Neotherm – Træstammer med indlagt varme til pandaerne i Zoo

”Det er sjovt, når vi får den slags specialopgaver ved siden af vores mere traditionelle VVS- og ventilationsopgaver, og selvfølgelig kan vi også det – lave sten og træstammer med indlagt køl og varme”, griner projektansvarlig Ole Puggaard fra Neotherm.

Blandesløjferne til de tre sten og to træstammer i udeanlægget er nu blot en lille del af Neotherms samlede levering til pandaanlægget – men helt sikkert den mest usædvanlige.

Ordren omfattede også blandesløjfer til køle/varmeflader, som forsyner de to store ventilationsanlæg, gulvvarme til den store restaurant med panoramaudsigt til pandaerne, to rustfrie varmtvandsbeholdere og køle/varme-units til opvarmning og nedkøling af vandet, der cirkulerer i sten og stammer og i restaurantens gulvvarme. Det hele udført i tæt samarbejde med VVS-entreprenøren C5 VVS A/S.

”Alt hvad vi har leveret til pandaerne i Zoo er detailprojekteret – der er ikke noget standard. Det gælder lige fra gulvvarmen i sten og stammer til lufttæppe-installationen, der giver varme ved indgangen til restauranten. Det har vi lavet på specialmål og indfarvet i ”panda-sort”, fortæller Ole Puggaard.

Yin og Yang

Det imponerende panda-anlæg i Zoo er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels som et kæmpe Yin og Yang symbol, og Schønherr Landskabsarkitekter har designet indretningen af udeanlægget med vandløb, træer og sten,

der gerne skulle få de to pandabjørne fra Kina til at føle sig hjemme – det er en han og en hun, og håbet er selvfølgelig, at de to pandaer på sigt vil blive til flere.

Klimaet i Danmark ligger meget tæt på det, pandaerne kommer fra i naturen, men alligevel giver det god mening med lune og kølige flader i anlægget, siger zoolog Katrine Friholm fra Zoologisk Have.

”I Zoo skal alle dyr have mulighed for at termoregulere og opsøge ekstra afkøling eller varme alt efter, hvad de har brug for. Når varme- og afkølingsmulighederne er lavet i form af vandløb og kunstige sten og stammer, skyldes det, at vi både skal give dyrene muligheder for naturlig adfærd og samtidig give gæsten en ide om dyrets naturlige levested”, fortæller zoolog Katrine Friholm.

Sten og stammer er placeret, så publikum får et godt udsyn til pandabjørnene, hvis de får lyst til at varme eller afkøle sig. Klipper, sten, vandløb og træstammer er bygget op i grove stålkonstruktioner – nogle af dem med indlagt ”gulvvarme” – og er derefter formet i sprøjtebeton og malet, så de ser naturlige ud. Dette er udført af firmaet ScenArea, som er specialister i kunstige klipper og landskaber.

Ud af boksen
Jesper Skovborg Jakobsen fra Neotherms projektafdeling fik opgaven på sten og stammer ind på sit bord først i 2018. I udbudsmaterialet var der specifikationer på de forskellige krav til f.eks. dimensioner og temperatur, men der skulle alligevel tænkes ud af boksen for at løse opgaven.

”Vi er jo vant til at levere gulvvarmeanlæg, hvor det bare skal være fladt og kunne afgive varme. Til pandaerne skulle vi finde på en løsning til både køl og varme, og hele molevitten med blandesløjfer og gulvvarmeslanger skulle være egnet til at blive indbygget i sten og stammer og fungere udendørs i alt slags vejr. Det er ikke den slags gulvvarme, vi laver mest af”, indrømmer Jesper Skovborg Jakobsen.

Alle enheder styres automatisk efter temperatur af CTS-anlægget. Når der skal varme på, er det fjernvarmeløsningen, der leverer, men skal der være køl i stenene i stedet for varme, træder endnu en skræddersyet løsning til – så bruger anlægget overskudskølevand fra Den Arktiske Ring ved siden af pandaanlægget i Zoologisk Have.

Sindssygt smukt

Der arbejdes stadig på højtryk for at blive klar til modtagelsen af de to pandaer fra Kina. Anlægget er placeret midt i Zoologisk Have, og det har været en udfordring at få den store byggeplads, samt de omkring 50 mand der har arbejdet på anlægget konstant, til at gå hånd i hånd med Zoo’s almindelige aktiviteter. Men samarbejdet mellem de tre hovedentreprenører har været forbilledligt, fortæller projektleder Christian Houmøller Christensen fra VVS-entreprenøren C5.

”Det er ikke hver dag, man får lov til at bygge så specielt et byggeri. Hele anlægget er jo opbygget omkring dette Yin og Yang tegn, så derfor er der visse udfordringer i, at alt er rundt. Men anlægget bliver sindssygt smukt!”, udbryder Christian Houmøller Christensen fra C5 begejstret.

I anlægget i Zoo kommer de to pandaer til at leve adskilt i hver deres del af udeanlægget det meste af året. Kun i brunstperioden på 4 dage om året vil de blive lukket sammen.

Se Leverandører af Gulvvarme
Cookie-indstillinger