HF – NYT Batteri backup til UPS baseret på sikker og let batterikemi

Når man i stigende grad bliver hvirvlet ind i stadigt flere opgaver inden for en given sektor, så sker det jo, at man støder på nogle branchespecifikke behov, som man som leverandør ikke tidligere har haft en løsning på, men hvor der tydeligvis er et hul i markedet. Og er det nu så heldigt, at man som leverandør af systemløsninger har adgang til dygtige producenter, så er det jo oplagt at udvikle et produkt, der netop udfylder dette hul i markedet.

Det er netop dét, der er tilfældet for Hans Følsgaard A/S’ division for fiberoptik og løsninger til telecom-sektoren. Det marked, som denne division oprindeligt har arbejdet på at servicere, har været inden for fiberoptikken, hvor virksomheden sammen med en række dygtige producenter – typisk fra de oversøiske markeder – har været i stand til at udvikle decideret banebrydende tekniske løsninger, der sælger godt ikke bare på den nordiske hjemmebane, men også i Tyskland, hvor Følsgaard i høj grad hjælper til at opbygge den næste generation af teleinfrastruktur.
Her er det så, at den ene opgave fører til den næste. Fiberoptikken har indledningsvis mest drejet sig om de fiberoptiske kabler, men siden er der også kommet en række installationstekniske løsninger til, blandt andet vejskabe, fibersplicer, netovervågning og tester.

Under de mange leverancer er Hans Følsgaard A/S så blevet opmærksom på den følsomhed over for udfald i netforsyningen, Mange basestationer og lignende teletekniske knudepunkter er placeret på svært tilgængelige steder, og adgang til installationerne er ikke altid lige let, derfor er det relevant at anvende ny teknologi som Litium-batteripakker, som har høj energitæthed, lang levetid, er vedligeholdelsesfri og kan overvåges samt testet via flere kommunikationsformer- alle parameter som nedsætter installationens TCO.

Ny formfaktor reducerer vægt og plads
Behovet for en lettere og mere kompakt batteri-backup har fået Hans Følsgaard til at få sin egen produktudviklingsspecialist, Lei Zhang, til at undersøge mulighederne for at udvikle et helt nyt produkt blandt de leverandører, som i forvejen udvikler private label løsninger for virksomheden. Batterikemierne bliver jo løbende udviklet og optimeret, og mange af de unoder, som har præget tidligere generationer kan som regel elimineres i den næste.

Det er netop en ny formfaktor for de battericeller, der indgår i HF-BPT4850AH, som Hans Følsgaard A/S’ batteri-backup hedder, som har været afgørende for, at produktudviklerne har fået den fysiske størrelse og vægt ned på produktet. De LiFePO4-celler (litium-jernfosfat), som er brugt i konstruktionen, er udført i en ny formfaktor, 32 x 700, der giver en langt højere energitæthed end de hidtidige typisk anvendte 18 x 650 celler. Litium-jernfosfat er desuden en noget mere sikker og miljøvenlig teknologi end de Li-Ion batterier, som kendes fra andre applikationer.
Med de kompakte celler kan vægten for den første generation af batteri-backup i Hans Følsgaards program bringes under 25kg for en forsyning, der giver de 48 volt, som telecom-sektoren generelt anvender med en kapacitet på 50 amperetimer. Det er en meget betydningsfuld fordel, for ved at få vægten ned under de 25 kilogram, så er bruttovægten så lav, så produktet overholder EU’s krav for løft uden brug af kranværktøjer. Netop en meget væsentlig fordel for forsyninger, der skal placeres på ”besværlige steder” som i master på basestationerne eller lignede svært tilgængelige steder.

Fikst design bag kompakt kabinet
Der er en anden fordel ved den nye celle-formfaktor, 32 x 700, nemlig at den volumetriske effekt også er højere end for tidligere celletyper. I praksis betyder det, at den produktionsmodne version af HF-BPT4850AH vil kunne flyttes fra et standardiseret 19”-rack kabinet på ellers 3U ned i et ultrakompakt kabinet på kun 2U’s højde. Det giver igen nogle fordele i forhold til såvel håndtering som placering af batterierne.

Udformningen af kabinettet er også et lille teknisk mesterstykke udviklet i samarbejde mellem Hans Følsgaard og den eksterne producent. Ved at bruge plast i stedet for aluminium til fremstilling af kabinettet har det været muligt at bidrage til den samlede vægtbesparelse uden, at det går ud over konstruktionens stabilitet. Der er et enkelt informationspanel på apparatfronten, der fortæller om Batteriets ladestatus. Desuden kan man via et RS-232 interface kommunikere med batteri-pakkens BMS og trække informationer ud til en overordnet styring.

Udvikling og produktion af HF-BPT4850AH UPS’en er overvejende sket på baggrund af kundeforespørgsler, men flere potentielle kunder – både inden for og uden for telecom-sektoren – har vist interesse for den nye batteri-backup. Indledningsvis er 50 amperetimer sat som maksimum for første generation af UPS’er, men det er ikke usandsynligt, at der inden for kort tid vil blive udviklet modeller med op til 60Ah kapacitet – stadigvæk i den kompakte 19”/2U-udformning og med en vægt under de magiske 25kg.

LÆS også: HF har fået AAA-Guld certifikat
Hans Følsgaard A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger