger, Mikkel Mühle Poulsen.

Kompakt løsning
Oplandet er en væsentlig del af projektet. Ved hjælp af modellering og data fra pumper og rørsystem, er det muligt at tilpasse vandet til renseanlægget ved fx at opmagasinere eller filtrere det lokalt. Desuden er det muligt at spotte kilder til indsivning, miljøfremmede stoffer og være proaktiv. Selvom det mobile renseanlæg er mindre end det traditionelle Gummerup Renseanlæg, er kapaciteten stort set den samme – 5000 PE. Processerne i det mobile renseanlæg er mere kompakte, og det kan klare mere koncentreret spildevand end traditionelle anlæg.
– Man kan ikke længere forudsige, hvilke teknologier der skal anvendes de næste 50-100 år. Fremtidens spildevandsløsninger er fleksible og har kortere tilbagebetalingstid. Det gør det nemmere at tilpasse behovet ved at nedlægge renseanlæg og give plads til nye teknologiske landvindinger, siger Jan Eilsø Nielsen, projektleder HEPWAT, Assens Forsyning.

Stort potentiale
De løsninger, der bliver udviklet i LiveLab'et, skal anvendes i Assens Forsynings fremtidige centrale renseanlæg, der skal stå færdigt i 2020. Potentialet i projektet er stort både nationalt og internationalt.
– Med projektet ser vi mere holistisk på renseanlæg og opland og udnytter det samlede system mere optimalt. Vi udnytter data meget mere omfattende og effektivt. Det giver en række muligheder for fremtidens renseanlæg, der kan rense mere effektivt og mere miljørigtigt, samtidig med at anlæggene bliver mere kompakte. Desuden kan vi måle på indsivning til kloakkerne og bruge modelleringen til at designe røranlæg i fremtiden, slutter Mikkel Mühle Poulsen.


Dansk opfinder løser polymer-problem på renseanlæg
Efter flere års udviklingsarbejde er den midtjyske opfinder Jan Hansen og hans virksomhed AL-2 Teknik klar til at erobre eksportmarkederne med en fuldautomatisk polymerblander, som aldrig skal renses.

Med helt præcis dosering til renseanlæg af alle størrelser. En speciel motorløsning fra Grundfos spiller en central rolle.

Jan Hansen og hans medarbejdere på virksomheden i Hovborg har arbejdet med vandrensning og separation i mange år. For syv-otte år siden var det i høj grad landbruget, der efterspurgte anlæg til gylleseparering, men polymer og landmænd var ikke altid en heldig kombination, konstaterede Jan Hansen.

"Landmændene skulle selv blande polymer, og alle, der arbejder med det stof til daglig, ved, at den mindste smule fugt betyder, at det klumper. Det var ikke nemt for travle landmænd, så jeg begyndte at se på, om vi ikke kunne konstruere en enhed, der kunne dosere, blande og modne polymeren automatisk på en yderst enkel måde," fortæller den jyske opfinder.

Det blev starten på en udvikling, der hurtigt viste sig at kunne løse polymer-problemer for andre end blot travle landmænd. Resultatet vil spare medarbejderne på renseanlæg i hele Europa for masser af arbejde, fordi polymerblanderen fra AL-2 Teknik aldrig skal renses.

Enkel betjening
Men så kom Peter Amdisen, salgs- og applikationsingeniør hos Grundfos, forbi.

"Jeg blev helt høj! Peter fortalte mig, at Grundfos kunne levere mig en specialudgave af deres MGE-motor, som er født med en stabil, lang aksel, med akseltætning og med indbygget frekvensomformer. En motor, som vi så selv kunne bygge videre på med gearkasse, motorventiler og en slangepumpe som doseringsenhed, der også er en Grundfos-motor med frekvensomformer. Det hele styres fra en simpel PLC," fortæller Jan Hansen om den polymerblander, som han nu ikke længere har betænkeligheder ved at sende ud i verden.

"Med Grundfos-motorerne har vi fået en fantastisk driftssikker akselløsning, og den integrerede frekvensomformer gør det muligt at lave doseringen automatisk - lige til at sætte til 220 V og helt enkel at betjene. På displayet indstiller man enten hvor stor en mængde spildevand, polymeren skal doseres til - fx 800 liter med en 0,2% opløsning - eller hvor mange milliliter polymer, der skal tilsættes i timen. Og så bliver det præcis sådan. Uden afvigelser og driftsstop," lyder det med overbevisning fra Jan Hansen, der i polymerblanderens konstruktion har løst problemerne med 'vingummibamser' og tilstoppede filtre, som ellers generer de fleste polymeranlæg på renseanlæg.

Slut med 'vingummibamser'
'Vingummibamserne', som Jan Hansen refererer til, er klumper, der opstår, når polymeren udsættes for fugt. I traditionelle mixere forhindrer disse klumper løberhjulet i at rotere, eller de tilstopper, men både slangepumpen og mixerrøret i Grundfos-enhederne har passage, så der ikke skal bruges tid på at rense.

Også renseanlæg, der anvender teknisk vand til opblanding af polymeren, slipper for tilstoppede ventiler som følge af partikler i vandet.

"Vores polymerblander er bygget til at lade partikler slippe igennem, så ingen steder i udstyret er der behov for rensning," fortæller opfinderen, der ikke tøver med at give Peter Amdisen æren for, at han fik løst sine motorproblemer og dermed fik banet vejen for en driftssikker, fuldautomatisk løsning. "Peter har været rigtig, rigtig god. Han findes ikke bedre…"

Og polymerblanderen fra AL-2 Teknik - den findes i udgaver, der er dimensioneret til polymerblandinger fra 20 milliliter i timen til 25 liter og til håndtering af fra 40 liter til 5 m3 vand.

FAKTA OM POLYMER
Polymer (udtales med tryk på sidste stavelse) kaldes også for flokningsmidler. Det er en naturlig eller kemisk forbindelse, der får de faste stoffer i spildevand til at samle sig og bundfældes, så det er nemt at samle op. Polymer blandes af enten fast eller flydende grundmateriale og findes i et utal af varianter afhængig af, i hvilken sammenhæng, det anvendes. Efter en modningsproces i polymerblanderen opfører stoffets molekyler sig som 'blæksprutter' med fangarme, der samler de partikler, de kommer i forbindelse med.